Pewnie wielu z was ma w garażu sporo części, mniejszych lub większych do E24 lub E23. Niektóre jako rezerwa na przyszłość a innych można się pozbyć i odsprzedać potrzebującemu. Mamy jednak problem, ponieważ nie do wszystkich docierają wiadomości od potrzebujących że teraz konkretnie coś potrzeba. Nawet jak docierają, to nie zawsze wiemy co mamy w garażu i nie zawsze może by znaleźć konkretną część. Tak było kiedy ja szukałem (i wciąż szukam kilku drobiazgów) do auta.
Wpadłem na pomysł stworzenia serwisu zawierającego bazę danych części które posiadamy do naszych aut. Tak aby łatwo było wyszukać, że np Miłosz ma do sprzedania skrzynię a kto inny co innego. Taka prosta baza, w razie potrzeby każdy z nas mógłby zajrzeć tam i wyszukać co potrzeba.
Proste dane. Takie pola jak:
Nazwa
Opis
Part ID (z odnośnikiem do ETK)
Kontakt
Możliwości logowania wystawiającego, i anulowania, zmieniania, przeglądania ogłoszeń. Oczywiście wyszukiwanie po dowolnym kryterium, sortowanie etc.
Mogę cos takiego napisać, to drobiazg jest, a czy przydatny to zależy od ogółu. Jeśli jest chęć korzystania, to mogę to zrobić “pro publico bono”.
Mi sie pomysl bardzo podoba w teorii ale mysle , ze tak jak kumunizm ma bardzo marne szanse sukcesu w praktyce. To forum jak chodzi o handel czescmi ma swoje zycie w kuluarach, podbieranie klientow zaglowanie cenami (kolega ma sprzedania 3000zl - kolega chce kupic to samo to 300zl to za duzo) ma miejsce na okraglo. A fakt checi odsprzedania czesci niejednokrotnie wiaze sie z jakimis krzywymi spojzeniami innych i ostrymi komentarzami osobistymi na podstawie wystawionej ceny. Miejac jakas ciekawostke do sprzedania zwykle juz w ogole nie oglaszam sie z tym na forum lecz po krotkim pobycie na allegro czesc laduje na Niemieckim ebay - no chyba , ze sprzeda sie w miedzyczasie w kraju ; wyjatek robie tylko jesli to rzecz wyjatkowo deficytowa.
Ja np. nie wiem jak mialbym w ogole egzystowac w takiej bazie zwazywszy , ze czesci mam tyle ze mozna by z nich pewnie kilka bylejakich samochodow zmontowac, chomikowanie, skupowanie i sprzedawanie ich zalatuje juz troszke na chorobe, a chec ich sprzedarzy lub po prostu posiadania jest uzalezniona od humoru i chwilowego poziomu finansowego.
Mysle tez , ze nie jestem jedyna tego typu osoba na forum.
A Ty Radosc masz do mnie wybitnego pecha - z tad rozumiem w pelni ta aluzje “Nawet jak docierają, to nie zawsze wiemy co mamy w garażu”
Pomimo, ze nie wyobrazam sobie skutecznego funkcjonowania takiej bazy, napewno nie przeszkodzi ona takze w niczym a najwieksza strata jaka mozemy poniesc to zaangazowanie i robota na marne, wiec glosuje na TAK
rozumiem ze do bazy trafiaja czesci ktorych mozemy sie pozbyc, czasami sa to drobnostki ktore leza i nigdy nie beda wykorzystane. Co do cen - no kurcze - na tym polega handel (w bazie mysle ze nie jest potrzebny cennik - to nie sklep i cena jest informacja pomiedzy kupujacym i sprzedajacym. Baza mysle bedzie informacja co kto ma na zbyciu, a transakcje to juz prywatna sprawa. Pomoze to moze niektorym moze w remanencie
Nie chodziło mi o “ogłaszanie się” czy “giełdę” ale o taką bazę danych w której każdy kto by chciał umieściłby rzeczy które mu zalegają a nie musi koniecznie ich sprzedać. Cos takiego co nie będzie pomysłem na robienie interesów ale pomocą w użytkowaniu lub renowacji modelu E24. Allegro i eBay to takie “tak, decyduje się sprzedać” a taka baza mogłaby być “mam, jak byłoby potrzeba to mogę sprzedać”. Takie zaplecze dla posiadaczy.
Nie będę np wystawiał pokrętła regulacji stereo do radia na allegro. A jeśli chciałbym zrobić system regulacji dla tylnych głośników, to nie mam szans na znalezienie takiej dupereli “z epoki” łatwo. A ceny w takim ogłoszeniu nie trzeba by w ogóle umieszczać. Kontakt przez formularz na stronie, i dopiero ewentualne negocjacje co do ceny wydają mi się bardziej rozsądne. Bo cena zależy od wielu rzeczy, i raczej jest indywidualną wypadkową kilku czynników, które nie zawsze są obiektywne. Bo np, ja rzeczonego pokrętełka regulacji nie sprzedam tanio, choć mam, bo mam plan, ale jeśli ktoś bardzo potrzebuje i zaakceptuje moje warunki, to ok.
Chyba każdy kto zdecydował się na chorobę E24, składuje części. Ja np, mam komplet nie najgorszej tapicerki, i raczej nie sprzedam, bo trzymam na wypadek kolejnego E24, ale gdy już kupie auto może się okazać że masa pierdółek które trzymałem jest mi zbędna za to potrzebuje kilku których nie mam.
Co do ograniczenia do strefy klubowej to jestem przeciwny, ponieważ nie należę. Kiedyś się pytałem, ale trzeba być gdzieś na spotkaniu czy coś a teraz zima, a na wiosnę jadę prawdopodobnie na karaiby na kilka miesięcy więc też nie za bardzo będę w stanie się pokazać. Myślałem również o miłośnikach youngtimerów z BMW Klub Polska, w końcu jest wielu posiadaczy E23 nie mówiąc o wspólnych częściach z innymi youngtimerami. Ale fakt faktem że jakaś autoryzacja powinna być. Jak mowie, to tylko pomysł, chciałbym żeby to było, jeśli będzie chęć, maksymalnie najprostsze do obsługi. Praca przy napisaniu takiego skryptu to może 1-2 dni, więc nie dużo.
Dokładnie zgadzam z się z (gorgiem) baza ma ogłaszać że ktoś ma to do sprzedania a cena to nawet może jej nie być jak ktoś będzie zainteresowany to napisze e-maila to sprzedającego i się z nim dogada. To tylko chodzi o to że nieraz potrzebna nam jest błachostka której nigdzie nie możemy zdobyć a okazuje się że ktoś to ma i mu tylko w garażu miejsce zajmuje i wtedy jak się dwie strony dogadają to i jedna będzie zadowolona i druga moim zdaniem to świetne rozwiązanie !!!
Pomysł mi się podoba, ale tak szczerze to problem polega nie tylko na napisaniu skryptu a raczej na pełnej inwentaryzacji i aktualizowaniu danych.
Moim zdaniem rozpisać na części kilka samochodów (jak Miłosz, ale chyba nie tylko on) jest robotą na parę dni. Gdyby komuś chciało się to zrobić, to w dziale sprzedam części pewnie by coś takiego było.
A ograniczenie do strefy klubowej… Jest w tym sporo racji, ale ja jak na razie jestem przeciw
co do strefy klubowej - nie ma specjalnego ograniczonego dostepu oprocz jednego - musimy czlowieka poznac, oraz musi byc aktywnym czlonkiem. Niektorzy w strefie klubowej nie posiadaja aut ktorym to forum jest poswiecone ale czynnie biora udzial w jego zyciu. Tak wiec dostep do strefy jest dla chcacych tylko kwestia czasu…
CO do dostępu **tylko ludzi **ze strefy, po co to ograniczenie ?, przeciez w strefie jest tylko kilkanascie osób i wszyscy doskonale sie znacie , doskonale wiecie kto co ma i komu czego brakuje.
JESLI CHCECIE WPROWADZAC TO OGRANICZENIE , TO POPROSTU ZAŁATWIAJCIE TO W STREFIE KLUBOWEJ I NIE TWÓRZCIE NOWYCH TEMATÓW
Jasne Czyli Ty to nie My
Pomysł jest człowiega z poza strefy klubowej, więc skąd ten żal Widział Cię ktoś z forum Internet fantastyczna sprawa, rzecz nieograniczonych mozliwości, a dar widzenia i kontrola to najwyższa forma zaufania. Proszę o więcej luzu…
Widzę że na pytanie czy warto reakcja była na tak. Pozostaje jednak kwestia czy ogólnodostępne czy klubowe. Było kilka głosów za dostępem tylko dla klubu. Dlaczego? Chciałbym usłyszeć jeszcze uzasadnienie.
dzial sprzedazy czesci itp jest jako oddzielny temat. W strefie klubowej to ludzie ktorzy sie znaja i latwiej bedzie o kontakt i ewentualnie finalizowanie handelku lub wymiany w przyjaznej i milej atmosferze. Uwazam takze ze latwiej bedzie utrzymywac porzadek. Dostep do strefy klubowej ma praktycznie kazdy kto udziela sie na forum i przybedzie na chociazby jedno spotkanie, zlot i zostanie polecony przez czlonkow. Jesli ta baza moze pojawic sie na tym forum to uwazam ze na takich zasadach. Po nieprzyjemnych doswiadczeniach niektorych forumowczow, ktorzy chcieli handlowac z ludzmi tylko zalogowanymi na forum, mysle ze taka forma bylaby najbardziej razsadna. Rzeklem
Ok, w końcu odzyskałem pełną kontrolę nad swoim czasem i pomysł jeszcze bardziej nie daje mi spokoju. Co powiecie na taki kompromis:
Baza części to była by tylko “baza” części każdego zainteresowanego w której wpisywało by się posiadane części zamienne do swojego auta i ewentualnie “ptaszkiem” zaznaczało chęć sprzedaży. Mi bardziej by się przydała taka baza aby dojść do ładu ze swoimi częściami niż je sprzedawać.
Nie byłoby miejsca na cenę bo o cenie to można pogadać już osobiście. Byłby formularz do wysyłania maila do sprzedającego. Dzięki temu, dane, mail etc, sprzedającego byłyby “chronione”. To posiadacz części decydowałby czy odpowiedzieć na takiego e-maila i czy przesłać kontakt do siebie.
Zamiast ograniczać dostęp do klubowiczów, wydaje mi się bardziej rozsądne zrobienie logo przy każdym klubowiczu, i w wyszukiwarce odpowiedni “ptaszek” który wyświetlał by części tylko od członków klubu. Zresztą zawsze przy wyszukiwaniu byłoby ładnie wyróżnione części należące do członków klubu. Wydaje mi się to fair. Bo jest w sumie masa osób posiadających jakieś części do swoich youngtimerów (nie koniecznie e24) a które pasują w/g etk do naszego auta. Naprawdę, jak mi brakuje czegoś to z braku laku (“pewnej” części od klubowicza) wolałbym ryzyko od kogoś innego niż kulanie się po ebaya’ch aso etc.