Sportowy Weekend

W tym poscie to w zasadzie chcialem sie jakby troszke pochwalic, wzialem sobie na caly weekend wolne i najpierw pojechalem w piatek na rajd niemiec “Rallye Deutschland” - jedna z eliminacji mistrzostw swiata, a jak juz sie naogladalem profesjonalistow to zeby sobie ulzyc pojechalem dzis z zona pojezdzic 6 na Nürburgring. Jeszcze nogi mi sie trzesa z radosci i strachu jednoczesnie, byl wprawdzie potworny tlok i najchetniej pozabijalbym wszystkich motocyklistow, ale przezycie i tak niesamowite, bo jest to wyjatkowy tor. Jestem w okolicy juz tylko do srody i aby zmusic sie na przynajmniej jeszcze jeden przejazd torem kupilem na zapas juz dzis bilet. Nagaralem po drodze kilka niesfornych krotkich filmow aparatem fotograficznym, niestety bez dzwieku

Nie wykluczone ze bedzie problem ze sciagnieciem bo darmowy serwer interii posiada mase ograniczen, nie kazdy program odczytuje te MOV, bezproblemowo robi to np. QUICK TIME. W tloku przepieknych samochodow na parkingu przy torze spotkalem jedno 635CSi na Holenderskich numerach.

Mazy mi sie kiedys wyjazd na ten tor w kilka 6, choc ze wzgledu na odleglosc bedzie to napewno ciezkie. Tor jest w kazdym razie nie na darmo uznawany za jeden z najciekawszych na swiecie.

jakie są koszty wjazdu na tor :question: :question:

15 EUR za okrazenie, ktore ma niespelna 21km, polecam temat:

oraz odcinek TOP GEAR, w ktorym byla mowa o tym torze, i test Jaguara z silnikiem DIESLA.

Fajny był ten odcinek Top Gear najlepszy motyw był na końcu jak ta babka zrobiła to całe okrążenie w 9:16 czy coś takiego, a Clarkson w 9:59 i zarzekał sie że szybciej tym dislem sie nie da:D

zazdroszczę :smiling_imp: a jaki czas wykręciłeś?

Napewno bardzo slaby, nie jechalem na maxa i przeszkadzaly mi motocykle, planowalem wlaczyc bord computer policzyc swoj czas srednia predkosc itd… niestety stres pozwolil mi zapomniec … :slightly_smiling_face:

Jade dzis po poludniu albo jutro jeszcze raz, ponoc w dni powszednie znacznie mniej chetnych, zachorowalem na ten tor.

Nigdy wiecej nie wleje juz do hamulcow taniego plynu hamulcowego …

No to czekamy na relację ( a propo komputerka to śrenia prędkość to to naśrodku z tego co pamiętam i u mnie pokazuje jakieś bzdury , jak on to zlicza?)

Bylem wczoraj wieczorem - zupelnie inna jazda :slightly_smiling_face: !!!
Pusto nie bylo ale glownie samochody a nie motocykle.

Pojechalem duzo ostrzej niz poprzednio i zrobilem 10min 11sek. Wlasne bledy i niedociagniecia moglbym wyliczyc chyba z 10 minut, glownie wynikajace z calkowitego braku treningu, pozatym jechalem tam dopiero 3 raz w zyciu, kilkukrotnie musialem lekko zwolnic i zjechac ze swojego toru zeby przepuscic znacznie szybciej jadace samochody.

WNIOSEK - zmieszczenie sie E24 w 10 minutach to pryszcz, przy minimalnej znajomosci toru prawie dla kazdego, wiec albo Clarkson albo Jaguar Diesel byli cieniutcy.

Szedlem Leb w Leb z ALfa Romeo, wyprzedadzalismy sie chyba 10 razy przez to okrazenie, zawsze ten z tylu byl o wiele szybszy i ten z przodu mu przeszkadzal, za kimks jedzie sie po prostu latwiej jak nie zna sie toru :slightly_smiling_face:

Nastepnym razem pojade tam E24 napewno nie wczesniej niz na wiosne :frowning:

Bord Computer wyliczyl mi srednia 116km/h co w zasadzie zdgadza sie prawie idealnie z 10:11 na 20,8 km Toru.

Co do Twojego pytania Helmut, BC liczy zwyczajnie predkosc i usrednia ja w czasie, a przycisk to zalezy jaki masz BC stary czy nowy - w starym BC chyba 1982 - 1985 jest pod numerkiem 3 opisany jako GESCHW.

poprostu ten z tyłu jedzie w tunelu aerodynamicznym poprzednika i ma teoretycznie większą moc :grinning:

no w tym odcinku clarkson mówił coś że musi mieć średnią 120 km/h żeby zmieścić się w 10 minutach. Czasu gratuluje :grinning: :laughing: