Zna ktoś takie dane, podobno co poniektórzy wymieniają całą wiązkę jak opory są zbyt duże. Będę sprawdzał te opory i chciałbym nic nie przeoczyć zanim zacznę izolować wiązki.
Dzięki!
Zna ktoś takie dane, podobno co poniektórzy wymieniają całą wiązkę jak opory są zbyt duże. Będę sprawdzał te opory i chciałbym nic nie przeoczyć zanim zacznę izolować wiązki.
Dzięki!
opory sprawdza się w przewodach WN (wysokiego napięcia)
- można także pomierzyć cewkę, zegary, wyłączniki itp.). w przewodach NN (niskiego napięcia) opory powinny być jaknajmniejsze (najlepiej “zero”), a opór izolacji jaknajwiększy (najlepiej nieskończoność).
To naturalnie. Jednak amerykanie sprawdzają opory na wiązce silnika i piszą o cudach które robi nowa wiązka w przypadku kiedy opory dla czujników są zbyt duże. Zastanawiam się czy ktoś myślał i kombinował coś z tym w PL?
no to chodzi o pomiary czujników (a dokładnie upływność izolacji)
Rozwiń temat plz! I po Polsku ![]()
tak jak pisałem powyżej. rezystancja izolacji powinna być jak największa, a co za tym idzie im jest większa, tym mniejszy jest tzw. prąd upływu (czyli w uproszczeniu mocniejszy sygnał z czujnika) może o to ci chodzi. wrzuć przetłumaczony kawałek tego artykułu to się ustosunkuję do kwestii o jakie pomiary chodzi. poza tym gdzieś chyba mam wartości poszczególnych rezestancji i jak to mierzyć. nie wiem czy będzie coś o e24, ale ogólnie
już wiem o co ci chodzi
. mam książkę CHILTON’S BMW 1970-88 repair manual i jest podane jak mierzyć spadki napięć na poszczególnych odbiornikach
, powiem szczerze, że nigdy nie zaglądałem jeszcze do tej książki, a okazuje się, że jest naprawdę bardzo ciekawa… niestety padł mi skaner, a nowy będę miał dopiero w przyszłym tygodniu ![]()
właśnie przyjechał skaner, tym razem poczta się spisała ![]()