Cały czas mnie nurtuje problem - gdzie lub jak zamontowac bass - żeby była jak najmniejsza ingerencja w auto - a żeby dobrze grało ![]()
jeszcze nie mam ale bedeprzyczepial glosnik bez obudowy, membrana do srodka, za szpara na podlokietnik z tylu..
ja rozwinę ten temat: gdzie w ogóle zamontować głośniki
, szukałem czegoś w oryginalne miejsca i albo są tak grube, że nie wchodzą, a jak jakieś znalazłem (i to nawet polskie) , to grają gorzej niż te stare papierowe ![]()
Może pod tylnymi siedzeniami?
Maniek tak w mojej zrobił i graja fajnie.
W kilku sportowych coupe innych firm widziałem podobne rozwiązania.
a w tylnią pułkę nie wejdą w miejsce fabrycznych? Przecież masz teraz taki wybór, że nawet małe gabarytowo głośniki dają niezły czad.
tak sobie kombinuje - że po remoncie - chętnie bym wsadził porządne car-audio. W tych kopułach na tylnej półce i tak mam wyrżnięte dziury na głośniki. Więc albo kupie nowe kopuły albo wpasuje tam głośniki. Kombinuje jak umieścic basowy głośnik - tak by nie trzebabył pruć blachy. ![]()
Może pod tylnymi siedzeniami?
Maniek tak w mojej zrobił i graja fajnie.
W kilku sportowych coupe innych firm widziałem podobne rozwiązania.
ale z lewej czy z prawej? bo srodkiem idzie wal ![]()
a w tylnią pułkę nie wejdą w miejsce fabrycznych? Przecież masz teraz taki wybór, że nawet małe gabarytowo głośniki dają niezły czad.
tak, tylko wszystkie są za grube i niedomyka się schowek, albo odstaje maskownica
jedynym chyba wyjściem jest usunięcie schowków i przerobienie półki, ale nie będzie to niestety oryginał … a co z przodkiem
ciąć tapicerkę w drzwiach
- bez sensu
![]()
nie - drzwi nie ruszamy !! oryginał to oryginał - cały pic polega żeby grało ale nie rzucało się w oczy
![]()
Może troszkę z innej bajki bo ja w e23 miałem podobny problem ![]()
Zdecydowałem sie jednak na oryginalne miejsca głośnikowe tylko niestety musiałem wyciąć metal i przedostac sie do bagażnika.
Włożyłem Kenwood 16’x9’ do tyłu i Pioneer 16 z przodu, ale tez musiałem przerobić te plastiki na dole. I nieżałuje narazie bez subwoofera daje świetne efekty. Naprawde gra pieknie, Bass wystarczający naprawdę, potrafi zrobić masaż pleców
Narazie wystarczy, a subwoofer może później będzie .Pozdro
A ja mam woofer aktywny w bagażniku.
a nie masz wrażenia, że gra lepiej na zewnątrz niż w środku
Ja tak kiedyś zrobiłem w aucie z bagażniekiem oddzielonym od kabiny i efekt był fajowy głównie na zewnątrz ![]()
Dla mnie efekt jest zadowalający, raczej nie widzę w 6 innego miejsca na tak duży głosnik bez cięcia auta.
niestety to prawda
Ostatnio miałem przyjemność postać chwilkę nad rozebraną szuchą Kornagi i ni cholery nie ma dobrego miejsca gdzie bezinwazyjnie można cokolwiek zrobić ![]()
Ale od razu przyszedł mi do głowy pomysł z systemami BOSE, byłem na jakiejś prezentacji (salon w Galerii Mokotów) gdzie na zakończenie zdjęli wielkie obudowy, a pod nimi były malutkie, tycie, tycie głośniki dopalone oczywiście z boku subwooferem
Małe jest gdzie wcisnąc włącznie z wlotami powietrza, ale bas chyba tylko pod fotele lub kanapkę - nie wiem, jak wymyślę to powiem ![]()
Mój znajomy ma mega woofer w bagazniku, zakładali mu z 10 róznych zanim osiagnęli efekt i musze powiedzieć że gra tak jak nalezy. Oczywiście do tego dziury do bagaznika pod głosnikami. Ja mam w mojej 6 tez dziury i stwierdzam że to odnosi efekt w e23 tego nie miałem i głośniki sie pluły ![]()
Postanowiłem odświeżyć wątek. Panowie jak Wasze car audio, coś się zmieniło od kwietnia? Ja ostatnio wymieniłem głośniki z przodu na jakieś tam Balupunkty i powiem szczerze mało to dało
Dziś wrzucę nowe radio, bo stare jest słabawe. Czy poza bassem w bagażniku, ktoś z Was myślał o wysokich tonach z przodu? Tak sie zastanawiam, czy nie dałoby się wrzucić jakichś tweeteró z przodu, pod maskownicę nawiewu powietrza - tuż pod szubą. Tam chyba jedną stroną dmucha a druga jest “luźna”? Ktoś próbował, myślał o tym?
u mnie na razie zmieniały się tylko radia
, głośniki nie, bo żadne się nie mieszczą w oryginalne otwory
można zamówić oryginalne w BMW, cena nie taka straszna bo 140 pln za 2 sztuki… ale sądzę, że to nie będzie szczyt techniki (pewnie coś w podobie do preszpanu
)
a jakie głośniki zmieściłeś z przodu
, ja założyłbym jakiekolwiek, które by tam weszły, bo moje papierowe … (cenzura)
, natomiast oglądałem głośniki na magnesach neodymowych, ale mieli tylko okrągłę
, natomiast gwizdki są takie, że idealnie pasują w miejsce zaślepki od korbki do opuszczania szyby
dowiedziałem się też, że podobno ktoś robi małą neodymową elipsę (4’x 6’) prawdopodobnie JBL
jestem w trakcie poszukiwań ![]()
a jakie głośniki zmieściłeś z przodu
![]()
, ja założyłbym jakiekolwiek, które by tam weszły, bo moje papierowe … (cenzura)
A takie:
http://www.blaupunkt.pl/7606434001_main.asp
bez rewelacji, tak jak pisałam ale nie są papierowe no i grają lepiej niż oryginały ![]()
te powinny sie zmiescic, tylko cena dziwna no ale ponoc niesmiertelne - to jak 6 ![]()
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60905541 - z wrazenia zapomnialem dodac