swap M30B28 na M30B35

Zdawałoby się, że temat musiał być już wałkowany, a jednak jakoś nie udało mi się znaleźć. O swapie silnika w E23 była kiedyś mowa, no ale to co inszego.

Jak w temacie - z czym się wiąże taka operacja? Czy osprzęt jest dokładnie taki sam? Wystarczy jak posiądę w rewelacyjnym stanie silnik bez osprzętu? Dodam, że mój M30B28 jest na L-jetronic’u. No i jeszcze to, że jestem laikiem, więc porady poproszę w miarę możliwości łopatologicznie :grin:

Potrzebny do tego jest silnik pochodzący z E23, E24 i E28 z wiazką, przepływomierzem i sterownikiem. Może być bez osprzętu, to znaczy bez alternatora i rozrusznika :grin:

z 2,8 na 3,5 to nie swap tylko czesto wykonywana czynnosc serwisowa :grin:

A skrzynia biegów? Wały napędowe? Tylny most? Czy to wszystko co u mnie jest przystosowane do mojego 2,8l. będzie w stanie przenieść i wytrzymać moc i moment z silnika 3,5l.??

tak , a nawet duzo wiecej … kierowca mysle ze tez :grin:

Co do kierowcy, to miałbym największe obawy. Ogranicznik prędkości by się przydał :smiling_imp:
Wstyd się przyznać, ale pierwsza myśl o wymianie przyszła, jak objechany zostałem przez nowego Civica, i to nie żadnego tam type S czy R :laughing:

ale sprobowalbys sie scignac z takim syfikiem na dystansie 1000km i to wtedy byloby miarodajne. Ja po ostatnim przelocie z UK do Koszalina zakochalem sie w 6 na nowo.Auto jest stworzone do transeuropejskich tras o 18 zjechalem z promu i pomimo korkow juz o 1 w nocy kebaba jadlem w Szczecinie :). Luksus komfort i wygoda i przy sredniej 190km/h pali tyle samo co civic.

GT - gran turismo jak by nie patrzeć - wielka turystyka - specjalnie do niej stworzony.

No tak tylko po co to wszystko skoro 2,8 to predszy motor :laughing:

Objezdza Porsche a 3,5 NIE :stuck_out_tongue:

No, No , No tylko bez takich, 3,5 też objechało na próbach :smiling_imp:

Dlatego chcesz wymienić motor :question: :astonished:
Wyluzuj :bulb: Niech się civik złapie tak od 140-220km/h :grin:
Nie lepiej dłubnąć to Twoje 2.8 :question: Sprawdź kompresję, zrób próbę olejową, wówczas zdecyduj co dalej :bulb:

Ten syfik (jak trafnie ktoś nazwał), to tylko taki pretekst. Nie żyję od tamtego wieczora z piętnem tej porażki, spędzającym mi sen z powiek :laughing: To był moment, kiedy pierwszy raz zamarzyło mi się 3,5. No a potem pojawiła się biała chmurka, która znowuż specjalnie mnie nie zdziwiła przy 350.000 km, oznaczająca mniejszy lub większy remont i pomyślałem, że może zamiast remontować moje 2,8 wstawić 3,5 w dobrym stanie z przebiegiem poniżej 200 tys. km.
Marna koncepcja?

A no i jeszcze przy okazji wyciągnięcie silnika pomyślałem, żebym komorę silnika u blacharza zrobił - piaskowanie, wypełnienie ubytków, lakier.

3 pieczenie na jednym ruszcie w sumie :sunglasses:

Tloki mahle, powiekszenie srednicy zaworow, doprezenie i jazda pod 350km :smiling_imp: :smiling_imp: Takie roznice byly miedzy 535i a alpina b10 biturbo

no wydaje mi się, że znacznie więcej różnic było niż tylko te, które podałeś i raczej tamten motor był odprężony, a nie doprężony :wink:

Moj blad, masz racje. Odprezony (mial 7,2:1), Uklad wywazony byl, natrysk oleju na denko tloka, nowy walek, noi nowe kolektory. Mysle, ze nie jest to jakis skomplikowany zabieg. Natrysk nie bylby potrzebny b o dzisiejsze tloki sa mocniejsze, walek tez niekonieczne bym zmienil. Pozatym jest jakis gosciu z 635CSi turbo 490Km!

zamarzyło mi się seryjne 218KM z 3,5 litra, a tu dochodzimy już do prawie 500 po “drobnych” przeróbkach silnika, którego jeszcze w ogóle nie mam :laughing:

pewnie ze nie jest to nic trudnego :face_with_rolling_eyes: polowa z Nas cos kombinuje przy autach i wiekszosc 6 nie ma swojej wyjsciowej mocy, a Ty tak bezstresowo piszesz ze to pikus podrasowac m30 widac, ze zeby zjadles na tym silniku :face_with_rolling_eyes:

Bezstresowo? Powiem tak: Turbo do tego silnika jest proste przy odpowiedniej ilosci gotowki. Wszyscy kombinuja bo poprostu nie kazdego stac w uturbianie albo nie kazdy chce to zrobic. Chca najpierw odrestaurowac i najprawdopodobniej zostawic w conajmniej 90% seryjne. Tak mysle JA poprostu.

Myśląc w ten sposób to wszystko jest proste.