Tablica awri (komputera)

Witam :pa:
jestem świeżym posiadaczem szósteczki (4dni) :grinning:

Męczy mnie sprawa związana z kontrolkami komputerka..nieznam j.niemieckiego, nie posiadam książki serwisowej i niewiem dokładnie co znaczy jaka kontrolka… szukałem na forum co i jak ale może niewiem jak nazwać te kontrolki albo jeszcze nikt nie poruszał tego tematu..
Prosiłbym o wytłumaczenie w poszczególnych ponktach co oznacza poszczególna kontrolaka w jakich wypadkach mogą się one zapalać itd itp ;p :??:

o0dnośnik do zdjecia

P.S Mi osobiście świeci sie kontrolka “KUHLWASSER” :frowning:

światła hamowania — tylnie światła — oświetlenie tablicy rej.
światła mijania — olej silnikowy — płyn w chłodnicy
płyn w spryskiwaczu

pali się kontrolka poziomu płynu w układzie chłodzenia, otwórz maskę i sprawdż czy jest w ogóle stan płynu ewentualnie wymień czujnik, pewnie jest przerwany lut w nim,
to urządzenie informuje Cię o przepalonych żarówkach, niskim stanie płynu spryskiwaczy i chłodzenia oraz niskim stanie oleju, gdy podczas jazdy któraś z zarówek przepali się lub ubędzie jakiegoś płynu miedzy zegarami wyświetli się komunikat CHECK informujący cie o tym.

a na przyszłość:

tłumacz :laughing:

a używałeś kiedyś takiego cuda do tłumaczeń technicznych :smiling_imp: , to spróbuj :grin:

technicznie się nie da (za darmochę :\ ) słowa są składane i trza rozłączać :bulb:

To tak…w chłodnicy raczej nie brakuje wody więc raczej jest to czujnik, a co do tłumaczenia to nigdy nie miałem styczności z j.niemieckim więc lypa, bo niewiedziałem nawet jak rozłożyć słowo…
a tak to wogule dzięki za pomoc :piwko:

czujnik jest w zbiorniczku wyrównawczym, nie chłodnicy :v;

no właśnie tak przypuszczałem..tzn bo mi się wydawało że właśnie w tym zbiorniczku mam patrzeć na poziom wody..dobrze mi się wydawało?? i jeszcze czy zbiorniczek ma być cały pełny czy do tej takiej kreseczki ;p …wiem, że może niejestem znawcą silników i wogule, ale chyba min po to jest to forum alby więcej się dowiedzieć i dokształcić..tak mi się chociaż wydaje…

plynu w zbiorniczku powinno byc maksymalnie do kreseczki max-przy zimnym silniku

tam poprostu napisano stan, przy zimnym silniku, a nie max stan :grin: , a jak chcesz sprawdziś czujnik, to wył. zapłon, wyciągnij wtyczkę, zmostkuj jakims kabelkiem i włącz zapłon. jeśli dioda się nie zapali, to wymień czujnik, albo dolej płynu :grin: , jeśli zapali, szukaj po kabelkach :v:

No więc pojechałem do znajomego na warsztat, w którym on pracuje w celu nastawienia szyby od strony pasarzera bo odstawała od uszczelki troche i były przeciogi…po zdemontowaniu boczków szba jakby wskoczyła na własne miejsce więc tak jakby kłopot z głowy, znajmy zalał mi jeszcze drzwi od wewnątrz woskiem, ale to wogule chyba inna historia. Zatem poprosiłem go o kabelek bo jak już wsumie byłem na warsztacie mogłem się cos pobawić z tym czujnikiem.. zmostkowałem i dioda zgasła więc problem tkwił w samym czujniku..po wyjęciu i zdemontowaniu czujnika na kilka części dokładnie poczyściliśmy czujnik nitrem i włożyliśmy go ponownie jednak nie dało to żadnych efektów… los chciał, że właśnie w w warsztacie znajdował się pracownik jednego z serwisów BMW który jest 'podnajmowny’przez warsztat do złożenia trójeczki…dużo pomógł bo wsumie ani ja ani zanjmy nieznamy się zbytnio na elektronice… okazało się że poprostu przeżarło kabelek który wystarczyło połączyć lutem i pokłopocie ;p czujnik znowu pyrka kontrolka zgasła i niedenerwuje oka :stuck_out_tongue:
:slightly_smiling_face:

To ja mam pytanie: na jakiej zasadzie tablica chek’a stwierdza że jakaś żarówka jest przepalona? Posiadam dziwny irytujący problem. Ostatnio zakupiłem komplet przednich lamp (ASO Grigori). Po wymianie zaczęła świecić mi kontrolka RUCKLICHT – ale tylnie lampy są w porządkunie dotykałem ich.. Czy ktoś ma jakiś pomysł czemu?

jak zapalasz światła to niech ktoś z tyłu patrzy jak się zapalają bo jak mają jakiś problem ze startem to się zaświeci :slightly_smiling_face:

ale wg. mnie po naciśnięciu sprawdzania jak działa wszystko to powinno zgasnąć - sprawdz czy masz dobrze nasadzone łączki(wsuwki takie-niewiem jak to nazwać) koło lamp… jutro postaram się wrzucić zdjecie ocb mi dokładnie to może coś zauważysz co jest u ciebie nie tak…

Ale tak nie jest.

możesz mieć przepalony, któryś rezystor w przekaźniku kontroli tylnich świateł, lub jakieś luźne poł. w jego wtyczkach. przekaźnik znajduje się w bagażniku pod tapicerką na tylniej ścianie między lewą lampą, a zamkiem bagażnika.

Dzięki za wszystkie rady jak tylko zdobędę chwilę dla mojej e23 to będę wszystko sprawdzał po kolei.

A mi pojawił się kolejny problem a mianowicie kontrolka motorol i takie pytanko… czy kontrolka ta zapala się tylko w przypadku braku oleju czy też może z jakiegoś innego powodu??.. i jeszcze jedno gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik ina jakiej zasadzie on działa??? w czujniku do płynu chłodniczego czujnik działa na zasadzie unoszącego sie na wodzie magnesu, a jak jest w przypadku oleju??