http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=5111&mospid=47196&btnr=54_0014&hg=54&fg=05
Czy ktoś może mi powiedzieć z pełnym przekonaniem i całkowitą pewnością który z elementów na obrazku to ta uszczelka?? A może które elementy trzeba kupić żeby nie ciekło??
Osobiście podejrzewam że nr 4 załatwi sprawę ale może trzeba także 3.
Przyznaję że się pogubiłem w tym trochę
Niestety zobaczyłem że mam dywany nasiąknięte wodą po ostatnim deszczu i podejrzewam że leje się przez dach. brakuje około 7 centymetrów uszczelki, a reszta też jest … ![]()
uszczelka jest dwuczesciowa:mysle ze to wlasnie 3-4
sam zakladalem u siebie - bo w czerwonej po zakupie nie bylo jej wcale…
czyli 100 dolców??
czyli 300 złotych.. :\ … sporo
chyba na zimę zalepię sylikonem
a uszczelke kupię na wiosnę wiem że podniosą się zaraz głosy sprzeciwu i oburzenia, ale chyba lepiej tymczasowo załatać niż zeby mi gniło wszystko w środku, a może nie, sam już nie wiem
moze odplyw z szyberdachu masz zapchany albo niewyprowadzony i stad woda? U mnie woda pojawila sie takze dzieki peknietemu zaworowi nagrzewnicy
odpływy blacharz porobił podobno, a z nagrzewnicy raczej nie cieknie bo nie ma ubytków płynu
[ Dodano: 03-10-2006, 16:12 ]
może pojadę do myjni i zamknę się w samochodzie
zobaczę którędy leci
Wydaje mi sie ze woda z szyberdachu bez uszczelki moze sie tylko lac po podsufitce. Sprawny odplyw odprowadzilby chyba wode z rynienek w szyberku?.. hmm
no też się zastanawiam którędy leci, no bo fotele suche, wszystko suche, a na podlodze kałuża
ja tez mialem kiedys cieknace i byl to odplyw z szyberdachu wlasnie.. nie wiem jak teraz sytuacja sie trzyma, jak sie zrobi ulewnie i sniegowo to sie dowiem i pojade na odtykanie/uszczelnianie ![]()
odpływ potrafi się zatkać jakimś liściem czy innym g..nem, przerabiałem to w E30 , drucik i czyszczenie
Musze Cie bardzo zmartwic. Przy sprawnych odplywach nawet calkowity brak uszczelki nie powoduje zamakania podlogi, jesli nawet zostawisz uchylony dach a deszcz zacina, to zalaje ci podsufitke, nakapie na fotele i porobi plamy, a na podlodze wyladuje to wszystko znacznie pozniej albo wcale.
Najczestszy scenariusz wyglada nastepujaco:
Z dachu prawa i lewa strona idzie odplyw przednimi slupkami, kolo glosnikow przednich i na zewnatrz. Uklad ma fatalna tendencje to przypychania sie po latach na samym dole przy odplywie. Efekt jest taki, ze woda z szyberdachu zawsze splynie na tyle, zeby nie wylalo sie na gorze, ale stoi troszke na dole i bardzo szybko zaczyna sie tam korozja. Zwykle powyzej punktu przytykania powstaja dziurki i woda zaczyna sprytnie wlewac sie dolem przy samym glosniku centralnie pod dywan.
Przerobilem to w 3 na 4 E24 ktore mialem. W 4tej ktora szla na czesci i byla generalnie zdrowiutenka tylko powypadkowa, po rozebraniu miejsce to od strony kierowcy bylo jeszcze szczelne ale juz na skraju pocenia sie - z powodu korozji naturalnie.
W mojej 628CSi cieklo delikatnie tylko od strony kierowcy, wilgoc nie dawala sie zauwazyc na zewnatrz ale po sciagnieciu dywanu bylo wilgotno, kilka butelek wody przelanych przez splywy i diurka sie znalazla.
W pozostalych dwoch po kilkudniowym deszczu pod nogami chlupalo, a ja szukalem bez konca nieszczelnosci w podlodze i usczelkach drzwi i szyberdachu.
Jeszcze moge Ci dac taki TIP zebys sprawdzil uszczelki wiazki kabli na przejsciu z pod maski do kabiny, jak spruchnieja i sie odkleja to przy ulewie potrafi sie tez sporo do srodka nalac.
Dzięki serdeczne, jak znowu będę miał chwile na podłubanie to posprawdzam te wskazówki.
Przyszło mi jeszcze do głowy że może lecieć przez przednią szybę, a precyzyjnie rzecz biorąc przez uszczelkę która nie jest wklejona, tylko “wetknięta” no bo szyba pęknięta i czeka na wymianę więc nie było sensu kleić.
Napiszcie proszę jeszcze którędy dokładnie idą te odpływy wszystkie.
Sprawdź też uszczelkę przedniej szyby.
no właśnie - wezme butle z wodą i bedę podlewał
Uszczelka jest już jednoczęściowa - wiem bo kupiłem ostatnio za 220 pln
Czy ta wymiana wpłynęła na obniżenie szumu wewnątrz?
Do wymiany to jeszcze mam daleko, a może i jeszcze dalej ![]()