V8 V12 w E24?

Poznałem kolesia, wieloletniego vice prezesa klubu miłośników e24 którego specjalizacją jest wstawianie v12 do e24. Co myślicie o takich projektach? Wygląda to bardzo “czysto” i schludnie.

pokaz calosc projektu

Cóż to za klub, gdzie się znajduje :question:

UK zapewne

Mi sie nie podoba, E24 z silnikiem V nie brzmi jak E24 i traci swoj urok i charakter, to auto kojarzy mi sie nieodlacznie z “cykaniem” M30.

To troszke tak jak piekna kobieta ktora ma piekne piersi tylko ze na placach. Po prostu nie pasuje.

Nie. Błąd. Klub nie zajmuje się wstawianiem V12. Jest to niemiecki klub miłośników e24 ale bliższych szczegółów nie znam. Koleś zajmuje sie wstawianiem takich silników do E24 i generalnie jest magikiem E24.

Widziałem u niego, przepiękną CS/1 w pełnym oryginale, diamant shwartz, skórka buffalo, alpiny, piękna. Zaraz za nią ta CS/2 z silnikiem V8, za nimi M6 biała z silnikiem M5 3.6L, za nimi, 635 81’ z oryginalnym silnikiem przebieg 3tys km (faktóra zakupu z bmw) i białymi recaro w stanie nowym (normalnie skóra jak nowa jędrna i sprężysta piękne), obok jakieś kolejne e24 w trakcie prac następnie 2000CS w automacie przepiękne. Obok stało jeszcze trochę e24, el camino, jakieś garbusy cabrio, nsu i kilka innych oraz skończony projekt. Przód od E34 środek od E24 tył od E32 i wszystko grało, linie, proporcje. Nie lubię wiejskiego tuningu ale to zaliczyłbym raczej do artystycznej wariacji na temat pięknej linii e24 albo “dlaczego bmw nie zrobiło kolejnego liftingu 6?”

[ Dodano: 29-09-2006, 11:25 ]

[quote=“MIŁOSZ”]

Jak sobie o tym pomyśle to wydaje mi się że to jest dobry pomysł, cykanie cykaniem, oryginał wspaniała rzecz ale wyobraź sobie że kupiłeś sobie szóstkę, kochasz to auto bardzo, czasami dociśniesz i zostawiasz wszystkich wannabe z tyłu. Mija 20lat, z m30 uciekło trochę koni, na autostradzie byle opel pokazuje ci spaliny swojego turbodisla. Co robisz? Stawiasz auto w garażu i przestajesz używać? Sprzedajesz? A może oddajesz takiemu magikowi który wszystko zrobi, auto znowu będzie wyglądało przepięknie a prawie 300 koni nie da umrzeć rekiniej duszy.

Moim zdaniem jest to akceptowalne. Ja nie mam zapędów wyścigowych, wystarczy mi 628 ale rozumiem mentalność kogoś kto chciałby więcej mocy.

ok rozumiem Twój pogląd - ja osobiście nie zamierzam nikomu udowadniać, że moje e24 jest szybsze itp. Wcale nie bedę miał ciśnienia jak mnie objedzie opel czy vw czy inne auto - wali mnie to. Ważna jest klasa, styl tego auta, a silnik … na tamte czasy to była 1 liga. Mało które auto dysponowało wtedy taką mocą, kulturą itp. Można stawać w szranki - ale innym autem z epoki. Bo ścigać się np z chipowanym VW Golfem TDI, który na pewno będzie szybszy - to rzadna rywalizacja - inna epoka, technologia, technika…
Nie można porównywać e24 z współczesnymi autami … nie tędy droga - to są dwa różne światy.
Lepiej pokazać co te auto potrafi z org. silnikiem, nie ma znaczenia czy to 2,8 czy 3,5. Chłopaki na tym zlocie latali po torze, czesto bokami, z potężnym dymem z opon (Helmut i jego TRX - king). I to było piękne. :sunglasses:

Dla mnie to też jest piękne! I dlatego wstawiam zamiast uszkodzonego 2.8L … inny 2.8L. Oryginalność jest dla mnie bardzo ważna i liczy się klasa. Starałem się jednak przedstawić sytuacje jak to wygląda w przypadku pierwszego właściciela. Nie kupował oni e24 żeby z klasą się toczyć tylko żeby być w pierwszej lidze. Poza tym oni tam trochę inaczej jeszcze traktują E24 chyba, dla nich to jeszcze nie klasyki.

Pieknie ujete Mareczku,

Dodam ze jezdze najczesciej najslabszym wariantem M30 montowanym w E24 i niezauwazylem aby wyprzedzaly mnie Ople jesli tego nie chce. Nie zauwazylem aby u Opla okolice 200KM oraz okolice 8 sekund do setki stalo sie jakims standartem, a minelo bagatela 30 lat.

Ciekawe jaki silnik wsadzaja to stjuningowanego DIXI bo to biedactwo nie daje rady nawet 3 cylindrowej Corsie.

Jak M30 sie starzeja to znaczy ze trzeba je solidnie odremontowac, a nie wsadzac niepasujacy motor. Takie moje zdanie.

To tak samo jak z poprawianiem hamulcy ze zmianą tarcz i zacisków.
Można, da się, jest lepiej - tylko poco ? Na tor ?

Niemniej szacunek dla gościa który to potrafi !

niezly wynalazek ta ‘nowsza 6’
http://gotivo.com/e24/henrys/images/bmw%20034.jpg
http://gotivo.com/e24/henrys/images/bmw%20036.jpg
ciekawe jak to na zywo wyglada, choc jakos nie jestem fanem takich wynalazkow to nawet nienajgorsze to

v8 w e24 - w czym problem

Właśnie:

tu jest galeryjka: http://gotivo.com/e24/henrys/

Niestety ma kiepski aparat ostatnio i flash nie daje rady. Poza tym było na max’a ciemno i ciasno. A tą 567 to juz bardzo było ciężko sfotografować.

pozdrawiam

ciekawe jak w takiej szesc zmienic uszczelke pod pokrywa zaworow?? trzeba chyba silnik wyjac :laughing:
jezeli o mnie chodzi to nie bawia mnie takie szczepy, w szesc podoba mi sie ten silnik ktory tam zalozyla fabryka a jego dzwiek sprawia ze szybciej plynie w zylach krew i nie zamienil bym go na V. zawsze mozna kupic osemke i nic nie trzeba grzebac :v;
a ten transformers to porazka :??:

jak dla mnie v12 w e24 fajna sprawa, ostatnio widziałem na allegro e32 z 5l w manualu

mnie sie takze podoba wsadzanie mocniejszych silników do 6 , tyle ze ja nie musze jechac do niemiec mam magika co mi to zrobi tu na miejscu , wpradzie wypoweidzial sie ze V12 do 6 nie wsadzi bez powaznych przeróbek z kielichami ,ale z V8 mówil ze nie ma problemu

zobacze jak to bedzie z moim silnikiem albo nowsze m30 albo V8 ale zmiana na pewno bedzie

Hehe pozwole sobie z deczka po-offtopic’ować
1989 Omega 300024V 204 KM 7,6s do 100-ki
1990 Omega 400024V 272 KM 6,2s do setki
1990 Omega Lotus 378 KM 4,9 s do setki (najszybsza limuzyna świata przez prawie dziesięć lat)

:v;

no tak, tylko bmka co druga ma 150 koni a co trzecia ponad 200 - reszta to trojki
a opla takiego znalezc jak pisales to chyba jak wygrac w totka, u mnie w okolicy byl kiedys jeden :confused:
tylko czy nasze e24 to jakis wyscig mocy??

i mozna miec tez honde co ma 200 hp , ale czy bedzie wygladala i brzmiala jak nasze 24e :wink: ( specialnie napisalem e z drugiej strony :P)

mysle ze nie bedzie i dzis po wyscigu na autostradzie zostal pan uswiadomiony z acorda type -R ze stare bmw moze mu narobic dobrze kolo tylka i nie musi kosztowac 100 tys pln
tylko 6 i tylko e24 a silki ? kazdy wsadza to co chce i to co mu sie podoba wazne ze pozostaje przy modelu

I cóż z tego :question:
Generalnie swap mi nie przeszkadza ale w nie mojej E24 :v;

:v;
[/quote]

I cóż z tego :question:
Generalnie swap mi nie przeszkadza ale w nie mojej E24 :v;
[/quote]

Przeciez nikt nie nie zmusza cie do Swap a w twoim aucie , temat sie zaczol nie z tego powodu , tylko ogólnie do wyrazenia opini ,jedni wola tak i inny w tym ty orginal i tyle , dla mnie wazne jest zeby jak najwiecej e24 zostalo w polsce poto zeby za 10-15 lat mozna bylo pokazac sie nimi i zeby byly w takim albo lepszym stenie niz obecnie :wink: