W moim fantastycznym BMW e23 brakuje ssania.

W moim fantastycznym BMW e23 brakuje ssania.
Na początku myślałem, że to przez silniczek krokowy, ale sprawdziłem omomierzem, wszystkie obwody działają, więc to nie on.
Więc co? I to pytanie kieruję do osoby która wie gdzie w moim samochodzie są ukryte siły które kierują silniczkiem krokowym?
Co nim kieruje i gdzie to jest?

Obwody to moga dzialac, silnik krokowy psuje sie najczesciej mechanicznie, po prostu sie zacina, lub w ogole pozostaje w jednej pozycji zatarty. Tak czy tak niczego omomierzem nie sprawdzisz.

czesto jest tak ze namoczenie silniczka krokowego w ropie i rozruszanie go tak, aby lekko chodzil wystarcza, zeby wszystko wrocilo do normy :wink: naklad pracy znikomy, koszta sportowe :grin:

Silniczek rusza się :slightly_smiling_face: , silniczek nawet rozkłada się na części pierwsze :grinning: i luźno chodzi.
Stąd wydaje mi się że to nie on.

Czy jest jeszcze jakiś czujnik związany z moim famfastycznym silniczkiem?

piszesz, że silniczek chodzi, a zamontowany w instalacji :grin: , jaki masz osprzęt silnika z wtryskiwaczem rozruchowym czy bez :question: sprawdzałeś czujnik temperatury :??:

Sprawdź czujnik termiczny wtrysku rozruchowego i sam wtrysk. Najprostrzą metodą jest zrobienie zworki we wtyczce tego czujnika. Poza tym co masz na myśli pisząc ssanie w układzie motronic :question: Nie odpala motor, faluja obroty, w ogóle napisz jakie są obiawy :question:

Na myśli mam silniczek krokowy który leży w domu, bo nie reagował na sygnały najprawdopodobniej ich nie otrzymywał (najprawdopodobniej bo sam silniczek wydaje się być sprawny).
A gdzie mam szukać czujnika termicznego wtrysku? Po czym go poznam?

Znajdziesz go na łączniku termostatu, to ten najgrubszy :grin:

Ja miałem walnięty czujnik. Zapalał, jednak prawie nie miał wolnych obrotów a po wciśnięciu gazu wogóle nie wkręcał się na obroty, prychał strzelał, szarpał.
Dobrym sposobem jest poprostu odłączenie wtyczki na pracującym silniku. Po wypięciu silnik pracuje elegancko.

Chyba piszesz innym czujniku…

Witaj
Ja w mojej e23 miałem tak.
O poranku i o zimnym silniku brak było podwyższonych obrotów silnika. Ciężko było jechać bo silnik się dławił.
Musiałem wymienić zawór dodatkowego powietrza i jest super. Koszt to był 20 zł- używany oczywiście.

pozdro

Mimo usilnych starań nie pomogło ;( zworka była a silniczek nie rozmawiał zemną :frowning:

Pomierzyłem napięcia między przewodami we wtyczce w silniku krokowym i między czerwony - żółty 1,5v, czerwony - zielony 2,5v, zielony – żółty brak napięcia.
Czy bawił się ktoś tym? Czy ktoś to kiedyś sprawdzał i wie jakie mają być napięcia?