Jako że komp w aucie które miałem przyjemność posiadać uległ uszkodzeniu, postanowiłem, w swojej naiwności wyciągnąć i naprawić. Niestety nie znalazłem odpowiedniego fachowca i nikt nie chciał się podjąć naprawy tego komputera. Tak czy owak udało mi się zebrać trochę informacji na temat komputerów sterujących silnikiem i skrzynią.
Otóż po pierwsze z moich poszukiwań wynika jasny obraz iż motroniki to dość popularne komputery i w latach osiemdziesiątych były stosowane w kilku markach i o ile dobierzemy odpowiednia wersję jest możliwe uruchomienie silnika na sterowniku np z porsche. A więc możemy bardziej “luźno” podejść do wymiany sterowników. Musimy się jednak trzymać pewnych zasad.
Motroniki dla szóstek wychodziły w następujących wersjach:
(info z forum bigcoupe.com N - oznacza NIE - Y oznacza TAK)
Być może na pierwszy rzut oka to info jest mało przejrzyste ale dzięki niemu można dobrać odpowiedni komputer do swojego auta jeśli nie było dostępnych zamienników.
W moim wypadku komputer miał nr 018 i był o tyle wyjątkowy iż posiadał zintegrowany kontroler skrzyni biegów. Długo szukałem zamiennika i jedyny jaki był widziany podobny był od E23 745i. Postanowiłem wiec zamienić na “dostępny” sterownik i załączyć sterownik automatycznej skrzyni biegów pasujący do 4HP22-EH.
Musimy dobrać taki komputer który będzie jak najbardziej podobny. Np po podłączeniu komputera 059 silnik startował ale gasł ponieważ po pierwsze brak było sygnału z czujnika O2 po drugie ecu było przystosowane do kontrolowania ISC i CSV. Dalej wersja motronica była zupełnie inna oraz aby było weselej inny był przepływomierz oraz wtryski.
Najbliższym komputerem mojej 018 okazał się 019 (którego nigdy nie widziałem) i różniący się wersją 011. Używał on tych samych wtrysków i tego samego przepływomierza co 018. Autko chodzi na nim ładnie i bezproblemowo. Jeśli więc szukacie zastępczego komputera to polecam sprawdzenie tabeli powyżej i wyszukanie odpowiedniego zamiennika. Nie należy ignorować różnic między poszczególnymi komputerami.
Co do kompa skrzyni to pierwszy napotkany komp do 4hp22-eh zadziałał więc można rozłączyć oba sterowniki a elektronicznie sterowana skrzynia będzie działać jak trzeba z większością sterowników.
Mam nadzieje że komuś to pomoże w awaryjnej sytuacji
Pozdrawiam
radosc
Oczywiście najlepiej żeby był to oryginalny sterownik, ale jeśli nie ma pod ręką oryginalnego, komplet przepływomierz/wtryski jest ten sam, ten sam zestaw czujników to silnik będzie chodził i nie widzę powodu aby chodził nieoptymalnie.
Jeśli jednak podłączysz inny sterownik z innym zestawem czujników czy sparowanym innym przepływomierzem etc to oczywiście jeśli będzie chodził to będzie miał problem z odpowiednią wydajnością. I po to jest ta tabela żeby w awaryjnej sytuacji dokładnie wszystko sprawdzić. Podobno największy ból to odpowiednie dobranie przepływomierza. Goście którzy przekładają inny komputer do auta często przekładają go z przepływką.