ale o co dokładnie chodzi ze wpisem do zabytków, a tymbardziej z żółtymi tablicami… ![]()
Słyszałem kiedyś, że auto musi mieć 25 lat (lub 25lat po zakończeniu produkcji modelu) e23 skończyli w 86, a e24 jescze później… ![]()
Musi mieć 25 lat i conajmniej 15 od zakończenia produkcji, ale wcale to nie jest ścisła reguła, np: taki mieciu beczka może mieć i 25 lat a nie musi być zakfalifikowany, a np: M1 nie musiało by mieć 25 lat i dało by się to załatwić
Chyba raczej min. 25 lat i 15 lat od zakończenia produkcji danego modelu. Poza tym chyba powinno się odznaczać dużą (bliską 100%) oryginalnością i dobrym stanem technicznym i wizualnym. No i musi to być w jakimś tam stopniu unikalny model. Coś takiego pamiętam, ale jest to opisane w sieci.
Widze, że tym razem ja i Helmut pisaliśmy jednocześnie ![]()
Tu jest coś więcej: http://zastava.c2000.pl/www_htm/opracowania/zabytek/zabytek.htm
przechodziłem temat osobiście i wiem, że auto zabytkowe MUSI mieć skończone 25lat i MUSI byc zakończona produkcja 15 lat temu. Wtedy można dostac żółte blaty. I nie ma wyjątków. Auta poniżej 25 lat mogą być uznane za kolekcjonerskie (np M1) ale dostaną normalne tablice i odpowiedni wpis do dowodu i mają takie same uprawnienia jak zabytkowe.
Żółte tablice = skończone 25 lat
![]()
Ale proponuję poczytać dokładnie forum - ten temat jest rozwleczony bardzo pięknie i dogłebnie ![]()
Jeszcze dwie chwilki i zblokujemy ![]()