Kto przebywa aktualnie w UK ,moze zrobimy w przyszlosci jakis zlocik???
jak pokazuje praktyka, zawsze jest za daleko,
Nie demonizuj :v;
W poprzednim roku jak i w 07 i 06 spotkalismy sie w Gaydon z okazji dorocznego zlotu BMW Club UK. Zlot odbywa sie na przelomie sierpnia i wrzesnia co rok.
Ale widze ze tak jak Jedrzej (Aberdeen) z tego forum tez jestes ze Szkocji, a to rzeczywiscie daleko ![]()
Ja mam jeszcze dalej
Killarney na południu Irlandii a moja irlandzką 6 (dawca dla polskiej
)nie mogę wyjeżdżać poza teren osiedla bo jest na angielskich blachach i wyrejestrowana
wiec jak co to zapraszam
![]()
moja “slicznotka” jest w fazie przygotowan powrotu na drogi, jak narazie doszedlem do ladu z elektryka ,silnik juz tez jest na chodzie ,aktualnie walcze z automatyczna skrzynia i pozostana hamulce
. Wtedy moze wracac na droge ,a w dalszych planach lakiernik. Jak skoncze wszystko ,to napewno jakis kilkudniowy wypad !!! Pozdrawiam
no to trzeba zarejestrowac
Nie ma szans
niestety w Irlandii jest inna bajka co do opłat niż w Anglii, po pierwsze musiałbym opłacić VRT czyli taki podatek od sprowadzenia samochodu taką pseudo akcyzę ale to akurat jest najtańsza opcja koło 600 do 800 euro bo jest to stary samochód
, następnie ubezpieczenie tutaj to już kosmos jeżeli chodzi o BMW i o silnik 3,5 za bmw 318i płace z 50% zniżką 1200 euro rocznie dzwoniłem orientacyjnie tylko do jednej ubezpieczalni i mi wyliczyli 2500 euro rocznie. Plus oczywiście kosmiczny podatek drogowy 1700 euro rocznie bo wszytko co ma silnik powyżej 3.0 musi płacić 1700 euro rocznie. Więc ogólnie za roczne utrzymanie 6 w Irlandii można by zrobić konkret remont
Inaczej wygląda sytuacja jeżeli samochód ma powyżej 30 lat wtedy to miodzio
bo opłaty jak za nic ale znaleźć taką tutaj to kosmos i nikt nie chce sprzedać jak już ma ![]()
Tak więc śmigam sobie po podwórku wku…iam sąsiadów i czekam na transport Pozdrawiam
A nie macie tam ubezpieczalni dla klasykow?
Tutaj duzo zalezy od wieku kierowcy/wlasciciela i wszyscy przed 25 rokiem zycia maja pod gorke (czyt. przejebanane).
W Ie tez przed 25 jest masakra
tylko ze ja mam 28 lat i 50% tutejszej zniki
A klasyki rejestruja od 30 lat od pierwszej rejestracji a ubezpieczenie na klasyki ponoc od 25 lat od pierwszej rejestracji ale tylko jedna czy dwie ubezpieczalnie tak robia i to trzeba miec jeszcze drugi samochod do jazdy codziennej
a mój irlandzki “spontan” ma 24 lata dopiero
ale i tak do 30 lat zostaje 1700 euro podatku
No nic poleci do Polski pozwiedzac
Pozdrawiam