2 lata temu kupiłem moje e23 z idealnym wnętrzam.
Jednak codzienna eksploatacja, szczególnie zimowa kurtka zrobiły swoje.
Na wiosnę pojawiły się wyrażna ślady na lewej stronie fotela kierowcy…
Pod koniec lata pękła pierwsza wytarta nitka…
Zaczołem się zastanawiać co dalej ? Pokrowce, tapicer, szukać nowego wnętrza ?
Robiąc ostatniego weekendu porządki wnętrza, wpadłem na pomysł zamiany foteli.
Wiadomo strona od wewnąrz auta nie przeciera się. Ale fotel kierowcy ma wajche regulacji góra-dół. Więc kiszka.
Skoro nie cały fotel to może samo oparcie ?
Rozebrałem osłony mocowania oparcia i tu przyjemna niespodzianka… Oparcie jast zamocowane do siedziska 2 blachami na 2 śruby każda.
Śrubokręt, 30min i mam “nowe” oparcie kierowcy..
Praktycznie nie wysiedziane i nie wytarte. Jakoś tak ciasno teraz…
Jako że sprzęt ma 23 lata i sam w sobie jest sparciały, oparcie wytrzyma pewnie ze 2 lata.
Ale i to dobre.
:pa:
Ostatnio byłem z moim wnętrzem u tapicera i ceny były niezbyt pociągające.
za około 5000 cała nowa skóra
około 2000 renowacja tego wnętrza ze zmianą koloru na czarny
jeden fotel - z wymianą jednego wytartego paska na nowy i malowaniem całości - około 250 - 300
Ceny orientacyjne, no bo nie były to konkretne rozmowy więc można negocjować.
A doprowadzenie do ładnego stanu używanego i niezbyt zniszczonego wnętrza to koszt około 700-1000 złotych przy zachowaniu starego koloru (ewentualne podmalowanie i wymiana pojedynczych pasków)
tapicerskie.prv.pl (nazwe zczytalem z jakiejs astry z ladnym wnetrzem skorzanym) mi wycenilo skore w srodek na ok 3500 o ile dobrze pamietam, java jakies 2x tyle
tak czy siak kawalek kasy to jest, mysle czy nie poleciec samych przednich foteli a kanape zostawic w materiale.. kanapa nie jest klapnieta, a fotele tak, zwlaszcza kierowcy wiec tak czy siak przydaloby sie je wyjac i szkielet nowy dac, sprezyny czy co tam jest…
w tych 5 to było też zrobienie dywanów i łatanie popękanej deski, więc ceny są zbliżone (ja byłem u dwóch praskich tapicerów robili już obydwaj zabytkowe auta)
Jeśli masz ochotę to mogę dać CI na priva tel do artysty od skór.
W mojej e23 cała skóra foteli+boczki+tylna półka+wymiana gąbek i renowacja sprężyn foteli to był koszt 4200.
Do faceta przywożą wiekowe auta z Anglii, Stanów itd.
Dla przykładu powiem Ci taką rzecz:poprosiłem kolesia o zrobienie takich marszczeń na boczkach drzwi jak w mercach. Powiedział że nie zrobi tego bo to nie jest mercedes po pierwsze a pozatym nie będzie to pasowało do mojej niuni.
Okres oczekiwania na wizytę miałem 4 miesiące. Tapicerkę robił 2 tygodnie.
Ale wiesz mi, warto było czekać.
W sobotę porobię fotki.