Witam:)
Moja szóstka jest wpisana jako zabytek, mam ją na żoltych blachach, jak pewnie pare osob wie tutaj, od roku prowadze jej renowacje:) Troche sie wystrzaszylem bo zdalem sobie przed chwila sprawe z chyba lekkomyslnej decyzji..
Chodzi o to, ze jakis czas temu polakierowalem to auto na Cosmosschwarz, wczesniej auto mialo lakier Lapisblau (jak go kupilem), jak sie okazalo przy lakierowaniu Lapis Blau to i tak byl jego nieoryginalny kolor, sęk w tym, że o lakierowaniu nie powiadomiłem konserwatora zabytków..
jakie prawne konsekwencje mi grożą?
pozdrawiam
Grzes
konfiskata zabytku ?? ![]()
No na moje to nieoryginalny lakier to nieoryginalny lakier byle nie różowy ![]()
Panowie:) mimo wszystko prosilbym o konkretna odpowiedz, najlepiej od kogos kto sam ma zabytkowe auto.. ja nie wlozylem mojemu autu gazu, lakieru z palety opla:D Wszystko jest w obrębie serii, części brane w ASO albo uzywki. Nawet jesli w praktyce zlamalem prawo, bo nie pytalem sie o zgode konserwatora, to czy moga mi za to zabrac auto? tak jak juz pisalem wyzej, nie zrobilem jakiejs tam profanacji, a wrecz przeciwnie, robie wszystko zeby przedluzyc zycie tego auta i jak wspomnialem wrzucam mu same oryginalne czesci.
Mam wrazenie, że w praktyce musialbym miec wyjatkowego pecha, zeby konserwator polapal sie ze auto zarejestrowane wtedy jako zabytek, ma teraz inny kolor nadwozia
w dokumentacji zabytku na pewno masz wpisany kolor auta
w/g ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami:
Art. 27.
Na wniosek właściciela lub posiadacza zabytku wojewódzki konserwator zabytków
przedstawia, w formie pisemnej, zalecenia konserwatorskie, określające sposób
korzystania z zabytku, jego zabezpieczenia i wykonania prac konserwatorskich, a
także zakres dopuszczalnych zmian, które mogą być wprowadzone w tym zabytku .
Art. 28.
Niezależnie od obowiązków wynikających z opieki nad zabytkami, określonych w
art. 5, właściciel lub posiadacz zabytku wpisanego do rejestru lub zabytku
znajdującego się w wojewódzkiej ewidencji zabytków zawiadamia wojewódzkiego
konserwatora zabytków o:
- uszkodzeniu, zniszczeniu, zaginięciu lub kradzieży zabytku, niezwłocznie
po powzięciu wiadomości o wystąpieniu zdarzenia; - zagrożeniu dla zabytku, niezwłocznie po powzięciu wiadomości o
wystąpieniu zagrożenia; - zmianie miejsca przechowania zabytku ruchomego w terminie miesiąca od
dnia nastąpienia tej zmiany; - zmianach dotyczących stanu prawnego zabytku, nie później niż w terminie
miesiąca od dnia ich wystąpienia lub powzięcia o nich wiadomości.
Art. 5.
Opieka nad zabytkiem sprawowana przez jego właściciela lub posiadacza polega, w
szczególności, na zapewnieniu warunków:
- naukowego badania i dokumentowania zabytku;
- prowadzenia prac konserwatorskich, restauratorskich i robót budowlanych
przy zabytku; - zabezpieczenia i utrzymania zabytku oraz jego otoczenia w jak najlepszym
stanie; - korzystania z zabytku w sposób zapewniający trwałe zachowanie jego
wartości; - popularyzowania i upowszechniania wiedzy o zabytku oraz jego znaczeniu
dla historii i kultury.
Art. 13.
- Zabytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym
utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego
wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została
potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru. - Przepis ust. 1 stosuje się do skreślenia z rejestru części zabytku.
- Z rejestru skreśla się otoczenie zabytku, w przypadku skreślenia z rejestru
tego zabytku. - Z rejestru skreśla się również zabytek, który:
- został wywieziony na stałe za granicę zgodnie z obowiązującymi
przepisami; - został wpisany do inwentarza muzeum;
- wszedł w skład narodowego zasobu bibliotecznego.
- został wywieziony na stałe za granicę zgodnie z obowiązującymi
- Skreślenie z rejestru następuje na podstawie decyzji ministra właściwego do
spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego. - Postępowanie w sprawie skreślenia zabytku z rejestru wszczyna się z urzędu
bądź na wniosek właściciela zabytku lub użytkownika wieczystego gruntu, na
którym znajduje się zabytek nieruchomy.
to tak po krótce… ale najlepiej udaj się do konserwatora i napomknij, iż chciałbyś przeprowadzić renowację i co możesz, a co nie.
Po za tym w białej karcie są zdjęcia auta robione podczas rejestracji na zabytek. Taka biała karta znajduje się także u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
Prawdopodobnie w praktyce nic Ci nie grozi. Widziałem “zabytki” z gazem i nieoryginalnymi gadżetami,czasem w opłakanym stanie.
w P-ń jeździło piękne e21 ale dorwał ją taki koleżka i jest straszna lipa… była niebieska teraz ma czerwone drzwi itp..
dziekuje za rady i pomoc:)
Witajcie:
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada “Białą Kartę” zrobioną do modelu CS/1 i byłby łaskaw zrobić skan lub fotkę i mi podesłać?
radekszewczyk79 “małpa” gmail.com (anty-spam)
Będę bardzo wdzięczny ![]()
Mam już co prawda kartę do CS ale taka od CS/1 by się przydała.
Z góry dziękuję ![]()
Pozdrawiam
R.
Tekst swojej karty, którą Ci podesłałem zrobiłem SAM w godzinę. I to niewiele wiedząc o tych autach. Wejdź na ruską stronę o szóchach i tam wszystko jest. Angielski znasz to sobie poradzisz.
Dzięki.
Wyczytałem dzisiaj…
http://weteranszos.pl/zolte-tablice