Zmiany w e24

Acha i kiedy był lifting e24? Duże były zmiany?
Bo w e23 z zewnątrz to lusterka migacze, nosek i atrapy a w rzeczywistości: część zawieszenia przedniego, całe tylne, łąćznie z rozstawem śrub do dyfra w moście, innymi pedałami nawet… Nie mówiąc o desce rozdzielczej…

Pozdr.

Oj bo się zastanawiam… Bardziej mi się starszy przód podoba… :laughing:

82/83 przejście na zawiechę e28

do 82 roku - szócha była na zawieszeniu takim jak w e12.
w 82 roku - zmiana zawieszenia (od e28) - zmiana wystroju wnętrza (deska, zegary, siedzenia) - inni zderzak tylny.
w 87 roku - zmiana zderzaków, zmiana lamp mijania na soczewkowe. :sunglasses:
to tak w telegraficznym skrócie

no dobra, nie chciałem się po prostu rozpisywać - ale jak chcecie tomacie…

1976 Introduction in march 1976
Two models available, 630 CS and 633 CSi (630 CSi in US)

1977 Assembly brought from Karmann to BMW

1978 Introduction of 635 CSi
5-speed gearbox available
US got the 3210cc engine (633 CSi&¤41;

1979 Introduction of 628 CSi
630 CS withdrawn from model range
First generation of DME in 633 CSi
ABS brakes as option

1980 635 CSi got the same DME as 633 CSi

1981 New rear bumper
New rims

1982 Body reworked, made it lighter and stronger
New front and rear end
ABS brakes standard in all E24 models
New 3430cc engine in 635 CSi :laughing:
New engine management, DME II, in 635 CSi
Reworked interior
633 CSi no longer available in Europe

1983 New 4-speed automatic gearbox
Last production year for 633 CSi

1984 Introduction of M635 CSi :smiling_imp:
Improved headlights
635 CSi got foglamps integrated with front spoiler
Electronic/hydraulic control of the 4-speed automatic gearbox in 635 CSi

1985 Catalytic version of 635 CSi available
SRS (airbag) available
In some contries, including Sweden and Swiss, the 635 CSi was equiped with 204 bhp engine from 735i

1986 Shadow line paintwork available as option
Aircondition in rear seat available as option
New rear spoiler (optional in some contries)

1987 New engine management, DME III, introduced
Catalyst version of M635 CSi available
Elipsoid headlamps and foglamps from 06/87
New bumpers with integrated impact absorbers from 06/87
Last year of production for 628 CSi

1988 Same specification as late -87 models

1989 Last year of production
Last E24 produced april 6 :cry:

Ach, zapomniałbym, tu nie są uwzględnione zmiany, które miały miejsce w motorach, osprzęcie etc (info tylko powierzchowne), ale to zupełenie inna bajka - miłej lektury :sunglasses:

czyli w skrócie prawde napisałem :sunglasses:

w skrócie tak :wink: Odniosłeś się do jednego roku i zmian w nim przeprowadzonych :face_with_rolling_eyes: Ale spoko, to chyba największe co się wydażyło - poza oczywiście rozpoczęcie i zakończeniem produkcji :laughing:

**1982 Body reworked, made it lighter and stronger
New front and rear end **

Z tego co rozbieraliście swoje cudeńka są rzeczywiście różnice w karoserii? Może warto poszukać po 82 roku.. chociaż nosek mi się bardziej w starej podoba.

**1984 Improved headlights **

A to o co chodzi? :cry:

Fotele to chyba ogólnie pasują do wszystkich jak się z szynami kupuje?

dziwne pytania zadajesz - jeszcze nie masz, a już chcesz w nich fotele zamieniać :slightly_smiling_face: wartościowo pewnie kiedyś będzie tak, że najbardziej poszukiwane są te stare, co do nowszych to dłużej im na pewno do zabytku… :face_with_rolling_eyes:
A wracając do tematu to tak. Są różnice :bulb: Błagam nie każ wymieniać wszystkich bo to jest od mocowania anteny (stare z przodu, nowe z tyłu), przez mocowanie foteli, aż po rurki wydechowe… :sunglasses:

no Kuba widze że się rozkręcasz… jak z tymi rurkami? :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

Okk nie męcze. jak pisałem miałem e23 niebiesko szare i granatem środku;d a potem bylo czarne z czarną tapicerą.. więc wiesz.. ja to lubie siedzieć i dłubać… Więc robie mały wywiad środowiskowy :laughing:

Za pare lat te stare beda mialy napewno wyzsza wartosc, z drugiej strony jak czytam testy starych piatek to panuje bezsprzeczne zdanie ze wyzszosc E28 nad E12 tkwi najzauwazalniej w lepiej przeliczonym zawiszeniu, “nowe 5 prowadzi sie znacznie precyzyjniej i daje o wiele wieksze mozliwosci sportowej jazdy” osobiscie jezdzilem wieloma E28 i wieloma E24 ale zawsze na zawiasie od E28, nigdy nie mialem przyjemnosci usiasc chocby jako pasazer w E12 badz starej 6 wiec wlasnymi doswiadczeniami nie moge zablysnac.

ja siedziałem i jechałem - powiem Ci, że można się czepiać i można porównywać, na pewno są inne te zawiechy, ale jakoś nie odczułem dużej róznicy. Kupując szuche nie było to moje kryterium wyboru :laughing: Ważniejszy był stan techniczny całości :wink:
Można wsiąść w rozwalone po 82, a później w dobre przed 82 i ocena będzie inna :sunglasses:

ja powiem tak - jak się wchodzi w zakręt przy dużej prędkości to na nowszym zawieszeniu (e28) człowiek czuje się pewniej. :sunglasses:

Zawieszenie e12 chętniej wchodzi w zakręty, ale trudniej z nich wychodzi, natomiast e28 prowadzi się tak jak kierowca sobie tego zyczy, bez niespodzianek… Poza tym przy bardzo sportowej jeżdzie przy zmianie biegów w zawieszeniu e12 bardzo siada tył, a e28 jest to nieodczówalne..

Adaś, niebałdzo, obejrzyj relację z driftu w Poznaniu :bulb: - czułem się jak na kutrze rybackim :sunglasses: Moim e28 rzucało z lewa na prawo i niewiedziałem gdzie poleci za chwilę, momentami czułem się jak driver z tego FSO, który się wyłożył :confused:

Pogadamy jak obniżysz swoją szóchę :wink:

ups, będzie jazda jak nie wiem :smiling_imp:

No własnie, Koleżko…

Wlasnie, niech mnie ktos oswieci w kwestji zawieszenia w E24. Czy starsze i nowsze duzo sie roznia? Chodzi o punkty mocowania do nadwozia.

Różni się dużo, a mocowanie punktów niewiele Ci pomoże bo całość jest inna, to są dwa inne autka :wink: Dużo przerabiania i wyginania, ale podobno się zamienić… :sunglasses: oczywiście e12 na e24 :laughing:

To mi sie akurat bardzo podoba!!!