1986 635 CSiA Delphin Metallic

Tak, ja zacząłem robić tektylem, a bmw przestało patrząc na pordzewiale 10 letnie bmw :grinning:

Tylko czarny.

Też uważam, że to jeden z lepszych środków.

To tym mam zrobiony spod w E3??

Jesli tak, to biorac pod uwage czynnik lepi sie czy nie lepi, to lepi sie jak diabli, dotkniecie wlosami podlogi po ponad roku od nalozenia konczy uzyciem nozyczek :). Tyle, ze wiekszosc trakatuje to wlasnie jako zalete a nie wade, chyba to ze sie lepi znaczy, ze konserwacja pozostaje elastyczna i nie pozwoli wejsc niczemu pomiedzy siebie a blache… ale to tylko tak sobie glowkuje i slucham, w tym temacie calkowity laik jestem…

Tak, tym.

Nie chciałem się rozpisywać, ale dobrze kombinujesz, nie może wyschnąć, kruszyć się i rozwarstwiać.

Rok :question: nie więcej :question: na pewno już po gwarancji :laughing:

Dziękuję wszystkim za rady. Chyba zdecyduję się w takim razie na Valvoline. Czy to jest ten preparat → link ?
Mam też pytanie odnośnie samego nałożenia. W jaki sposób przygotować powierzchnię? Czy muszę zedrzeć starą konserwację?

EDIT: aha, jeszcze pytanie ile tego kupić, żeby wystarczyło :)?

Pozdrawiam,
Kamil

Tak właśnie. To jest nie do zajechania i to mój patent, który odkryłem po sprawdzeniu całej masy różnej maści gówien. Trzeba tylko dokładnie to zrobić i nie ma bata, żeby coś ci wyszło. Zabezpieczają tym silosy, konstrukcje stalowe będące stale w ziemi itd. Nie opłaca się brać małych puszek, lepiej zrzucić się na bańkę w kilka osób bo koszt jest 4 razy mniejszy w przeliczeniu na litr. Farba nawet przy pracy na świeżym powietrzu daje się we znaki :v:
Polecam także WURTH-a do ochrony podłogi i progów jako ostatnią warstwę art. nr. 08933091 a także wosk do profili zamkniętych art.nr. 0892082-P Te akurat sa na pistolet ale wosk jest także w spray-u.

6 już odebrana od blacharza. Fotki miejsc, które były naprawiane wkrótce. Teraz samochód czeka na konserwacje podwozia i piaskowanie, malowanie proszkowe i wymianę zawieszenia.
Ostatecznie zdecydowałem się na produkty Valvoline z serii Tectyl: ML i Bodysafe do podwozia i 190 do nadkoli i progów. Długo zastanawiałem się na Epirustem, ale z informacji jakie uzyskałem wynika, że przewaga tego produktu byłaby najbardziej odczuwalna, gdybym miał wypiaskowane całe podwozie, a tak jak pisałem wcześniej, stara konserwacja zostaje.

Jeśli chodzi o poliuretany to wybrałem w końcu żółte na całą tylną belkę.

Untitled by codigoPL, on Flickr

Kupiłem też kilka drobiazgów w ASO:

Nie wiem do końca, w którym miejscu są te plastikowe zaślepki. Myślałem, że dostanę metalowe korki do zaślepienia otworów w profilach zamkniętych.

Czy ktoś z Was orientuje się, w których miejscach są elementy z poniższego diagramu: http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=5361&mospid=47199&btnr=51_1673&hg=51&fg=80&hl=14 ?

Panowie,

Rozebrałem dzisiaj całe zawieszenie do piaskowania. Tylnych łożysk chyba nie da się zdjąć tak, żeby się nie rozsypały, a więc muszę kupić nowe. Jaką firmą polecacie?

Pozdrawiam,
Kamil

Ruville, FAG, SKF.

tylko w odwrotnej kolejności :grin:

Dzięki Panowie. A czy SKF nie pakuje produktów FAG’a?

Pozdrawiam,
Kamil

10,9,11,12 to raczej jest w bagażniku - zaślepka dojścia do zbiornika baku z tym, że 12 to chyba powtarza się w innych miejscach budy np. mocowanie elementów na nosie itp. ale pewny nie jestem co do wielkości tej części. 7 wiadomo w odwodnienia budy, pod nogami podróżujących, reszta to HGW, ja jestem wzrokowcem i jakbyś zrobił jakąś fotkę to może bym ci powiedział bo po tych bieda rysunkach to nie umiem określić a często te części nie są podobne do tego co jest w aucie. 3 to spinka a 15 zaślepka, chyba jest taka w otworze na progach od strony kabiny - tak mi się kojarzy.

Ktoś cię wprowadził w błąd, to stosuje się na miejsca gdzie już jest uszkodzona stara izolacja.Czyścisz, wycinasz luźną izolację - taką która już się nie trzyma podwozia,kończąc w momencie gdy dojdziesz do trwale zespolonej, potem dopiero czyścisz, malujesz itd. Na koniec jest w Wurth-cie masa, która po zastygnięciu jest identyczna z tą używaną oryginalnie (elastyczna). Po zaklejeniu i polakierowaniu nie ma praktycznie różnicy, z tym że ta masa jest w tubie na pistolet do silikonu a nie nakładana pod ciśnieniem. Bez sensu jest drzeć całą izolację bo jest bardzo dobra. Ja ze względu na ciągły brak czasu ciągle nie dokończyłem konserwacji i jeżdżę tylko na Epiruście :flushed: od kilku lat. Zero czegokolwiek. Poświęciłem się dla dobra ogółu i testuję :wink:

W końcu się zmobilizowałem i wgrałem zdjęcia na kompa.

Blacharka:

Konserwacja:

Zawieszenie przed:

i po:

Dyfer:

Maglownica:

Elegancko to wygląda :slightly_smiling_face: Dobrze że od razu robisz wszystko razem z zawieszeniem ja tak nie zrobiłem i teraz i tak to robię a tak jak samochód rozebrany to co innego.

Dzięki :slightly_smiling_face:
Wada podejścia “wszystko od razu” jest taka, że potrafi się to ciągnąć bardzo długo. W miesiącach mógłbym liczyć czas oczekiwania na swoją kolej w warsztatach.

Pogratulować!!!
Az miło się takie fotki ogląda :piwko: