1986 635 CSiA Delphin Metallic

Jestem na forum od pewnego czasu, ale dopiero teraz, gdy rozbiórka mojej 6 dobiega końca, zdecydowałem się założyć dedykowany wątek.

Na początek rozkodowany VIN…

Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia WBAEC610401280351
Kod typu 5361
Typ 635 CSI (EUR)
Typoszereg E E24 ()
Seria 6
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M30
Pojemność skokowa 3.50
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów AUT
Kolor DELPHIN METALLIC (184)
Tapicerka BUFFALO ANTHRAZIT (0180)
Data prod. 1986-10-07
Wyposażenie
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S200A KATALYSATOR - ENTFALL Brak katalizatora
S209A SPERRDIFFERENTIAL 25% Blokada dyrefencjału
S290A BMW LM-RAEDER 7JX15,225/55R15V Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 44
S301A DIEBSTAHLWARNANLAGE MIT ZV Autoalarm
S314A FRONTSCHEIBENWASCHDUESEN BEHEIZT Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu
S339A SHADOW LINE Shadow-Line
S350A WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM Szkło izolacji cieplnej zielone
S421 FEUERLOESCHER 2 KG HALON
S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S498A KOPFSTUETZEN IM FOND Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S500A SCHEINW.WASCHANL./INTENSIVREINIGUNG Inst.czyszcz.refl./Czyszcz. intensywne
S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja
S663A BMW BAVARIA C ELEKTRONIC Radio BMW Professional
S675A BMW SOUND SYSTEM Sound System
S682A RADIOANTENNE AUTOMATISCH Siedzenie tylne z materiału

… i kilka zdjęć z czasów gdy była jeszcze w rękach bootsiego…

100_2560 by codigoPL, on Flickr

100_2559 by codigoPL, on Flickr

… i kilka już u mnie

IMG_9256 by codigoPL, on Flickr

IMG_9273 by codigoPL, on Flickr

IMG_0269 by codigoPL, on Flickr

IMG_0265 by codigoPL, on Flickr

W międzyczasie (poszukiwania trwały ponad 2 lata…) udało mi się kupić sportowe fotele:

IMG_0843 by codigoPL, on Flickr

W planach mam pozbycie się rdzy, nowy lakier i kilka innych modyfikacji, o których napiszę kiedy indziej.

Pozdrawiam,
Kamil

Dzisiaj 6 pojechała do blacharza.

zdjęcie 1 by codigoPL, on Flickr

A tutaj zdjęcie modyfikacji, której przetestowania najbardziej nie mogę się doczekać:

zdjęcie 2 by codigoPL, on Flickr

Ale Rekina wypatroszyles :smiling_imp: czyli spotkania w tym roku nie bedzie :piwko:

Cuda się zdarzają, ale aż takim optymistą nie jestem :piwko:

To listwa od E39?

Od E36 RHD.

Z racji tego, że blacharz zajmuje się moją 6 w wolnej chwili to tempo prac nie jest imponujące, ale coś się powoli rusza do przodu.
Lewy próg tył:

Untitled by codigoPL, on Flickr

Pytanie do forumowiczów, którzy już przez to przeszli: jakie preparaty polecacie do konserwacji podwozia? I w jaki sposób najefektywniej przeprowadzić taką “operację”?
Dodam, że nie miałem zrywanej fabrycznej konserwacji.

Ja polecam produkty firmy BOLL np. fluidol, baranek i masa poliuretanowa. Do malowania elementów podwozia stosowałem czarną farbę epoksydową ( http://allegro.pl/antykorozja-gruntoemalia-farba-epoksydowa-i3674740620.html ). O dziwo idealnie spisuje się też na zaciskach hamulcowych i bębnach.

najlepsza jest farba okrętowa, tylko za holer.. nie pamiętam jak ona się nazywa. Kumpel kilka lat temu pomalował nią podłogę od Garbusa, projektu nie ukończył i zostawił w krzakach. Stoi do dzisiaj lato, zima rozebrany bez wnętrza, szyb. Wszystko gnije, a podłoga jak dzwon, najmniejszego purchla nie ma :slightly_smiling_face:

Farba nazywa się np. Epirust, prod. Oliva z Gdańska. Farba epoksydowa dwuskładnikowa. Od razu uprzedzam, że strasznie śmierdzi-nie do użytku w zamkniętych pomieszczeniach.

BOLL to g. ja po zrobieniu jednego auta zdzerałem wszystko, bo przez pół roku się lepiło i nie chciało wyschnąć… nie lepiej zainwestować nieco więcej w oryginał? środek tectyl valvoline’a lub wurtha.

to czerono-rdzawe, to farba tlenkowa (kiedyś na bazie ołowiu), zwana potocznie minią lub okrętówką. aktualnie nazywa się corrizon, o ile dobrze pamiętam, producent polifarb wrocław lub cieczyn. nie nadaje się na elementy lakierowane, bez przykrycia jej odpowiednim podkładem, natomiast idealna do podwozia, pod wszelkiej maści gumy i baranki.

BOLL się lepił?? Ja go używam właśnie dlatego że jako jedyny fluidol na rynku po wyschnięciu się nie lepi.

ja piszę o baranku, fluidola nie stosowałam :grin:

Może Ty jednak kupiłeś jakiś bitex czy coś podobnego bo z BOLL’a nic mi się nigdy nie lepiło i ładnie wysychało.

P.S.
Czy może użyłeś tego:

ja na pędzel środków nie używam, tylko na pistolet więc wymagam profesjonalnej jakości :smiling_imp:

Ja na “profesjonalnej jakości” też się już nie raz przejechałem.

Valvoline tektyl 122a, w firmie od 13lat tym robie i nic lepszego nie znam. Polecam.

a BMW używało to już w latach siedemdziesiątych :grin:

Tektyl 122a jest tylko w kolorze czarnym???