Samochód którego renowację mam zamiar tutaj opisać to BMW 628 CSiA z 1983r. w kolorze Arktisblau Metalic. Odkupiłem go od mojego brata który nie do końca wiedział co ma z nim zrobić. Niby miał go remontować ale w międzyczasie znalazł sobie inny samochód i pomysł upadł.
Aktualnie szóstka ma zrobioną blacharkę, lakier, zabezpieczone podwozie, odremontowane zawieszenie i układ hamulcowy. Silnik jest w stanie bardzo dobrym, wymieniłem mu większość uszczelek, wyregulowałem i na koniec pomalowałem żeby wyglądał jak należy. Skrzynia i dyfer też działają bezproblemowo. Chromy zostały odnowione, układ wydechowy, tapicerka i dywan też są nowe.
Założenie jest takie żeby remont przeprowadzić w kierunku nie odbiegającym za mocno od oryginału. Będę się starał zrobić to solidnie i jak najdokładniej, zwracając uwagę na najmniejsze detale. Prowadzę własny warsztat samochodowy więc myślę że nie zajmie mi to wiele czasu. Po skończonej renowacji miałem zamiar zostawić sobie szóstkę jako następny samochód w kolekcji. Niestety ale ostatnio skomplikowała mi się sytuacja rodzinna więc po zakończeniu prac prawdopodobnie wystawię ją na sprzedaż. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam do kontaktu, mój numer tel. 880-425-955.
Wyskoczyło mi ostatnio trochę innych zajęć (między innymi wydalanie kamienia nerkowego ) i robota stanęła ale od paru dni znowu coś się dzieje. Wczoraj założyłem podsufitkę która jest chyba najważniejszym elementem przy składaniu wnętrza. Teraz powinno już pójść z górki.
Szyby wstawione, deska, spoiler, do końca tygodnia chcę złożyć wnętrze na gotowo.
Kupie pilnie lewą uszczelkę nr. 51211869921. Znajduje się ona wewnątrz drzwi przy trójkącie lusterka tam gdzie zaczyna się listwa chromowana. Sprawa pilna, mój tel. 880-425-955
Można powiedzieć że samochód jest już na 99% gotowy. Środek już złożony, szyber zmontowany, dzisiaj walczyłem z blachami przeciwbłotnymi za przednimi kołami (trzeba było je lekko naprawić blacharsko i pomalować). Do zrobienia zostały naklejki boczne i wygłuszenia maski. Brakuje mi jeszcze jednej listewki ozdobnej na tylnej prawej rynience (nie mają chwilowo w ASO) i tej uszczelki o której pisałem wcześniej.
Zgadzam się z przedmówcami, dobra robota i przyznam, że mi również byłoby szkoda sprzedawać
PS dalej szukasz tej małej uszczelki? bo osoba od której kiedyś kupowałem jakieś pozostałości po szóstce miała taką nówkę sztukę i jest z okolic Warszawy! jutro mogę zadzwonić w tej sprawie do niego