Witam. Najpierw było e21, potem e23 i wreszcie udało się upolować trzeciego rekina e24. Mój ostatni nabytek E24 628CSi z 1984 roku, polaris w czarnej skórze - wersja na Francję.
Auto wymaga drobnych napraw blacharskich ponownego lakierownia, odświeżenia wnętrza, i trochę do porobienia w mechanice. Moim celem jest osiągnięcie takiego stanu jaki osiągnąłem w e23 z zachowaniem oryginalnego stanu z tą różnicą że będzie to tym razem rozciągnięte w czasie. Na razie chcę doprowadzić do jak najlepszego stanu mechanikę, odświeżyć/ wymienić parę detali i trochę pojeździć. A lakier w bliżej nie określonej przyszłości Poniżej rozkodowany Vin i trochę fotek
Model 628 Csi - EUR
Development Code E24
Chassis COUPE
Steering LL
Doors 2
Engine M30
Displacement 2.80
Power 0
Drivetrain HECK
Transmission MECH
Color Polaris/imolasilber Metallic - 060
Upholstery Schwarz Leder - 0159
Production Plant
Production Date 1984-09-03
210 Anti-blockier-system ( Abs )
301 Diebstahlwarnanlage Mit Zv
350 Waermeschutzglas Gruen, Rundum
530 Air Conditioning
813 France Version
854 Language Version French
Fajna konfiguracja auta, mógłbym taką mieć do tego nie wygląda na pierwszy rzut oka na egzemplarz wymagający karkołomnej renowacji. Pozazdrościć, Wy gadacie o 3-ech, a ja dwóch nie dałem rady pogodzić czasowo i logistycznie, przez co musiałem 7 puścić w świat, tyle, że E32 to jeszcze tak bardzo nie szkoda. Strategia rozruszania auta a potem robienia kosmetyki nawet jeśli nie zamierzona to moim zdaniem trafna, nic nie stoi na przeszkodzie zrobić lakier poza sezonem, a do tego czasu przynajmniej zdążysz się nacieszyć nią trochę
Auto oczywiście na salony na razie się nie nadaje, ale na ulicy bez wstydu można się poruszać. Mogę jednak powiedzieć, że jest w lepszym stanie niż moja e23 w momencie zakupu, więc nie obawiam się za bardzo o prace blacharskie i lakiernicze, bo myślę, że w najgorszym przypadku będzie tyle co w e23, albo mniej. Najważniejsze dla mnie jest to, że e24 wreszcie stoi w garażu, bo wszyscy wiemy że nie łatwo dziś o przyzwoite sześć w przyzwoitej cenie. Resztę powoli będę ogarniał. Będę potrzebował na pewno trochę gratów (z galanterii najpilniejszy przedni zderzak albo przynajmniej lewa część, dwie, może 3 listwy, nerka i ramki tylnych lamp, ale te pewnie oddam do odnowienia) A e23 na dzień dzisiejszy wygląda tak i taki kierunek pewnie wybiorę dla e24
Fajny kolor 6. Zawsze miałem sentyment do takiego.
W sprawie nerek to mam komplet z mojego ( bo wymieniłem w tamtym roku przed złotem)
Maja lekka wgniotke - ale sa do ogarnięcia wezme ze sobą do Szklarskiej To sobie zobaczysz.
Pozdrawiam i winszuje zakupu.
BTW - I like capacity of Your garage…