http://www.amortyzatory.waw.pl/index.php?id=3614
Nigdy więcej nie kupię amortyzatorów alko, gabriel i tym podobnych…
Zamówiłem właśnie BILSTEIN (279zł szt) z 24 miesięczną pisemną gwarancją, bo ALKO (170zł szt) po 15 tyś są do wyrzucenia…
http://www.amortyzatory.waw.pl/index.php?id=3614
Nigdy więcej nie kupię amortyzatorów alko, gabriel i tym podobnych…
Zamówiłem właśnie BILSTEIN (279zł szt) z 24 miesięczną pisemną gwarancją, bo ALKO (170zł szt) po 15 tyś są do wyrzucenia…
Tez juz rozna tandete przerobilem, jak skoncza sie te co mam, kupuje Bilsteiny.
z regulowana twardoscia czy bez?
Bez brawury ![]()
Nie stać mnie na amortyzatory za 1200zł za szt, bo za te pieniądze mam kpl z montarzem.
Amortyzatory założone-rewelacja
Czuję się jakbym jechał nowym autem ![]()
A jakie kupiłeś ?? B2 ?? bo powiem krótko że cena zajebista ![]()
B4
nizej wisi czy tak samo?
do e23 tez pasuja?
amortuzatory nie maja wplywu na to jak wysoko auto stoji
sprezyny sa za to opowiedzialne ![]()
Generalnie i najczesciej tak jak mowisz, ale nie zawsze. W profesjonalnych sportowych zawieszeniach bywa inaczej.
jasne ze tak, ale zglebienie auta kilka cm nie wymusza wymiany amorkow no chyba ze fura idzie na ostra glebe
to na samych sprezynach sie nie skonczy bo amortyzatory maja jakies przedzialy w ktorych pracuja optymalnie i jesli wyjdziemy poza nie to bedzie kaszanka ![]()
Miłosz chyba pisze o śrubowych, ale to inna klasa zupełnie
Nie chyba, tylko na pewno ![]()
Adaś, a coś mi się przypomniało, czy jak założyłeś krótsze sprężyny to nie boisz się, że amorek tego nie wytrzyma
Czy praca amorka jest taka sama (trakcja inna ale to normalne) ![]()
krótsza sprężyna powoduje krótszą pracę amorka i przez to większą możliwość dobijania - jak tłok wejdzie w zawór w amorku to jest po nim… kombinuję nad zmianą więc temat mi wrócił
Czy w ogóle może być taka sytuacja ![]()
Boję się wydać duże pieniądze na B4 lub B6, obniżyć żeby nie była koza, a za chwilę się zorientować, że po jednym dobiciu inwestycjęszlag trafił ![]()
Ktoś ma jakieś doświadczenia/informacje ![]()
ja mam
. są dwa rodzaje bilstein’ów (w uproszczeniu krótkie i długie). jak kiedyś założyłem niskie sprężyny do długich to wyrwało mi kielich od ciągłego dobijania
. ale jest na to prosty sposób - wystarczy przedłużyć gwint na amortyzatorze, żeby miał krótszy trzpień, a skok pozostał bez zmian 8). natomiast jeśli chcesz mieć zawieszenie na 100% o właściwej charakterystyce najlepiej kupić sprężyny w zestawie z amorami. koszt porównywalny, a na pewno będzie to idealnie ze sobą współpracować ![]()
Ostatnio mi dobiło i urwałem poduchę odłapy silnika. Jak na razie przód bez zmian. Natomiast tył po wymianie spowodował, że muszę wymienić amorki na nowe, bo stare szlak trafił. Odnośnie bania się
Pocieszam się tym, że obniżyłem o 30mm a nie o 50mm i chcę wierzyć, że będzie ok
Myślę nad zmaną amortyzatorów z B6 na B4.
chyba z B4 na B6 ![]()
no i właśnie, czyli zagrożenie istnieje i jest realne - dzwoniłem do człowieka od amorów i powiedział, że jeżeli B6 to nie wolno obniżać… Są bilsteiny, które pracują z krótszymi sprężynami, ale nie robią ich do e24. A co powiecie na odboje na sprężynach
jeśli będą wcześniej niż koniec amora to nie powinno być chyba problemu ![]()
Kłopot mój polega na tym, że chcę tłumienie bilsteina, obniżenie auta sprężynami o około 30 - 35 mm przód i trochę mniej tył i maxymalne usztywnienie samochodu (ale nie żeby plomby wypadały) - do B6 nie ma propozycji sprężyn, a nie wiem co zakładała np Alpina w serii.
strasznie nie chcę czegoś za szybko popsuć ![]()
A wiesz
Gdzieś mam takie gumy. Założę i zobaczę jak będzie ![]()