apetyt szostki 635 CSI/A

moja 6 pali jak chce , jak glodna to duzo jak nie to srednio ale i tak duzo :wink: ale przy 750 to i tak malo wiec nie przejmuje sie tym tak duzo :wink:

[ Dodano: 30-08-2006, 00:21 ]

i czemu mam jeden znaczek bmw kolo mojego loginu skoro mam 7 szt bmw ??? :stuck_out_tongue:

eee, to tak zawsze wygląda z fotela pasażera - a że ax może mieć 900 może mieć przelotową ok 150 km/h to się okazało dopiero na dłuższych prostych. Genialny wóz - jak jechałem nim nad morze zimą to nie przekroczyłem 105 i oczywiście coś musiało nie wytrzymać - akurat alternator, jak teraz się jechało normalnym tępem to nie wydarzyło się nic :sunglasses:
Kiedyś jak testowałem 6 wychodziło od 8,6 (powrót z Marcinem z Torunia czy Koszałkowa) i nigdy nie mogłem w trasie przekroczyć 17 - 18 (do Poznania na drift) :face_with_rolling_eyes:
jak Karol teraz pisze, że mu pali turbo 30 to trochę się marszcze, ale nie załamuje - to nie jest taxówka :sunglasses:

tak jak napisałem wcześniej wszystko jest kwestią deptania w gaz, w jedną stronę 30 to się lekko podłamałem ale z powrotem czasem z górki 140 to spaliła 11, prawda JEST TAKA ZE 6 NIGDY NIE BĘDZIE TANIA CHCIELISMY MIEĆ FAJNE PETARDY TO LICZYLIŚMY SIĘ ZAPEWNE Z KOSZTAMI :smiling_imp:

Po raz 10ty!!!

M30 na L-Jetronik jest fabrycznie ustawiony na 98 oktan, do benzyny 95 wedlug zalecen fabrycznych nalezy cofnac zaplon o 4 stopnie ale spadek dynamiki jest natychmiast zauwazalny.
M30 z motronikiem do roku 1987 218KM chodzi na Pb95 a lanie Pb98 nie wnosi zupelnie niczego.
M30 po 1987 ma zmniejszone sprezanie i ustawienia pod Pb91 tam nawet Pb95 nic nie wnosi, tyle , ze w Polsce Pb91 nie ma.

Pierwszy silnik BMW ktory sam sie dostosowuje do wlanego paliwa to M52 VANOS

Dziekuje i pozdrawiam

chyba zrobię z tego złotą myśl na forum :smiling_imp:

[quote=“MIŁOSZ”]

Po raz 10ty!!!

M30 na L-Jetronik jest fabrycznie ustawiony na 98 oktan, do benzyny 95 wedlug zalecen fabrycznych nalezy cofnac zaplon o 4 stopnie ale spadek dynamiki jest natychmiast zauwazalny.
M30 z motronikiem do roku 1987 218KM chodzi na Pb95 a lanie Pb98 nie wnosi zupelnie niczego.
M30 po 1987 ma zmniejszone sprezanie i ustawienia pod Pb91 tam nawet Pb95 nic nie wnosi, tyle , ze w Polsce Pb91 nie ma.

Pierwszy silnik BMW ktory sam sie dostosowuje do wlanego paliwa to M52 VANOS

Z tego co slyszalem to m50 takze dostosowywuje kat wyprzedzenia zaplonu zaleznie od rodzaju paliwa to dzieki cyfrowej elektronice chyba sie nazywa to DTME czy jakos tak

w ksiazce podaja ze do modeli bez kat. DIN 51600 lac paliwo min. 98 oktan ale normalne (chyba z racji tego ze bezolowiowego nie mieli o takiej liczbie oktanowej wtedy) albo min. 95 oktan bezolowiowej, natomiast do wersji z kat. DIN 51607 nalezy stosowac paliwo o min. liczbie oktanowej 91 bezolowiowe, a wrazie watpliwosci spytac w swoim serwisie - mile to
ksiazka do M635, 635 i 628
a tak na marginesie, zalozylem swiece boscha WR78 i mam wrazenie ze nie musze naciskac gazu, zeby bumcia jechala a komputer spadl o kolejny litr, ale to bylo wczoraj wiec wszystko w jeszcze fazie testow

Chylę czoła, poza swoją świata nie widzę…
Zapomniałem że m30 jest nie tylko na L-Jetronik jak u mnie… :flushed:
:pa:

jak nalalem kiedys 95 do swojego 2.8i ('84 bez kata) to spadek dynamiki byl tak drastyczny ze myslalem ze sie zatrzymam zaraz.. dolewalem tez uzdatniacz zastepujacy olow, potem szturcu bodajze mi powiedzial ze nie musze, a mechanicy szwabscy mojemu staremu kazali to lac

nie wiem czy mnie ktoś pobije ale mi spaliła na placu na 15 kilometrów 35 litrów.

a tak normalnie to około 10 w trasie a w mięście to sam nie wiem ani nie licze bo wiiadrem można lać.

a mi pali w akcji na trasie 15 bez wrzucania 5 do 200 a miasto 20 ale jak jechalem raz ekonomicznie 10 opony 235 45 17 i wiecie co komputer myli sie max litr na 100 a tankuje zawsze pod korek i jezdze az zapali sie rezerwa pozdrawiam motronic 3,5 szwajcaria

ostatnio trafila mi sie dlugo oczekiwana traska i przekonalem sie na wlasnej skorze ile pali moje 6. Na odcinku okolo 500km, komputer unormowal sie na 9,4 litra przy predkosci podroznej 120 - 140. Caly czas autostrada, czasami sie trafilo 160 ale zadko i to wszystko na tempomacie, wiec mysle ze malutko strasznie. Recznie nie liczylem i jezeli faktycznie komp. kantuje o jakis litr to by bylo w granicach 8 :astonished: wiec pali mniej jak 628 przy podobnych lotach. A po miescie bez zmian, okolo 20 ale mam do pracy tylko 2,8 km i to w korkach, czasami z 20 minut jade, wiec nie mam jak sprawdzic.
dzieki wszystkim za pomoc

635csiA 86r. z katem, skrzynia bez programów.

Wolfsburg - Warszawa ok 930km.
Niemieckie autostrady - 120 na ograniczeniach i przeważnie 160-180km/h gdzie ich nie było.

Po “naszej” stronie ok. 40km lasem (korki) i 80km/w “żółtymi” drogami.

A2- 160-180km/h

i do Wawy potem ok 120-140km/h

spalanie 9,5l/100km

Jazda po mieście bez korków - 12,7l.
Z korkami ok 13,7-14,5l czasem dojdzie do 15tu.

no prosze jakie szczegolowe dane
ale tyle ci spalila, czy komputer pokazal??

Komputer… :laughing: