Z regóły zaopatruje się w cześci u “Smorawiński” ale jak wiadomo zmienili nazwę
ale nie o tym chciałem pisac ![]()
Ogólnie mnie mile zaskoczyli ,zamawiałem dekielek do moich 16’ letnich a szukałem go całe lato po giełdach itd. A u nich dostałem za jedyne 76 zł
zdziwienie !! bo słyszałem głosy że strasznei drogo, morał taki że niemożna wierzyć tylko trzeba sprawdzac
Lampki oświetlenia tablicy tez dostalem po 25 zł sztuka. Ale co ciekawe a zarazem straszne zapytałem o szerokie listwy na tylne blotniki i o zgrozo
679 zł szt
uff… mogło by być taniej
Aha sprzęgło całe z dociskiem kompletne 2560 zł
Ciekawe nie
a można za 700 dostać ![]()
za 700? ja ‘slyszalem’ ze ponad 1000 (bodajze ok.1400 i mowie o zamienniku, nie oryginale bmw). 350 dalem za sama tarcze sprzegla + montaz 350.. jelsi chodzi o oryginalne czesci to drobiazgi czesto sa tanio, tak wiec warto pytac..
ps. co wy na to jakby zrobic online sobie wlasny cennik czesci? tzn ktos na sam poczatek by zrobil liste wszystkich czesci, bylaby wystawiona online a reszta by dopisywala z formularza swoja cene z komentarzem gdzie kupiona i zaznaczeniem czy to e23 czy e24… i potem by sie wchodzilo tylko, patrzylo na czesc, za ile kto gdzie kupil i bylaby to jakas podstawa do rozwazan na temat gdzie i za ile kupic. hm? moge takie cos zaprogramowac ktoregos dnia, to nie jest dla mnie duzo pracy.. tylko oczywiscie zasiegam opinii czy to by sie przydalo w ogole i czy ktos by sporzadzil wstepna baze czesci..
tak mi wpadl ten pomysl, bo co chwile rozmyslam co musze do siebie kupic i z niczym nie wiem ile mam liczyc, a nie chce zeby narbutta na moj glos w sluchawce odpowiadali ze pomylka, a forum mnie banowaly za ilosc pytan ![]()
ps2. jaka listwa na tylny blotnik? wtf is dat? ![]()
Listwa szeroka na tylnym blotniku pod klapką wlewu paliwa, ta z chromem.
A co do cenika to wdg mnie bardzo dobry pomysł wszystkim nam by sie cos takiego przydało
Może nieodrazu robic spis wszytskiego tylko na zasadzie kto kupował i co np ja kupowalem dekielek,lampki, sprzegło itd kazdy swoje dopisuje i wiadomo co jest
Niewiem jak inni ale myślę że bedą za ![]()
a juz wiem, slowo ‘blotnik’ nakierowalo moje mysli bezposrednoi na przestrzen nad kolami i nie ma tam zadnych listw ![]()
co do bazy, to uwierz, ze stala lista przedmiotow musi byc. robie takie i wieksze rzeczy nie od dzis i wiem, ze bez tego ni rusz. czemu? bo jeden napisze ‘listwa błotnika’ drugi ‘listwa idaca od blotnika do zderzaka’ a trzeci zrobi literowke.. i szukaj potem sobie jak kazdy artykul wystepuje w wielu formach.. wyeliminowanie bledow i powtorzen musi byc juz w zalozeniach, inaczej juz za 2 miesiace bedzie walka z bajzlem i baza bedzie o kant tylka rozbic… forme jak rozwiazac samo sporzadzenie wstepnej listy i ew. opisow czesci (oraz inne sugestie) pozostawiam pod dyskusje, ale baza czesci to podstawa (jesli to ma byc zrobione porzadnie a nie prowizorka :))..
Zalew masz bdb pomysł i zdrowe podejście. Nie da się wszystkie wrzucić do jedengo worka, wszystkoe dane muszą być uporządkowane, a skoro możesz napisać taki soft to jest to najbardziej optymalne rozwiązanie. Wiem coś o tym bo sam zaproprojektowałem kilka soft i serwisów on-line, a Twój pomysł jest jednym z ich elementów. Tak więc napisz jakie dane Cię interesują wg mnie powinny to byc:
wybór: miejscowość, ebay, allegro, Niemcy, inne.
wybór: nadowozie, podwozie, silnik, układ elektryczny, napędowy, zawieszenie, wnętrze, opony, felgi, inne.
wybór: oryginal lyb zamiennik,
wybór: e-24 przed i po 82, e-23 na podobnej zasadzie.
Po wyborze “Szukaj” powinny pojawiać się recordy z listą rzeczy wraz z opisem rzeczy, opinią na temat sprzedającego, ceną i uzyskanym rabatem.
Przy okazji możnaby się pokusić o uzuskanie od czołowych dystrubutorów części stałych rabatów np.: ELIT, Intercars, Interteam i inni.
To są moje przemyślenia, co Wy na to?
mysle tak:
baza sprzedawcow, gdzie mozna dodawac jak sie znajdzie zrodlo.. i oni beda w selectboxie do wyboru przy wpisywaniu swojego zakupu.. ale oprocz tego pole do wpisania czegos na luzno, bo jesli np kupujesz od kumpla czesc, badz znalazles luzne ogloszenie, to nie ma sensu rejestrowac go w bazie jako sprzedawce do wyboru…
podzial na kategorie spoko
tak wiec dodawanie zakupu
- miejsce (wybor + pole do wpisania luzno), z boku opcja ‘dodaj sprzedawce’ jesli ktos znalazl nowe stale zrodlo
- kategoria czesci (wybor)
- konkretna czesc (wybor, pojawia sie po wyborze kategorii)
- cena
- opis tekstowy co i jak, uwagi typu czy fajnie i milo z rabatem, czy sprzedawca mial brzydka mine i dojazd trudny itp
i potem ktos szukajac w szukajce wpisze kategorie, czesc i ewentualnie slowo kluczowe jakby cos w opisie mu chodzilo po glowie..
wybor modelu to sadze, ze powinien byc rozpatrzony na poziomie sporzadzania bazy czesci… zeby sporzadzaly to osoby co sie dobrze znaja i maja jakies zrodla wiedzy do konsultacji… bo sa czesci ktore pasuja i do e24 i do e23, takie co sie roznia, takie co sie roznia w zaleznosci od rocznikow itp itd.. i zaczna sie i tak pytania do kazdej czesci ‘to co kupiles tam, to bedzie pasowac do mnie?’ itp… taka moja opinia, ze jesli na liscie czesci bedzie zaznaczone czy to e23/e24, pierwsza seria/druga seria to juz na wejsciu rozwiaze problem dopasowania..
to co mowie oczywiscie przedluza proces stworzenia tego, bo bedzie sie musial ktos zaangazowac w sporzadzenie od zera badz znalezienie jakiejs i przerobienie bazy danych czesci… ale jak sie to dobrze zaplanuje to bedzie sluzyc na lata, bedzie rzetelnym zrodlem co gdzie mozna kupic i stopniowo bedzie ograniczac watpliwosci co do cen i pochodzenia..
uff, tyle ode mnie jesli chodzi o ten spontaniczny pomysl, jak mi sie wydaje ze bedzie dobrze.. poczekam teraz az sie wiecej osob wypowie, w koncu to dla tlumow ![]()
jesli chodzi o rabaty itp to mysle ze to inny temat ![]()
no mi się podoba w każdej wersji. aczkolwiek może jednak dać możliwość własnego wpisywania dzieląc tylko na rubryki typu elementy nadwozia, zawieszenie wnętrze itp.
a jeszcze bardziej mi się podoba że Zalew to zrobi, ja już się nie mogę doczekać żeby wstawić na stronę ![]()
NIC DODAĆ, NIC UJĄĆ.
TAK TAK TAK ![]()
Bardzo dobry pomysł jak już pisałem z tego co widzę pod każdą postacia program będzie super, każdy wpisze swoje częsci i dzięki temu bedzie wiadomo co,gdzie,kiedy,ile,jak,czy warto ![]()
Zalew git pomysł
Pozdr
Rewelacja!!
taaaa, nie ma jak człowiek z zapałem i ambicją ![]()
Bardzo się cieszę ![]()