Znalazłem coś takiego na emulu. Jak zwykle podchodziłem sceptycznie. Składa się to z:
BMW Reparatur CD E24 (CD1).rar
BMW Reparatur CD E24 (CD2).rar
CD 2 zawiera ETK, ale CD 1 jest genialne, kilkaset napraw E24 pokazanych krok po kroku ze zdjęciami, specyfikacjami itd. Kto nie ma niech ściąga, kombinuje, mailuje, bo to po prostu trzeba mieć Wszystko to po angielsku lub niemiecku.
Ale jak sie w lebisz to okazuje sie ze wszystkie zdjecia dotycza starego modelu a opisy sa takie sobie srednie… - chyba , ze masz co innego niz ja. Ja taki zestaw kupilem na dwoch kompaktych na ebay i jakies 2 lata temu forumowicze to sobie kopiowali.
Sa sa i poki ogladasz to w domu to jest pelna fascynacja, mialem wrazenie , ze tam jest po prostu wszystko a jak pierwszy raz poszedlem z laptopem i ta plytka do garazu… to zmienilem zdanie, ale to moje doswiadczenia a pozatym jak ktos ma stary model to inna sprawa.
Wszelkie wartosci tabelowe sa cholernie nieprzejzyste, chcac cos zrobic przy glowicy znalazlem w 90% opis jak zdemontowac gaznik (ktorego nie mam) a pozniej polecieli jakby dalej bylo oczywiste itd…
Od dłuższego czasu mi się to ściąga i mam wobec tego spore oczekiwania. Kupiłem też książkę “sam naprawiam bmw serii 5” E12 i E28 są opisywane i podoba mi się o tyle, że wyjaśniają też podstawy i nie gubie się tak jak czasem w warsztatacie mi się zdarzało. Jestem w tej chwili w trakcie lektury (zaczynam), jak skończę to mogę coś szerzej napisać.
Mam pierwszą plytę i bardzo mi się spodobało. Są tam bardzo dokładne specyfikacje techniczne, nawet takie rzeczy jak rozmiary dysz gażnika. Jest dużo danych, które mówią o standardowym/opcjonalnym wyposażeniu. Problem polega na tym, że aby to wszystko zglębić dokładnie to… fiu fiu… Ja mam czasem problemy z językiem angielskim, bo są tam takie zwroty techniczne, że słowniki miękną. (można się domyślać w większości przypadkow)
Widziałem też schematy odcinania elementów nadwozia. Myślę, że mój blacharz się ucieszy, bo nigdy 6 ani żadnego rekina nie robił, a z tego co u mnie jest na samochodzie nie zawsze udaje się coś wywnioskować.
Jeśli ktoś ma szybkie łącze to możemy się jakoś umówić na wysyłkę mailem. Mogę to spakować w 10 plików po 20Mb i wysłać na gmail.com komuś. Tam przechodzą pliki bez problemu. Mogę również nagrać i wysłać ale to może potrwać.