Cała wiedza o pojazdach zabytkowych

Zakładam taki temat bo z różnych źródeł dowiaduję się o jakichś duperelach, przepisach, które często nie maja nic wspólnego z rzeczywistością albo tez nie wiem o czyms co może byc bardzo istotne w eksploatacji takiego pojazdu - choćby ze względu na koszty.

Chcę tutaj podzielić się swoją, poniekąd bardzo skromną wiedzą, jak równiez zadać kilka pytań, które są niezmiernie istotne dla użytkowników pojazdów zabytkowych więc także dla mnie.

1. Sprawa przeglądów rejestracyjnych - to co wiem to tyle, że nie muszę robić przeglądu rejestracyjnego okresowego ale mam pytanka może ktoś będzie wiedział:
  • co w sytuacji na przykład kolizji drogowej i stanu pojazdu po kolizji?
  • co jeżeli mamy na przykład niesprawne oświetlenie czy coś innego - czy policjant może zabrać dowód rejestracyjny takiego pojazdu i skierowac na powtórny przegląd czy nie ma takiego prawa aby orzekać o sprawności pojazdów zabytkowych?
  1. Sprawa ubezpieczenia - tutaj istnieją przepisy, które sa niezmiernie korzystne dla użytkowników pojazdów zabytkowych - nie trzeba kontynuować polisy OC! Czyli ubezpieczamy sobie pojazd na taki okres jak nam potrzeba (minimum w PZU to 1 miesiąc) a następny okres autko może nam zimować w garażu bez konieczności bulenia ciężkich pieniędzy na ubezpieczenie. Tutaj jednak także mam pytanko do szanownych kolegów:
  • orientujecie się czy jest jeszcze jakas firma, która ma coś takiego jak zniżka dla “weterana szos” - czyli podobnie jak było w PZU???
  1. Sprawa wyjazdów za granicę kraju - ostatnio miałem problem z przekroczeniem granicy polsko-niemieckiej wjeżdżając do kraju (przy wyjeździe nikt mi nic nie mówił), oczywiście zagrałem głupa, że myślałem iż przepis o zakazie wywozu z Polski pojazdów zabytkowych bez zezwolenia konserwatora zabytków dotyczy krajów z poza UE ale pogranicznik pouczył mnie, że tak nie jest i na szczęście większych kłopotów nie stwarzał.
    Pytanko:
  • Czy ktoś wie jak załatwić taki papierek u konserwatora zabytków i jaki jest koszt? Widzę, że świadomość naszych pograniczników rośnie a wraz z nia pewnie będą się pojawiac problemy z poruszaniem się moją Szuchą po Europie :slightly_smiling_face:
  1. No i ostatnia rzecz jaka chciałem poruszyć to przepisy konserwatorskie:
  • czy sa jakies terminy, albo czy konserwator może zawezwać właściciela pojazdu zabytkowego do stawienia się i okazania przedmiotu w celu na przykład sprawdzenia czy aby z pojazdem zabytkowym nie dzieje się coś złego?
  • co w przypadku rozbicia w kolizji z winy użytkownika lub nie z jego winy pojazdu samochodowego. Czy wiąże się to z jakąś karą, grzywną itd.?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że temat się rozwinie.
PS. prosze pisać w tym temacie tylko na temat :slightly_smiling_face:

Numerek “4” jest dośc kontrowersyjny… jeździu w Poznaniu niebieska e21 na zółtych blachach… została sprzedana i jeździ nią taki jedne facet, rozmawiał z nim ostatnio jest to poniekąd taki krętacz lubi stare auta… ALE ta e21 była kiedyś jedną z łądniejszych w Polsce… i co? teraz nadaje sie nic innego jak nie do remontu! pordzewiała dookoła…:frowning: cos silnik nie tak chodzi…:frowning: masakra… wiec tutaj raczej nie było miejsca konserwatora… bardzo przykra sprawa… osobiscie byłbym za tym, azeby raz na 2-3lata był taki przegląd pod względem stanu auta…

temat rzeka.
1.przeglądów nie ma, ale chyba wpisując pojazd do rejestru zabytków deklarujesz że będziesz o niego dbał i utrzymywał w takim stanie w jakim był oceniany. Co oznacza że nie jeździsz z uszkodzonym oświetlniem, a za drobna awarię nie słyszałem, żeby dowód zabierali.
kolizja to inna bajka, bo z trego co kojarzę, to jeżeli jest wezwana policja to konserwator z urzdu zakłada sprawę w sądzie i jest proces za uszkodzenie dobra narodowego coś tam coś tam i w czasie tego procesu tą wartośc jakoś można ustalić (chyba odtworzeniowo)
2. żadna firma nie ma zniżki dla weterana tak jak było w pzu. Zbyt wiele osób to wykorzystywało w niecnych celach. W przypadku niektórych samochodów można to negocjować indywidualnie z szefostwem PZU ale w wypadku 6 to nie ma sensu. nie wmówisz im że robisz 500 km/rok.
Należy tylko pamiętac, że należą się zniżki za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia (ja mialem wojnę małą na ustawy, regulaminy itd, bo większość ubezpieczycieli woli tego nie wiedzieć)
3. Nie mam pojęcia, ale podobno tylko na jednym przejściu (sieniawce??) robią problemy.
4. poruszyłem częściowo w pkt.1 a o tym czy konserwator może wezwać to nie mam pojęcia. Nie słyszałem o takim przypadku.

To tak w skrócie stan mojej wiedzy, ale tylko w sprawie ubezpieczeń mogę dać głowę, bo rozgrzebywałem temat. reszta to rzeczy zasłyszane z wiarygodnych źródeł, ale 100% pewności nie mam.

No własnie w PZU pokazali mi przepis z którego wynika, że nie ma kontynuacji w przypadku ubezpieczania na krótki termin natomiast zniżki sie należą.

no tak. to dobrze Ci pokazali. Zazwyczaj mówią że na krótki termin nic się nie należy.

PZU zrobiło sobie nowy przepis, +10% za klasę pojazdu.

dokłądnie tylko te +10% to niedostają chyba polonezy i maluchy…

o ubezpieczeniach można zrobić osobny temat, tylko niewiele to zmieni.
10% zwyżki za klasę pojazdu :laughing: :slightly_smiling_face: :laughing:
moi zdaniem E24 ma tyle klasy że nikt nie powinien się obrazić nawet na 50%
Jeżeli ktoś uważa, że 6 nie ma klasy to niech się sprzeciwi temu, co piszę.
(a już ja go potem znajde) :slightly_smiling_face:

szkoda tylko, że to samo jest z innymi, zwykłymi samochodami

ponieważ zapowiadana jest w najbliższym czasie podwyżka ubezpieczeń, trzebaby zasięgnąć języka u wroga :face_with_rolling_eyes: :arrow_right: tam przynajmniej szanują zabytki powyżej 30 lat :sunglasses:

a wiesz coś więcej o podwyżce i czego ona dotyczy :question:
zawsze lepiej wiedzieć coś wcześniej i się przygotować.

A jeśli chodzi o szanowanie zabytków powy żej 30 lat, to przecież był weteran szos, a zlikwidowano go bo to użytkownicy nie szanowali tych aut. Nie mówię tu o szóstkach, ale o tych wszystkich monterach itd. którzy zakatowywali auta powyżej 25 lat. We mnie to bardzo uderzyło, ale zrozumiałem motywy działania PZU.

Do tego stopnia szanują, że nie pozwalają im jeździć w dni powszednie :slightly_smiling_face:

nieśmiało napomknę że członkowie CAAR i Automobilklubu (sekcje aut zabytkowych), nadal mają 50% zniżki przy ubezpieczeniu w PZU :face_with_rolling_eyes:

A zna ktos z was jakiegos rzecoznawce bo potrzebował bym z takim jednym pogadać :slightly_smiling_face: jest dośc dziwna i ciekawa sprawa z pewnym BMW i chcaiłbym ja rozwizać a do tego jest potrzebana w łasnie taka osoba. Najlepiej z Poznania..

Jeśli ktoś się przymierza do zabytka, i dojdzie do etapu gdzie trzeba będzie wykonać nietypową tabelę (karta ewidencyjna pojazdu), to mam takową w exelu.

niestety nie jestem członkiem ani CAAR ani automobilklubu

Co to jest CAAR?

Club Antycznych Automobili i Rajdów - www.caar.pl