Co sie dzieje????

Popelniasz blad w pisowni albo myslowy,

Mosty 2,93 3,07 3,15 3,25 czyli 3,5 , ETA, TURBODIESEL z roznymi skrzyniami maja mocowanie z boku.

3,45 628CSi 3,64 np. 525i itd.. maja mocowanie na srodku bo sa krotsze wiec wystepuja mniejsze naprezenia.

Problem z tym ze SZPERE posiadaja tylko mosty do 2,8 i 3,5. Jesli Cie interesuje mam 2,93 ze szpera w bardzo dobrym stanie do sprzedania, z tym ze nie za pare groszy, jest w linkach do Allegro.

Pod belke to wchodzi kazdy, natomiast chodzi o mocowanie to ostatnie tylne do NADWOZIA.

Miałem nadzieję że most z ety jest mocowany centralnie i że jest gabarytowo jak ten z 628csi ale rozumiem że niestety jest inaczej…
miałem nadzieję że przełożę szperę z 2.8 do tegoż mostu ale rozumiem że to niestety też jest inaczej…
“Pod belke to wchodzi kazdy, natomiast chodzi o mocowanie to ostatnie tylne do NADWOZIA.”
Cóż zatem robić chcąc mieć dłuższy most od 628csi ??? czy z czegokolwiek podejdzie? Czy ten twój most wejdzie do 628csi?

Nie ten moj nie wejdzie, 628CSi ma najdluzszy most na srodkowym mocowaniu - tak przynajmniej wychodzi z tego co z pelnym przekonaniem mowi ten chlopaczek.
A czy ten Twoj to napewno jest z 2,8 a nie jakis przekombinowany z mniejszego motoru??
Kazdy ma swoj gust ale dla mnie te przelozenia sa w sam raz na trase i autostrady a w miescie moglbym miec nawet krotsze. Nie wiem czemu Tobie tak przeszkadzaja - 100 na dwojce i 160 na trojce to dla mnie zupelnie wystarczajaco :slightly_smiling_face: Poprzednio mialem 635 na zwyklym manualu z mostem 2,93 od automata i narzekalem na zbyt dlugie przelozenia, w polskich warunkach 5-tego biegu uzywalem sporadycznie.
W kazdym razie jesli bedziesz koniecznie chcial dluzszy to wydaje mi sie ze i tak najkrotsza droga bedzie jakies chinskie przelozenie tych tylnych dekli, z tego co wiem Bokej je jakos przekladal choc niby nie calkiem pasuja.
Ja kiedys chcialem zrobic odwrotnie i przelozyc od 628 do 635 zeby skrucic, ale po sciagnieciu obydwu dekli i kilku przymiarkach dalem sobie spokoj.

Ciekawi mnie tez ze ETK wszystkie mosty o wszystkich przelozeniach zmienily numer fabryczny i cene w grudniu 1983 - a o tym moj magik n ic nie wspomnial - moze nie byl wszechwiedzacy.

A ja mam przełożenie 3,07 i mocowanie na środku :confused: ciekawe :face_with_rolling_eyes: , także z tą wiedzą nie do końca…

No wlasnie a ty masz 1982, ja sprawdzalem 3 x 628 wszystkie mialy mocowanie srodkiem ale wszystkie byly z przed grudnia 1983, 2 x 635 1984 mocowanie z boku no i E28 1985 mocowanie z boku. Wiec moze od grudnia 1983 (zmiana w ETK) mocowanie poszlo na bok we wszystkich mostach…
W sumie inaczej byloby troche bez sensu bo musieli by robic rozne nadwozia do 628 i 635 bo dziura musialaby byc w innym miejscu - troche bez sensu.
Tylko co mi tenh gosc w takim razie pierd…!!!