ja jestem zdania ze zadnego bmw spojlerami nie da sie poprawic
coś dla krytyków ospojlerowania np frima Koenig
Czy to był Batmobil? :??:
e24 też były takie ![]()
No raczej mnie nie przekonałeś do tego typu bajerów nadal wole 8 w oryginale, ale ja należe do tych którzy uważają że BMW spjlery nie poprawiają, jakieś tam calibry czy inne japońskie cuda to może tak.
nie to K8 a zestaw wygląda tak
firma BMW ma z ospojlerowaniem dużo wspólnego. Tradycja spojlerowania
naszych ulubienic sięga daleko w przeszłość. Na początku roku 1972 kiedy
powstawał dział Motorsport, ludzie od badania mozliwości podkręcania
osiągów dostrzegli ogromną role jaką spełniają różnego rodzaju lotki, spolery
przedni czy tylny. W czasach ostrej rywalizacji w B grupowych rajdach BMW jako
pierwszy producent postawił na “spojler” efektem czego była niesamowita
przyczepność auta i wielkie sukcesy. Do historii przeszedł CSL (avatar) z ogromną
płetwą z tyłu, który nie miał sobie równych na torach. Więc prosze o troche sacunku
dla “ospojlerowania” w imieniu sportowych osiągnięć BMW sprzed 30 paru lat.
zgadzam sie jak najbardziej ze kompleksowa fachowa przebudowa pojazdu ktora ma wplyw na trakcjie i osiagi i czemus to sluzy . czy to jest ladne hmmmm … nie wiem , ale pojedynczy spojler na tylnej klapie nie tyko ze nie pomaga w poprawie trakcji ale szpeci , lamie linie pojazdu i swietnie przyczynia sie do powstawania korozji w miejscach mocowan …
oj zdziwiłbyś się. W tunelu aerodynamicznym widać, jaki wpływ ma taki spojler na
przyczepność tyłu. O tym można dyskutować do końca świata i o jeden dzień dłużej.
Osobiście uważam ze 6 wygląda najlepiej bez spojlera z tyłu z przodu tylko z takim
cieniutkim pod zderzakiem i oczywiście bez listw progowych. Ten spojler jest mój jak
i cała beta, miło wiedzieć że to nie jakiś syf tylko coś lepszego ![]()
fajnie, stary, ale nikt nie nazywa holowczyca czy kubicy wiesniakiem bo ma spojler ani kolarzy ze maja smieszne gacie ![]()
Tylna pletwa M-Technik na tylna klape w E28 ponoc wplywa na “odklejenie” sie zawirowanego powietrza od tylnej sciany samochodu, co wplywa znaczaco na ilosc spalanego paliwa powyzej 180km/h, wyczatalem to kiedys na jakiejs niemieckiej stronie o E28.
Ja mam w E24 tez M-lotke i jako jedna z niewielu podoba mi sie na CS/1, co do jej praktrycznosci mam watpliwosci, napewno swietnie przyczynia sie do gromadzenia piasku na pasie tylnym i pod tablica rejestracjyjna. Swietnie gromadzi wilgoc w letnie wieczory…
Lubie tez orginalne spoilery pod przedni zderzak jak i te M-kowe, uwielbiam tez wersje bezspoilerowe, ale cala reszta pakietu M-Technik, plastikowe progi czy spoilery pod tylny zderzak wywoluja u mnie dragawki i to bardzo niezdrowe - a Zender…
A Sport przez duze “S” to calkiem inna bajka, budujac wyscigowa replike napewno nalezycie bym ja ospoilerowal.
popieram cię w całej rozciągłości, jedynie co toleruję, to tylnia lotka i przedni spojler ///M ![]()
A mi się podoba lotka mtech tylna, alpina tylna, i przedni duży spoiler, mały spoiler z cs i maly z cs/1 z dokładką alpiny. Toleruje mały z cs/1 tylny gumowy z cs/1. Nie przepadam za mtech przednim a nie cierpie dokładek bocznych i tylnej mtech i zendera. ![]()
Odkopując temat mam podobne pytanie co to za spoiler?

tak jak napisano… BBS w wersji ogrodowej ![]()
…źle sprecyzowałem pytanie. Czy to jest spoiler od e24?
raczej e23…