co z tym szukaniem / podatek ekologiczny ?

czy tylko u mnie opcja wyszukiwania tematow nie istnieje czy jeszcze sie nie pojawila po modyfikacjach forum?probuje znalezc cos odnosnie zapowiadanego podatku ekologicznego - bedzie czy nie bedzie , a jesli bedzie to czy znane sa jakies konkrety?
no wlasnie znalazlem, tu pytanie dla osob oczytanych w ogloszeniach na niemieckim ebayu czy szochy po przerobkach(komputer+katalizator) spelniaja norme euro1 czy euro2?

w mojej po przerobkach spelnia euro2… tak jest w papierach

To bardzo dziwne!?!?!?!?

Normy spalin w Niemczech wiaza sie z nieludza wrecz biurokracja, kazdy producent urzadzen zmieniajacych norme spalin musi dla kazdego typu silnika jakiejs marki (niekoniecznie kazdej pojemnosci) przeprowadzic cala serie testow w jednym z kilku uprawnionych do tego laboratorium. Jest to naszpikowene niezwykla dokladnosci i kosztuje po kilka tys eur na jeden silnik.

Zajmuje sie tym w pracy i bywam w takich laboratoriach kilka razy do roku. Jeszcze rok temu wszyscy znani mi producenici, a wsrod nich GATKAT proponowali do silnikow 218KM czyli do roku 1987 jedynie przerobke na katalizator z sonda lambda podnoszacy norme na EURO 1. Jedynie motory po roku 1987 posiadajace EURO 1 w standarcie mialy przeprowadzone badania i mozliwosc podnioesiania normy na EURO 2 po przez “Kaltstartregelung” czyli urzadzonko zubazajace sklad mieszanki podczas rozgrzewania silnika.

Wydaje mi sie , ze posiadanie przez Ciebie Gorgu normy EURO 2 jest niemozliwe, w papierach masz prawdopodobnie wbita jedna z nowszych odmian normy EURO 1 czyli np. mylace “E2” lub “D2”

A wracajac do pytania to
TAK M30 z dobrym katalizatorem spelnia EURO 2 ale
NIE, nie da sie tego i tak sformalizowac, przynajmniej w Niemczech.

Nie wiem jak bedzie w Polsce, ale chyba jeszcze gorzej, bo w trakcie gdy przepisy zabranialy wwozu samochodow ponizej EURO 2 to przerobki nie wnosily niczego, potrzebne bylo oswiadczenie producenta, ze samochod opuszczajac fabryke mial EURO 2.

Raczej nie dopuszcza zadnych modyfikacji bo jak to zwykle w naszym kraju doprowadzilo by to do nagminnego obchodzenia przepisow. Nawet ulozeni w stosunku do panstwa, spokojni Niemcy kupuje czesto jedno urzadzenie na kilka samochodow w rodzinie i przemontowywujac jezdza pojednczo z tym samym do TÜV aby podniesc norme :slightly_smiling_face:

tzn ze e2 oznacza euro1 ?

Manius musi spojrzec w papiry i cos soe moze wyjasni.

no w papiurach jest napisane brief schadstoffarm e2 z cyfra 14 zalozone w roku 2000 oraz wydruk z badania au z 10/2003 z wynikiem plakette zugeteilt i.o. wazne do 09/2005 (na dwa lata :exclamation: ) .schadstoffarm e2\nachg. hmmmm .
dali na 2 lata przy tak starym aucie ?? normalnie rok i badanko no chyba ze sie myle … milosz jak to jest u wroga :question:

TAK

i jeszcze E3 nalezy do EURO 2 - to tak chyba dla przejzystosci skonstruowali.

Benzynowe auta dostaja badanie spalin zawsze na dwa lata a diesle na rok.

Zasadniczy jest ten numer 14, on jednoznacznie przyporzadkowywuje samochod do klasy spalin wedlug tabeli. Zaraz zerkna do netu i jak znajde taka tabele to wkleje linka.

[ Dodano: 24-10-2006, 13:20 ]
O tu jest jedna:

odrazu podane sa kwoty podatku drogowego na rok liczone na kazde 100ccm

Ja mam cały czas nadzieję że te podatki nie dosięgną zabytków

szocha np 86 - nie zabytek niestety…

no moja jest 78, ale już niedługo wszystkie będą… :grinning: