Kiedys dawno temu myslalem, ze silniki te roznia sie jedynie tym , ze jeden ma na wydechu katalizator i sonde lambda a drugi nie. Dziwila mnie bardzo duza roznica mocy 218 vs. 185 koni mechanicznych.
Roznica ta lezy znacznie glebiej, silniki te maja prawie tyle samo roznic co wspolnego, inne tloki inny stopien sprezania, inne fazy rozrzadu, inna elektronika etc etc…
bardzo dokladnie po niemiecku tutaj http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f00780/f00780.htm na przykladzie E28, ale to dokladnie adekwatne do E24.
Silnik zawsze wydawal mi sie swietna alternatywa wobec 2,8 , podobny sprint ale znacznie lepsza elastycznosc i do tego podobne spalanie…
A tu czytam sobie wielka kronike E24 i pisze , ze 3,5 KAT jest najbardziej paliwozernym silnikiem, w praktyce i testach spalanie w porownaniu do 218 konnej wersji jest rowny 1 litr na 100km wyzsze, winna ma byc regualcja sonda lambda ktora powoduje jazde przy niskich obciazeniach na sporo bogatszych mieszankach.
czytam ostatnio spooro niemieckiej prasy w tym temacie, rozmawiam z ludzmi i odnosze wrazenie, ze silnik ten jest generalnie bardzo nie lubiany, w klubach E28 zauwazylem porownania trakcyjne 535i KAT juz nie z 535i czy 528i a nawet ze 150 konnym 525i. Narzekaja na niezbyt udane sterowanie, ciezkie przejscie przez 4000 obr/min kiedy to wylacza sie sterowanie lambda konczace sie nie raz szarpaniem, kiepski sprint w okolicach obrotow maksymalnych…
Ja mialem stycznosc z tym silnikiem jedynie w samochodzie Majka. Spalania z tego co wiem Majek ma bardzo przyzwoite, jak scigalismy sie na 1/4 mili nie odstawal wcale jakos ewidetnie od innych samochodow. Moje chodzace naprawde zdrowo 2,8 (jeszcze na skrzyni z nadbiegiem) dostalo od 3,5 KAT, nie byla to moze przepasc ale o ile pamietam u Majka nie wszystko chodzilo wtedy jak nalezy.
Wiadomo, ze dane katalogowe to jedno a praktyka to drugie. BMW zaniedbywalo w dokumentach nieraz zmiany mocy rzedu nawet 10KM, a wiele naszych fur w zdrowym stanie i tak przyspiesza lepiej niz podano w katalogach.
Jakie sa wasze spostrzezenia w praktyce, doswiadczenia i porownania w zwiazku z tymi dwoma silnikami. O komentarz prosze szczegolnie tych ktorzy mieli troche wspolnego z roznymi silnikami M30. Prosze o nie wypowiadanie sie na temat silnikow zasilanych paliwami alternatywnymi, interesuja mnie pojazdy w stanie orginalnym.
Czy ze wzgledu na sporo nizszy stopien sprezania silnik KAT bedzie jeszcze
zywotniejszy niz noemalne M30tki??
Rozwazam zakup samochodu z silnikiem 2,8 lub 3,5L , zastanawiam sie czy brac takze pod uwage wszechobecna tam odmiane 3,5 KAT