Czym diagnozować E24

E24 z 1987 roku lecz jeszcze z 15 pinowym gniazdem diagnostycznym.

Do tego gniazda bezpośrednio podepniesz BMW Digital Tester 1 lub 2 oraz Service Test Sun 2013, uniwersalne sprzęty z tamtych lat takie jak Bosch MOT 107 lub Prufrex MT310 też, ale trzeba mieć odpowiedni do BMW kabel adapter. Oczywiście nie trzeba być wygodnym i korzystać z dedykowanych sprzętów i możesz skorzystać z wtyczki diagnostycznej używając najzwyczajniej oscyloskopu i multimetru, tu masz rozpiskę pinów BMW old 15 pin diagnostic interface connector pinout signals @ PinoutGuide.com

Jeżeli natomiast chciałbyś odczytać jakieś “błędy” itp itd, to nie ma takiej możliwości bo ich nie ma w tym roczniku :stuck_out_tongue:

Dzięki za odpowiedź.
W zasadzie nie mam potrzeby diagnozować ale pytam przyszłościowo :slightly_smiling_face:
Tak poza tym to ruch na tym forum,że hej :wink:

ps. widzę,że masz L6 z 1988 roku, a czytałem gdzieś o produkcji tylko w 1987…
Już doczytałem, L6 były produkowane do końca roku modelowego 1988 czyli do końca września 1988

no m.in. na Wikipedii jest błąd z tym L6 ze niby tylko 87, choć coś w tym jest bo L6 z 87 jest trochę inne od tych nowszych, ma deskę w skórze i parapety :slightly_smiling_face: od 88 odpuścili sobie to bo za dużo reklamacji już po kilku miesiącach użytkowania auta było z tego powodu :slightly_smiling_face:

Złącze diagnostyczne najbardziej przydaje się w CS-ie i w 628 bo można dzięki niemu ustawiać zapłon bez lampy stroboskopowej :slightly_smiling_face:

Dokładnie to L6 zaczęli wypuszczać jeszcze w 1986 roku, a zakończono w roku modelowym 88. Łatwo odróżnić L6 od zwykłej. L6 ma wszystko w skórze(bez deski) charakterysyuczne jest obszycie drzwi gdzie nawet ta górna część jest w skórze.
Mam L6 z 1987 roku z papierami od nowości gdzie w książce był wpisany model L6
W Polsce jest wiele L6 ale tylko w opisie bo w rzeczywistości z L6 nie mają wiele wspólnego.
Z tyłu na klapie powinny być oznaczeni L6 i nic więcej

Sprawdziłem, L6 zawsze wychodziły całe w skórach łącznie z deską do końca produkcji.
Deska niestety nie wytrzymywała słońca i była na gwarancji wymieniana w większości na zwykłą. Dlatego u mnie jest zwykła na co nawet znalazłem dokument. Wersje L6 były wykonywane z 635CSi High Line (jest tabliczka pod deską) czyli oprócz skóry na wszystkim każda L6 ma klimatyzacje ze schładzarką z tyłu, wzmacniacz audio z ośmioma głośnikami i znaczek L6 na klapie. Nigdy nie występowały jednocześnie znaczki 635CSi i L6.

W 1987 roku sprzedano 1217 L6
W 1988 102 szt.
1989 10 szt
1990 1 szt
Sprzedano jeszcze kilka w 1991 i 1992 ale tu statystyki podają razem sprzedanych 635CSi/M6 i L6 17 szt.

Produkcję L6 zakończono pod koniec września 1987
Sprzedawały się słabo bo jak widać dostępne były w salonach jeszcze w 1992 roku.