Macie jakiś sprawdzony bezbolesny sposób na usunięcie pasków? Na mojej są podniszczone, i chyba nie specjalnie mi się sześć oklejona podoba. Jakaś chemia pomoże?
Ja usunalem plastikowa bardzo ostra szpachelka w E24, zaliczylem w trakcie nerwowej pracy kilka jak nie kilkanascie wpadek wskrobujac sie gleboko w lakier. Nie przejmowalem sie bardzo bo auto bylo w trakcie renowacji przed lakierowaniem. Po natrysku szpachlowki i ostatecznym polakierowaniu samochodu po 3 miesiacach stopniowo coraz bardziej bylo widac wszystkie miejsca ktore skopalem. W tej chwili widac dokladnie gdzie szly paski a jak swiatlo pada pod odpowiednim katem to lakier zalamuje sie tak , ze auto wyglada jak by mialo conajmniej powichrowane blachy. Paski mam bo lubie ale nakleilem wczesniej inne, nie pokrywajace sie z tamtymi jak jeszcze nie wiedzialem , ze to tak paskudnie wyjdzie. Metody zdecydowanie nie polecam ![]()
W E28 chcailem byc sprytniejszy, auto ma lakier niematalizowany wiec wzialem, calkiem miekka szpachelka, paste lekkoscierna i bardzo mocna dmuchawe goracego powietrza. Przytopil mi sie lakier, zmnienil odcien, a szpachelka w miekkim lakierze porobila rysy i wgniecenia. Po sciagnieciu z jednego elementu dalem sobie spokoj i daje na wiosne auto do lakiernika. Tu sprawa bedzie o tyle prostrza , ze paski chce miec dokladnie takie same po starych sladach tyle , ze nowe be te mam mocno zniszczone.
Nie wiem jak zrobic to dobrze, ale wiem czego nie polecam ![]()
no niestety zadne stosowane przeze mnie chemikalia nie pomagaly a inwazja mechaniczna moze uszkodzic lakier , wiec w tym celu zapuscilem dlugie paznokcie na obu kciukach i pomagajac sobie cieplym powietrzem z suszarki do wlosow mojej zony skrobalem sobie dni kilka . wyszlo bardzo dobrze a jedynym minusem operacji byly bolace kciuki - czyli nic powaznego ![]()
Opalareczka, cierpliwość i benzynka, to jedyny sposób na paski…
potwierdzam, jedyny skuteczny i nie inwazyjny sposób, to farelka, słońce lub suszarka do włosów i niestety połamane paznokcie. później benzyna ekstrakcyjna do usunięcia kleju oraz lekka polerka i jest git ![]()
a ja bym kupił taki specjalny, gumowy krążek, nasadził go na wiertarke lub dremelka, chwila moment i po paskach, kleju i innych zabrudzeniach bez niszczenia lakieru.
Takie krązki (różne widziałem, ale używałem szarego - jakby gumka myszka)
są do nabycia w każdym sklepie lakierniczym ![]()
Dzięki chłopaki
Czuje się ostrzeżony i pełen pomysłów! Jeszcze raz dzięki ![]()
radku nie nadużywaj tego guziczka, bo aż oczki bolą ![]()
Kurcze ale wszystkie odpowiedzi wniosły informacje istotne dla mnie, a więc każdy pomógł ![]()
jeśli chcesz naklejać nowe paski to metody chłopaków są ok, ale jeśli planujesz polakierować i nie zakładać więcej pasków to polecam tylko i wyłącznie darcie do blaszki - bo wyjdą nawet jak ich nie nakleisz ![]()
… tak jak u mnie ![]()