hay , mam zamiar zabrac sie do malej konserwacji elementow najbardziej narazonych na zzarcie, tzn blotnikow przod, jak ktos juz to robil prosze o opis co i jak trzeba rozmontowc odkrecic by nie uszkodzic niczego , szukalem na forum ale nic w tym temacie nie znalazlem, pozdroo
A czy ktoś widział przednie błotniki w E24 które wystarczy zakonserwować ![]()
A co masz na myśli mówiąc o konserwacaji? Większość naszych 6 wymaga/ło interwencji blacharza a nie konserwacji.
Ja nie konserwowałem ale rozbierałem. Nie jest to specjalnie trudne tylko ta cholerna spoina między elementami trzyma jak głupia i trzeba trochę się napocić żeby ich niechcący nie zgiąć ![]()
-Odkrecic kolo.
-Odkrecic tzw splash guard, czyli kawalek blachy wewnatrz nadkola, ktora jest zamontowana przy slupku A (trzyma sie na 3 wkretach jezeli dobrze pamietam).
-Odkrecic sruby mocujace do blotnika wewnetrznego, to te pod maska w linni.
-Odkrecic sruby przy otwartych drzwiach od strony kabiny, to te co trzymaja blotnik do slupka A.
-Odkrecic srube mocujaca zlokalizowana w gornej czesci pasa przedniego,
-Od (z) wewnatrz nadkola odkrecic rygiel zamka maski siegajac srube od dolu.
Jak kitex o ktorym pisze Kudel trzyma kurczowo to dochodzi delikatne uzycie narzedzi plaskich.
I dolicz sobie koszty nowej osłony bo w 90% przypadków to rozpada się w palcach przy mocowaniu ![]()
o jakiej oslonie mowisz?? , chce sie dowiedziec jak najwiecej bo nie wiem czy zabierac sie samemu za ta robote czy lepiej zlecic warsztatowi blacharskiemu mam pare pier..łek do zrobienia blacharsko to przy okazji to moze i zdejma mi blotniki , ktos wczesniej pisal ze odkrecal bo mial skorodowane , ja mam blotniki z zewnatrz w idealnym stanie , ale po czytaniu tematow na forum troche sie przestraszylem i postanowilem sprawdzic je by nie bylo za pozno..
Splash guard o którym była mowa wcześniej (mocowany dokładnie na trzech śrubach) Chroni przed błotem i całym syfem który leci z koła. Jak jest sparciały to na zdrowie wyjdzie to i twoim nerwom w późniejszym okresie i twojemu autu. Koszt nie jest duży i jest dostępne w ASO.
Czy ktos moze wie gdzie dostac uszczelkę co idzie do lapacza syfow. Długość około 75 cm
odpowiedziałem, że sprzadałem, a nówki nie dostępne na dzień dzisiejszy są ![]()