diagnostyka komputerowa silnika

Czy ktoś z was diagnozował kiedyś silnik ? Chciałem dzisiaj zdiagnozować 745ia’84 i wszyscy na mnie -że stare, że takich wtyczek to nie itd itp. Chciałem się dowiedzieć co siedzi w jej głowie bo pomysły już mi się kończą … Widziałem na allegro interfejs diagnostyczny który rzekomo obsługuje nasze autka. Spotkaliście się z czymś takim?

Mam interfejs do modeli od 1987 roku, czyli od wejscia E32 i zmian w silniku M30 (okragle zlacze diagnostyczne). Od lat szukam interfejsu do starszych modeli ale bezskutecznie, choc istnialy napewno. Widzialem nawet zdjecia jak diagnozuje sie E24 na L-Jetroniku, a komputer wyglada jak kasa pancerna.

Stare oprogramowanie do E32 tez zreszta jest tak ograniczone, ze prawie zawsze do podloza problemow dochodzi sie metodami kombinowanymi a sama diagnoza na niewiele sie zdaje. No ale jak bys jeszcze napisal co dokladnie dolega E23…

Własnie :face_with_rolling_eyes: co jej dolega :question:

Znajomy mechanik ma taką szafę BMW Service. To jest wehikuł na lampach jeszcze, cool. wygląda to przepysznie a waży chyba tonę.Myślę że on załatwiłby sprawę gdyby ne fakt że jest martwy.
Tak sobie myślę że skoro jest złącze diagnostyczne to czemu nie sprawdzić? tylko gdzie?

co do biduli- jakaś chyba elektryczna usterka. Wkręca się do 3000obr. A właścieie pomiędzy 2500 a 3000 faluje mi obrotomierz. Jechać się da tylko do 2500 obr/min
To zakres doładowania turbiny, konflikt taktventila wykluczam, pozmieniałem kopułkę, czujniki położenia wału, pozmieniałem motroniki bypass i wciąż b i d a.
Serwis zaproponował mi wymianę sondy, której w tym modelu nie ma więc im podziękowałem serdecznie. Jakieś pomysły?

Przepływomierza jesteś pewien :question: To jest pierwsza bolączka 3.5T po turbinie :face_with_rolling_eyes: Później zespolony sterownik. Zapraszam na pw podam namiary do człowieka, który ma elektronike do 745i.