Do czego służy czujnik położenia wału

Kupiłem niedawno 528i/A, przekładam z niego, do siebie wiązkę silnika, moja jest pocięta, spaprana, ze spękanymi wtyczkami ogólnie dramat.
Tamta jest nóweczka, poza jednym szczegółem, czujnik położenia wału jest odcięty, ktoś obciął perfidnie kabel przy złączu diagnostycznym i przy samym czujniku.
Co dziwne auto zapala na benzynie bez problemu, jeździ, wkręca sie na obroty, wszystko jest jak najbardziej ok.

generalnie do niczego :laughing: , jak podpinasz auto pod komputer w serwisie to wtedy jest to dopiero potrzebne :sunglasses: , chociaż są wersje silnika, które nie mają czujników na kole zamachowym i one wykorzystują wtedy właśnie sygnał z onego czujnika.

no zaraz zaraz moje 528 z popsutym czujnikiem położenia wału weszło w tryb awaryjny :wink: i nie chciało jechać jak trza

Helmut, opisz proszę jakie były objawy, bo teraz rano jeździłem i autko na bardzo niskich obrotach szarpie i jak się zmiejszy wolne obroty na 600 to chodzi nie równo.
Ale powyżej 1000 do odcinki chodzi pięknie.
Zastanawiam się czy nie przełożyc tego kabelka od innej wiązki, czy to może mieć jakieś negatywne skutki bo ewidentnie widać że ktoś obciął to celowo.

a z którego roku było to auto? '95 :laughing:

Chyba lepiej, pewno jakieś E39 :sunglasses: Stare porządne Rekiny nie robią takich numerów :laughing:

98 :flushed: :piwko: :sunglasses:

Właśnie brat mojej dziewczyny ma E36 - m50b20, i u niego uszkodzenie czujnika wału spowodowało nie możność przekroczenia 30km/h, autem szarpało, ledwo odpalało, ogólnie natychmiast do mechanika.
A tu takie zadziwisko :astonished: , wiecie, fajne te rekinki :grin:

z tego co wiem to uszkodzenie czujnika polozenia walu uniemozliwi jaka kolwiek prace silnika :wink:

Czujnik położenia wału służy do informacji dla ECU dla prawidłowego zapłonu i jego od ciecie spowoduje niemożność pracy motoru. Czujnik o którym mowa dotyczy czujnika diagnozy dygitalem poprzez złącze diagnostyczne i jego odcięcie uniemożliwi diagnozę co nie ma zupełnie wpływu na pracę silnika :grin:

Teraz to Adama nie rozumie, piszesz ze nie mowa o czujniku polozenia walu jak w pierwszym poscie pisze Grigorji ze ma pocieta wiazke od zlacza diagnostycznego i czujnika polozenia walu , przeciez czujnik polozenia walu jest 1, o wlasnie mowa byla o nim , chyba dobrze przeczytalem posta ?

Chyba to wiesz co… :question: :laughing: :laughing:
Tak na prawdę w l-jet’cie nie ma czujnika położenia wału takiego z prawdziwego zdarzenia. Jest tylko czujnik do diagnozy i regulacji zapłonu.

Czyli najlepiej by było gdyby cały ten kabel przeszczepił z innej wiązki, ale jak tego nie zrobię to nic się nie stanie i auto będzie śmigać :question: :grinning:
Bo zastanawiałem się też nad taką opcją że ktoś specjalnie ten czujnik odciął bo wysyłał jakies złe inforamcje do kompa i auto źle chodziło, ale teraz widze że on się po prostu urwał, a ktoś go poobcinał żebym przy sprzedaży nie zapytał "O, a ten plątający się kabelek to do czego :question: :laughing: "