sprawa sie ma tak ze po zmianie/wymianie oleju pala mi sie lampki zielone oilservice ale raz sie zapalaja 4 raz 3 a nawet sie zdarzyło ze 3 i poł lampki sie zaswieciło :??:
kolejna sprawa ze kierunkowskazy mi padły nie wiem czy ma to jakis zwiazek ale wszystko zaobserwowałem po wymianie oleju
Samochod stał wczesniej jakis tydzien nie odpalany i konsola srodkowa jest zdemontowana .
heh zapomniałem dodać że silnik mi nie gasnie po zdjeciu korka od wlewu oleju.Tu na forum jak pamietam ktos pisal ze silnik powinien sie natychmiast wylaczyc
Zmieniłeś olej i lampki się same zapaliły Chyba masz jakiegoś checka na wypasie ! Co do diod to u mnie jest to samo, podejrzewam padnięte akumulatorki.
Diody nie mają nic wspólnego z faktycznymi błędami. To po prostu prymitywny przypominacz działający na zasadzie czasowej / kilometrowej (co pierwsze). Kiedy padają baterie to zaczyna się własnie tak dziać diody zaczynają świrować. Czasami sygnałem jest fakt że po postoju tygodniowym coś się z nimi dzieje ale zaraz po przejechaniu 100km wraca wszystko do normy. Znaczy to że akumulatorki już generalnie padnięte ale jak się je trochę podładuje podczas jazdy to jeszcze jest ok. Radze wymianę tych właśnie akumulatorów i nie ma się co martwić że ma to związek z wymianą oleju.
Jest może jeszcze jedna możliwość że gdzieś przy zegarach kolumnie masa nie styka albo jakieś delikatne zwarcie jest, wtedy może jakimś dziwnym trafem się wali przy zegarach i z kierunkami. Ale to raczej daleki strzał.
A co do tego gaśnięcia po zdjęciu kurka wlewu- nigdy o tym nie słyszałem Muszę chyba spróbować, choć za Chiny Ludowe nie wiem, czemu by tak miało być (no chyba że coś z ciśnieniami albo za dużo powietrza we wlot przez odmę? Tak sobie kombinuję, ale chyba trochę bez sensu )
Mój silnik nie gaśnie po odkreceniu korka ale zwalnia o jakieś 300-400obr.
Tak samo reaguje na podniesienie bagnetu.
Ale czemu tak się dzieje, hmm, spada ciśnienie w odmie? a może dostaje lewe nie zmierzone powietrze :??:
cos musze miec ze “sterowaniem” swiatelek, obrotomierza itp czasami mi obrotomierz glupieje temp nie dziala i dziwnie ta inspekcja miga mozliwe ze to przez to ze przez 3 tyg stal bidny na mrozie bez uruchomiania
Jeśli nie skasowałeś inspekcji, to siłą rzeczy diodki świecą, bo system nie wie że zmieniłeś olej :). Jak już wcześniej napisał radość, to tylko licznik, przy wymianie oleju musisz go wyzerować, i to jest właśnie to kasowanie inspekcji. W e23 polega na zwarciu dwóch pinów w złączu diagnostycznym i przekręceniu stacyjki na bodajże kilkanaście sekund (nie pamiętam które to piny, muszę sprawdzić jak będę w domu, chyba że ktoś wcześniej to zrobi ) Wtedy diodki powinny zgasnąć i liczenie zaczyna się od początku.
Jeśli z tablicą rozdzielczą masz jeszcze inne problemy - to być może również te problemy z inspekcją nie wynikają z samego mechanizmu inspekcji, ale coś innego nawala (ale na wszelki wypadek zmierz napięcie na tych akumulatorkach). U mnie np. inspekcja nie działa od pewnego czasu wogóle ale to prawdopodobnie z powodu uszkodzonych ścieżek na płytkach w tablicy. Obejrzyj je sobie dobrze, czy nie są popalone/pokorodowane (kiedyś przestał mi działać ekonomizer, prędkościomierz i jeszcze chyba coś, dopiero polutowanie w kilku miejscach zlikwidowało problem).