e23 728i nie odpala ?

Witam
Mam pewien problem na warsztacie z e23 728i
Może zacznę od początku :
Przyholował mi gościu na warsztat e23, mnie nie było bo bym nie podjął się naprawy( mój father był i niestety obiecał ze ja ją naprawie ) bo bmw jest już zmęczone strasznie i nadaje sie tylko na dawce , choć nie wiem czy nawet na dawce ale facet sie upiera żeby ja naprawić znaczy odpalić
wszystko jest w niej zjebane :frowning:
ale do rzeczy - nie pali na benzynie
na początku myślałem ze pompa paliwa bo nie było ciśnienia na listwie , więc wymieniłem pompę , ciśnienie na listwie już jest a nadal nie pali no wiec szukam dalej myślę może wtryski szlak trafił ( e23 na gazie :frowning: ) może zapieczone, wiec podłączyłem na próbę obok moją listwę z wtryskami i co nie działają nie rozpylają , wymieniłem inny sterownik i nic to samo nie rozpyla , wymieniłem moduł zapłonu i nic , wymieniłem cały aparat zapłonowy i to samo i tu pojawia sie moje pytanie co może mieć jeszcze wpływ na to ze wtryskiwacze nie rozpylają
no bo sterownik wykluczam bo wymieniłem od innej 2,8 tak samo aparat zapłonowy i moduły zapłonu i przekaźnik pompy paliwa
kończą mi sie pomysły
czy przepływomierz ma wpływ na to ze nie rozpylają wtryskiwacze a może czujniki temp
nie wiem proszę o jaką podpowiedz bo stoję w miejscu a nie chce sie poddać

Przepływomierz jest cały :question: Klapka się rusza :question:

Do tych wtryskiwaczy dochodzi wogóle napiecie, może wiązka elektryczna jest spierdzielona przez gaziarzy :question:

Moim zdaniem same wtrsykiwcze są okej, choć mogą być mocno zapieczone po długotrwałym nie użytkowaniu.

przepływomierz cały wiązka też , mnie pomysłów brak , co ma wpływ na to ze wtryskiwacze pracują ?ciśnienie na listwie jest idzie paliwo powrotem wychodzi na to ze nei mam impulsów ze sterownika silnika

A masy gdzies nie zgubiles?

właśnie też myślałem ze niema dałem dodatkową prosto z akuma ale jak by nie miał motor masy to by rozrusznik nie kręcił a tu iskra jest kręci jak oszalały i wtryski nie rozpylają …

widzę ze nikt mi nie potrafi pomóc …

Moge wpasc do ciebie i zobaczymy. W koncu mam ten sam motor w aucie.

Masz jakieś schematy co wchodzi i co wychodzi z komputera? Bo jeśli mówisz, że wygląda to tak - że nie ma impulsu z kompa (a zakładam ze komp jest OK) to może dlatego - że jakiś potrzebny mu sygnał do niego nie dochodzi. Jeśli mu czegoś brakuje na wejściu to napewno na wyściu nie pojawi się impuls.

Wyrzuć przekaźnik od LPG, zrób zworkę i wtryski będą rozpylać jak trzeba :v:

właśnie tego nie wiem z czego ten sygnał ma dochodzić żeby wtryski rozpylały ,no bo tak 3 kompy już sprawdziłem i kompa wykluczam ,2 aparaty zapłonowe , moduł zapłonu , 3 przepływki , 2 przekażniki pompy paliwa i nic nadal wtryski nie rozpylaja niewiem jutro bede cała instalacje dubał od kompa do wtrysków, zresztą pewnie cała instalacje silnika mam nadzieje ze cos znajde
tylko fajnie jak bym sie dowiedział z czego ten sygnał komp powinien dostac zeby wtrysk rozpylał moze ktos dysponuje jakimiś schematami instalacji bymbył wdzięczny :slightly_smiling_face:
aaaaaaaaa Adam instalacje gazowa juz odciołem wtryski sa podłączone tak jak były przed podłączeniem instalacji gazowej

Hej.
Kurcze nie mam teraz przy sobie książek. Ale kiedyś była pozycja chyba Kaseldorff(czy jakoś tak nazywał sie autor) “Układy wtryskowe bęzyny” - naprawde sporo tam pisał. Poza tym schematy są w Sam Naprawiam Etzold-a ( o “5” e28 ) - poszukaj na necie może gdzieś są z niej schematy - myślę, że one by Ci pomogły.

O! W tym linku masz namiary na “Sam naprawiam”:

Mam nadzieję, że troche pomogłem :laughing:
Pozdro i życzę powodzenia.