E23 728iA Exclusive? hmmm

Witam,
chciałem pochwalić się moim nabytkiem, który kupiłem do Kolego z tego forum.
Narazie tylko kilka zdjęć z dnia zakupu.
Aktualnie auto stoi w garażu i postoi tam do wiosny chyba że odwiedzę jakiegoś mechanika jeszcze:)

Auto jest bardzo zadbane i mocno doinwestowane, choć jak wiadomo zawsze jest coś do zrobienia.

Auto w papierach jest z 1981 roku z silnikiem 2.8i w automacie 4 biegowym.

Mam nadzieję, że dowiem się od Was coś więcej od moim ezgemplarzu.
Pierwsze pytanie, czy 728iA można było kupić w wersji exclusive?

Pozdrawiam,
Przemek :grinning:

zdjęcie.JPG

zdjęcie2.JPG

zdjęcie3.JPG

zdjęcie4.JPG

zdjęcie5.JPG

zdjęcie.JPG

zdjęcie2.JPG

zdjęcie3.JPG

zdjęcie4.JPG

zdjęcie5.JPG

zdjęcie.JPG

zdjęcie2.JPG

zdjęcie3.JPG

zdjęcie4.JPG

zdjęcie5.JPG

Nie można było kupić :grin:

Fajny ale na Twoim miejscu pomyślałbym nad innymi felgami.

to jeżeli ktoś zrobił przekładkę wnetrza to bardzo ładnie wyszła:) choć wolalbym oryginal:).

Mam jeszcze pytanie, pod maska znalazlem zbiorniczek na płyn do spryskow lamp.
Czy w ogole do 728i mozna bylo dokupic spryski?

Staram sie ogarnac historie tego auta:)

Wiesz co jak narazie felgi zostają, najpierw bede robil sprawy mechaniczne i ewentualnie doprowadzenie auta do oryginalo jak się da:)

Po pierwsze rozkoduj VIN i porównaj wyposażenie, kolor, itp. ze stanem faktycznym.

http://www.bmwarchive.org/vin/bmw-vin-decoder.html

Już zdązylem odkryć, że przynajmniej po VIN-ie to auto jest ze stycznia 1979.
jezeli auto jest starsze niz 1984 to dekoder nie pokaze wyposazenia, koloru itp.

Pytanie czy auto ma oryginalny VIN:). Papiery mowią, ze jest w Polsce od 1990 roku.

no w końcu jakiś nowy, a kumaty :piwko:

tyle razy o tym było, a wszyscy ciągle piszą o rozkodowywaniu aut starszych niż '84…

Moje sześć z 83r. rozkodowało całościowo.

:piwko: tak gwoli ścisłości…z dobrych źródeł (BMW PL) wiem, że większość BMW sprzed 84’ nie ma pełnej specyfikacji, ale rodzynki się zdarzają.

Wiem, że mam trochę pokrecone auto (VIN, buda po lifcie, 2.8i a w srodku exclusive).
Chcialem sie podpytac Was co byscie na moim miejscu zrobili zeby byl jak najblizej oryginalu?

Wsadzac silnik M30b35? wtedy mam dobry silnik, ktory laczy sie z exclusive, ale inny VIN (728iA) 79’.

Czy np. zrobic z niego wizualnie przedlift (nerki i inne kwestie)? Wtedy mam budę zgodna z VINem, silnik i skrzynię, ale wypas duzo za duzy…

Prośba o Wasze sugestie.

Pozdro,
Przemo

to pewnie masz szczepana :stuck_out_tongue:

PrzemoE23 nie bądź naiwny :bulb:

Adam, rozwiń:)

musisz zmienić

• przedni zderzak
    -atrapy lamp
    -kierunkowskazy
    -nerkę
    -nosek
    po tych zmianach będziesz miał przedliftowy przód

tyle samo zmian w środku, trochę z tyłu (np.listwy tylnego błotnika)
a i tak nie będzie oryginał przedlift.

life is brutal :grinning:

zderzak masz chyba dobry :sunglasses:

Moje auto jest z 1980. Specyfikację fabryczną znalazłem na naklejce pod jednym z foteli z tyłu. Kiedyś próbowałem znaleźć listę kodów i coś tam mam - chętnie wstawiłbym stosowny plik pdf ale nie chce się wkleić (Mati - plik nie ma nawet 0,5 MB! - co jest?") - szkoda, bo sporo osób miałoby pożytek. Pewnie w E23 też jest gdzieś taka naklejka a i pewnie lista kodów będzie podobna.

Co do Twoich rozterek - jeśli chcesz mieć oryginał to chyba kupiłeś niewłaściwe auto. A jeśli swoje nowe cudo już pokochałeś - kiedyś widziałem je na żywo i bardzo mi się podobało, zwłaszcza wnętrze - no to nikt Ci dobrze nie poradzi. Ja bym zostawiał to, co uważam za ładne - a tu jak wiadomo każdy ma inny gust. Ale jeśli mogę Ci coś poradzić - zmień szybko felgi. Mnie się osobiście nie podoba też spojler z przodu - nie przepadam za nim nawet w E24. A Twoje auto to przecież limuzyna jak się patrzy a nie jakieś pseudosportowe Bóg wie co.

Hej,
ale ja wiem ze nie bedzie oryginal 100%:slight_smile:

Chcę dociec co nalezy zmienić żeby mieć auto jak najblizej oryginalu.

Nie znam się na starych autkach, wiec proszę o pomoc.

Pozdr! :piwko:

jasiu, ten spojler BBS’a jest na jebaju.de warty prawie tyle co to auto na alledrogo.pl :sunglasses:

a co do oryginału… każdy go widzi inaczej.

przemo, ew. zamień się papierami z HELMUT’em, bo on z nowszej zrobił starszą siudemę, a i takiego wnętrza także szukał :laughing:

Mi generalne ten spojler BBS się podoba do szerkiej mordki.

Felg nie będe zmianiał bo wole te 3-4 klocki wydać na mechanikę, ew. blacharkę.

Jak Helmut ma papiery na 735iA po lifcie to biore od niego i wsadzam M30B35:)

Jeszcze dodam apropos autka.
Z zewnatrz i wewnatrz bardzo mi się podoba. Wg mnie nawet lusterka chromy pasują:)

Po VIN’ie mam datę produkcji październik 1983 więc teoria że przed 84r. nie rozkodowuje jest nie trafiona. No chyba że to już był model 84. :question:

orientacyjnie się tak przyjęło, że rozkodować auto można od '84, ale jak to w BMW nic nie jest pewne na 100%. co mieli na półce to wkładali do aut, np. skrzynie biegów, czy silniki, a ja mam np. E24 z marca 82 roku i jest to cs/1, więc może jakoś testowali system pod koniec '83 roku. zresztą przyjmuje się, że od października są wypuszczne modele na rok następny. zauważ, że większość modeli BMW ma lifting wrzesień lub październik nawet do tej pory. przykład moje e39 540i, zmiana silnika 10.98, zmiana lamp 10.2000, a skrzynię mi wsadzili starą 5HP-24, a nie tak jak wynika z daty produkcji 5HP-30.