E23 732i V.1981r. Poczatki renowacji

Witam.

Oto co robia swoje lata na polskich drogach i nie umiejetne remontowanie (a raczej celowe maskowanie ognisk rdzy). Narazie na fotkach jest to co udalo nam sie “odkryc” na tej karoserii…
Sorki za fotki ale nie chcialem juz wyrowadzac sprzeta z garazu.

Moja bunia i ja :slightly_smiling_face:

(
prawa strona:
[url=[/img)

Lewa strona:

Wnetrze:

Full wypas poprzedniego wlasciciela:)
[URL

Tyleczek:

A tak wyglada rynienka po zdjeciu listew:

Spod auta:

Reszta za jakis czas :slightly_smiling_face:

kurde, a myślałem, że moje to padlina :face_with_rolling_eyes:

Powodzenia :v;

Hmmm… Nie taniej i lepiej wyjdzie poszukac drugiej budy ? :face_with_rolling_eyes:

Moze byloby i taniej ale sie ugadalem z kolesiem, ze “polatamy” sprzeta przy przyslowiowym piffku :piwko: …a z czasem i tak mam zamiar zmienic na mlodszy rocznik i z lepszym wyposazeniem…aby jeszcze przez 2-3 lata pojezdzil

Jeśli lubisz siedzieć w garazu z kumplem i browarkiem nie widze przeciwskazan powodzonka i miłej zabawy choc te dziury przy mocowaniui poduszek tylnej belki to masakra :astonished: :frowning:

Czasami lepeij cos zrobic samemu od podstaw niz isc na latwizne uczycie satysfakcji z wlasnej pracy jest bardzo przyjemne :slightly_smiling_face:

p.s na zdjeciu przodu z chłodnica i miejscem na swiatla wyglada jak merc 124 :grin:

Na szczescie tam gdzie mocowane sa poduszki to jest luks, rudy tam nie dotarl…na fotkach nie bardzo to widac…ogolnie na tych fotkach to sa jedyne powazne dziury jakie mam w tej budzie…

Satysfakcja ?! Zgadza sie, zawsze chcialem sobie na powaznie powalczyc z autem i w koncu moge to zrealizowac :slightly_smiling_face: I przynajmniej bede wiedzial czym jezdze…moj ojciec jak kupil kadetta to byl taki zadowolony, ze nie byl bity… okazalo sie pozniej, ze jednak byl…

Pozdro i thx za mile slowa (rozumiem, ze bedziecie mnie wspierac… duchowo :v; ).

Remoncik wykonujesz sam czy w warsztacie z Twoją pomocą?
Chyba powoli nadchodzi godzina rozpoczęcia kompleksowej odnowy nadwozia w moim e28.
Malować będziesz sam czy lakierni w naszym grodzie?

Spawam u kolegi, ktory troche sie tymi sprawami zajmuje, nie zawodowo ale ma sprzet, talent i ochote :)…napewno nie zrobimy tego gorzej niz poprzedni wlasciciel…

A do malowania bede oddawal do lakiernika sam nie podejme sie tego (tak sadze) z kilku wzgledow:
-brak dobrego kompresora, o odpowiednio duzej wydajnosci
-brak odpowiedniego miejsca
-brak dobrego pistoletu
Mam nadzieje, ze po znajomosci lakiernik policzy mniej…jak krzyknie za duzo to bede wlasnorecznie realizowal komore lakiernicza (czytaj foliowe parawany) i najgorzej z kompresorem, ktory musi miec oprocz wydajnosci, osuszacz powietrza czy jakos tak to sie nazywa.

Jak by ktos chcial poczytac na temat lakierowania to tu sa podstawy:
http://www.fama.com.pl/faq.php

Ktos zakonserwował wygłuszenie :question: :laughing:

Czy tylko pomalował żeby nie korodowało :laughing:

Grzechu ten koles co to robil to byl jakis dziwny…czesc rzeczy jest zrobiona tak jak byc powinna a reszta na odwal, tak jak by stracil wene tworcza…w kazdym badz razie ja bym go powiesil za klejnoty za taka robote…

Ale mam fuksa, dogadalem sie z lakiernikiem i pomalowanie budy bedzie mnie kosztowalo okolo 200zl plus moja robota przy matowieniu podkladu, noo i wiadomo moze cos innego z prac przygotowawczych dojdzie…ale zawsze to mniej niz 3000zl

Gdzie znalazłeś takiego taniego majstra?

U nas w miescie off kors, ale nie bede pisal jego nazwiska na ogolnym, bo moze sobie tego nie zyczy, jak cos to moge ci podac na PW…juz wiem co i jak bede mial do roboty…pomagam klasc szpachle, szlifowac, pozniej on naklada podklad ja matuje a poznej juz lecimy lakierek.

P.S.
Probka jak mam zamiar “wypastowac” felunie, rant i szprychy robie czarne a srodeczek na wysoki polysk…to narazie tylko probka.

Koledzy mam pytanko dotyczace ozdob chromowanych drzwi, mianowicie jak zdjac te elementy, ktore sa zamocowane na czesci drzwi oznaczonej nr.4 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=6631&mospid=47180&btnr=41_0514&hg=41&fg=40
Czy on sa zatrzaskiwane na tych zabkach co widac na rys.?

Co sadzicie o takim kolorze na E23?

Jaki byscie kolor zaproponowali (oryginalu nie bede robil bo mi sie nie podoba :grinning: ), aby byl elegancki a zarazem nietypowy wsrod tych wszystkich aut na drodze?
Myslalem rowniez o bialym… moze…!?

a już myślałem, że w kawałkach na allegro wystawiłeś :face_with_rolling_eyes:

o, wziales sie :wink:

kolor spoko, a bialy jak bialy, podobac mi sie zaczal niedawno, ale tylko na nowych samochodach.

jak chcesz ciemny, elegancki z nutka sportu, a niekoniecznie oryginalny z e23, to moze daytona violett metallic?

Osobiście dla mnie najładniejszym kolorem do e23 jest:
Delphin mettalic, a zaraz po nim Achatgrun :grin:
Moze pomyśl nad tym pierwszym :question:

nie masz racji, balticblau jest najladniejszy :slightly_smiling_face:

widze ze dojechales tym razem calo :grinning:

Poprostu nie mam czasu zeby pstryknac nowe fotki i wrzuci na forum…pisanie pracy mam na karku i jeszcze aparat mi padl…ale sie postaram za jakis czas wkleic cos nowego.

Mati na allegro tak szybko go nie wystawie (mam nadzieje), mam troche blach w garazu (mecenas do spraw e23-grigorji tez mnie wspomaga) wiec bede dzialal…humory dopisuja, wena tworcza jest…

Co do koloru, gadalem z kolega, ktory dziala sporo w photoshopie i powiedzial mi, ze istnieje mozliwosc zmiany koloru samochodu na zdjeciu z zachowaniem wszystkich swiatlocieni i refleksow. Robie fotke auta, wklejemy do photoshopa i po przerobkach bede mogl “plynnie” zmieniac kolor nadwozia :grin: . Wiec wasze propozycje zostana rozpatrzone naocznie.

Zalew myslalem, ze wysprzedalem ci wszystkie napedy do szyb a okazalo sie ze mam ich jeszcze 5 szt. :P, mam nadziej, ze tamte dzialaja poprawnie!?

P.S. oooo i tu ladnie widac kolorki: http://www.e-24.ru/rus/theory/colors/gallery/
Polaris #060 nie jest glupi…a z Radkiem-RADOSC-ia rozpisywalismy sie kiedys na temat sienabraun #009

poprawnie czekaja na zamontowanie :grinning: ale juz niedlugo :wink: