[E23] Do czego służy ten przycisk?

Witam.

Mam troszku durnowate pytanie…do czego sluzy ten przycisk z napisem ZU obok pokretel regulacji nadmuchu?

Poniewaz ja nie gawri pa ruski to nie czaje tekstu na tej stronce :v: .
Co to ma wspolnego z klima?

pozdro

Włącznik

ZU / SMOG - przełącza wentylację na zamkniety obieg

Nie wiem czy mozna wtedy jeszcze mowic o wentylacji :slightly_smiling_face: U mnie przy wylaczonym nawet wiatrak nie kreci, wiec w sumie brak wentylacji. Moze przy klimie to inaczej dziala (np. chlodzi, ale na bazie powietrza “wewnetrznego”, nie wiem bo nie mialem doswiadczenia).

to coś Ci nie lata. ZU nie wyłącza wiatraka.

Mi chodzilo tylko o sam przycisk ZU bez napisu smog i sniezynki (bo to wiadomo do czego sluzy). Jezeli mam wlaczony nadmuch to po wcisnieciu ZU wszystko sie wylacza, czyli taki jakby dodatkowy wlacznik do nadmuchu?!

A tak swoja droga to jest tam wbudowany jakis filtr przeciw pylkowy tak jak np. MB S klasy?

u mnie tez ZU odcina doplyw z zewnatrz i wylacza wiatraki

ZU jak sama nazwa wskazuje zamyka wszystko. Wyłącza wiatrak i zamyka klapy, jak np stoimy za Kamazem w tunelu to się przydaje :grinning:
W e23 nie filtra przeciwpyłkowego, pierwsze auto z filtrem to jakis SAAB z 1980 roku, nie pamiętam modelu. Pierwszy MB S-klasa tez nie miał filtra kabinowego.
Ale da się to zrobić ja mam przed wiatrakami docięte filtry powietra od tico czy czegoś takiego (najtansze w sklepie :grinning: )

Aha …no to wsio jasne.
A z tymi filtrami od innego auta to dobry pomysl, moze u siebie wykorzystam.

Thx za info

ZU zamyka wszystko ! :face_with_rolling_eyes: