[E23] Jak opowietrzyć hamulce z ABSem???

Niby wiadomo tył dalsze od kierowcy nastepne tyl przod i przod . :grinning: …ALE…

u mnie wywala olej od wspomagania (ten czerwony) :astonished:

Po wymianie el gumowych z tyłu w zawieszeniu próbowałem odpowietrzyc hamulce

odkrec odpowietrznik->wciśnij pedał->zakręć odpowietrznik->puść pedał->odkrec odpowietrznik->wciśnij pedał->zakręć odpowietrznik->puść pedał itd :v:
po niby odpowietrzeniu tyłu ździwienie pod silnikiem wielka plama oleju od wspomagania(wylewało się z tego zbiorniczka metalowego)

i pytanie o co kaman?? :??:

Jak zrobić to porządnie dokładnie i bez utraty innych płynów po za płynem hamulcowym?

Obecnie musze pompowac pedałem by hamulce choc troche działały(ogolnie silnik nie odpala wiec niby to nie problem ale moze w koncu ogarne elektryke itp i wyjade po za parking :sunglasses: wiec sprawne hamulce by się przydały :v;

proponuje najpierw zapalic motór . na zgaszonym silniku przy tym typie wspomagania hamulcow plyn bedzie sie cofal do zbiorniczka .

Wcisnij pedal pare razy, odkrec odpowietrznik- pedal spadnie, zakrec odpowietrznik, i znowu pare razy, odkrec odpowietrznik- pedal spadnie, zakrec…itd…

wciskać pedał na zakreconym odpowietrzniku ???

Silnik nie działa (nagle przestał odpalać) wiec odpowietrzanie raczej musze zrobic na niedziałającym motorze.

moze sie myle :??: ale innego sposobu nie znam :v;

dobrze znasz tam :sunglasses: troszkę trzeba popedałować trzymać pedała, odkręcić odpowietrznik(płyn leci) jak przestanie to zakręcić i znów pedałować :laughing:

a co z wypływającym płynem od wspomagania??? :??:

z hamulcami juz kumam

pedałowac pedałować → trzymac pedał wcisniety-> odkrecic odpowietrznik->zakrecic odpowietrznik itd :sunglasses:

na właczonym silniku czy nie?

no przeciez napisalem wyzej … jak chcesz zeby nie wyciekal plyn ze wspomagania uruchom silnik !!! ten sam plyn ktory ci wycieka ze wspomagania kierownicy ma za zadanie wspomagac twoja prawa noge przy hamowaniu . taki urok tego ukladu ze jak motor nie dziala to naciskajac na pedal hamulca wpompowujesz plyn z uklady wspomagania hamulcow do zbiorniczka wyrownawczego skad nie ma ujscia bo motór nie fafa bo … pompa sie nie kreci sie … :laughing:

OK dzieki wielkie

:piwko: