adam proponuje bym wstawil 130bar. mam teraz 100 i szczerze mowiac bary mnie bola od jazdy, jakas masakra… tak sobie mysle, moze sa wieksze z innych modeli i by pasowaly? czy nie?
proponuję trochę pochodzić na siłownię ![]()
w mojej e23 mialem 130bar i jednym palcem moglem krecic kiera wiec mysle ze taka pompa w zupelnosci wystarczy jesli jest sprawna ![]()
Pompy wspomagania oprócz “barów” różnią się jeszcze wielkością koła pasowego. Czym mniejsza średnica, tym większa prędkość pompy, a co za tym idzie
Lżej kręci się kierownicą ![]()
tak jak mowi adam , 130 barow , najlepiej z e32 z hydraulicznym wspomaganiem hamulcow , w miare “swieza” i dobrej wydajnosci … no i pasuje na 100%
Też przerabiałem ten temat jakieś 2 lata temu, pompa 100 bar, to jest porażka, kiera ciężko chodzi, haulce poźne ![]()
Zmiana na 130 z mniejszym kołem, nie to auto, jednym palcem na parkingu można manewrować przy oponach 225 ![]()
Także radzę ci zmień ![]()
Wczoraj późnym wieczorem przejechałem sie autem Zalewa i pompa pompą, ale problem tkwi jeszcze w tym, że kierownica nie prostuje się przy wyjściu z zakrętu. Wina maglownicy ![]()
za prostowanie kół odpowiedzialna jest odpowiednio ustawiona zbieżność. a nie jest tak, że w jedną stronę kręci się lżej, albo jedna z opon jest bardziej zużyta ![]()
W obie strony kreci sie tak samo, zbierzność jest ustawiona ok. Sytuacja znacznie pogorszyła sie po zmianie kół z zimowych na letnie o szerokości 225. Myślę, że najłatwiej będzie zmienić pompę na mocniejszą i zobaczymy co się będzie działo ![]()
Nie tylko pompa jest winna, u mnie w E24 pompa jest super a przekladnia umiera (do montazu przygotowana juz jest “noweczka”. Kierownica nie chodzi tak lekko jak powinna, a wrecz czasami cale wspomaganie przycina sie jak za szybko chce w miejscu pokrecic. Najczesciej do kompletu zaczyna sie pojawiac takze luz na kierownicy.
Poprawe przynosi dokrecenie sruby regulacyjnej ale wtedy jak sie przesadzi to luz zniknie ale kiera kreci sie jeszcze ciezej i wlasnie nie wraca do pozycji na wprost (typowy objaw). Pozatym slimak dostaje ostro w tylek i jest to tak czy tak poczatek konca
Jesli dodatkowo zauwazycie ze ciezej sie kreci w pozycji bliskiej “na wprost” a lzej na kolach skreconych → to napewno to o czym pisze.
Pisalem o E24 CS/1 , nie odpowiadam ze roznice konstrukcyjne bo na E23 sie nie znam ale moze jest tak samo.
Dziękuję, Miłosz. Potwierdziłeś moją teorię. Konstrukcyjnie jest podobnie. Po wczorajszym przejechaniu się Zalewa autem, doszedłem do wniosku, że to wina przekładni…se roboty narobiłem
:v; :v;
235 ![]()
tez sie ciesze ![]()