wg mnie optymalnie na 9 cali to 235 na nasze drogi , ale jesli o max szerokie no to 255 lekko a wysokosci ja mam na 8,5 calach 225/ 45 /r16 niby niski ale na tej szerokosci ladnie sie baloniki zrobily ,komfort jazdy OK
z tego co sie orientuje nie kupisz szerszej opony niz 245 na 16 calowa felge bo przerabialem juz ten temat i to jest najszersza dostepna o profilu 45 ale problem z dostepnoscia tych opon uzywek jest spory no chyba ze nowe sobie chcesz kupic
tylko pamiętaj nie zrób tego błędu co ja. błagałem mechaników: nie wyjadę ze stacji dopuki nie znajdziecie luzów. I tak kilka razy. Przód miałem 205 (chyba 7,5 cala), tył 225 (rozdymane bo na 9 cali). kierownicę wyrywało z rąk na każdej nierówności, o koleinach nie wspomnę. Kupiłem 4 takie same (205) od przedostatniej siedem i w końcu BAJKA.
Ja osobiście lepiej się czuję na 195 niż 225 na polskich drogach. Koleiny są jednak zbyt powszednie w naszym kraju. Na trasie Płock - W-wa kiedyś mnie mocno wywaliło całe szczęście, że nic nie jechało. A jechałem jakieś nędzne 95km/h.
Jesli zawieszenie jest w pełni sprawne (pozytywnie ) i profil opony jest odpowiednio dobrany do wielkości felgi i szerokości opony, to jest wporzo Jeździłem szódemą na 15/65/195 i było ok, zmieniłem na 16/55/225 i stwierdzam, że jest super. Auto lepiej trzyma się drogi i o wiele lepiej hamuje a kolein nie czuję…w końcu siedem to ponton
W szóstce z w/w rozmiaru przeszedłem na przód 17/45/225 tył 17/45/235 i poprawiła się charakterystyka sportowej jazdy ale kosztem komfortu
Siedem poróżujemy a sześć za…amy
No faktycznie zawieszenie mam kiepawe więc może powinienem to napisac trochę inaczej… na 225 nami rzucało, a 195 miało dużo większą tolerancję na koleiny i niesprawne zwieszenie ( w tym samym miejscu na 195 jechała jak po sznurku z dużo większą prędkością)
ja mam plana założyć na Alpiny 16’ z przodu 205 a z tył 225 i to jest max co można założyć w Polsce (biorąc pod uwagę że moja 6 ma zawias e12 no i stan polskich dróg).
Miałem założone 17 z przódu 235 a z tyłu 255 i jak widziałem ciężarówke z naprzeciwka to jakoś oblewałem się zimnym potem - nie byłem pewny jak się w danej chwili moja szócha zachowa.
To fakt jak sie niema zaufania do własnego auta to jak nim jezdzic .
Dzieki za pomoc zdecydowałem na przod 225/50r16 a tył 235/50r16 no chyba ze trafie 245/45r16 w rozsadnej cenie oczywiscie
Obawiam sie, ze na 9" 225 to za malo - mozna zdjac na zakrecie
Sugerowal bym 245/45 - 16 Produkcja tylko Conti i Fulda. Ta druga w miare przystepnej cenie
Srednica bedzie mniejsza o 16mm od oryginalu (czyli promien dynamiczny o 5mm).
Niestety importerzy opon do Polski nie przewidzieli tak szerokich 16"
przymiezałem dzisiaj przednie 225/50r16 na 9cala. I juz mam problem bo ociera i niechce sie krecic potrzeba dystanse 5mm. Jak by kto wiedział to prosze o kontakt 2 sztuki