Moja deska rozdzielcza jest nieco “zmeczona”, byla lutowana itd. W tej chwili nie dziala wskaznik okresowej wymiany oleju (te diodki na srodku), ale ze wazne wskazniki sa OK, nie boli to specjalnie. Jednak od jakiegos czasu zdarza sie ze zapala sie swiatelko Inspection . Jak zrozumialem z instrukcji, to swiatelko oznacza przeglad okresowy, i nie wynika z zadnej usterki, itd., tylko tyle, ze komputer sobie policzyl, ze minelo tyle czasu/kilometrow, ze dobrze by bylo skontrolowac autko. jesli tylko tyle, nie ma sie czym przejmowac. Ale czy ta lampka moze tez informowac o jakims problemie?
Lampka po dwudziestu paru latach informuje głównie o problemie ze swoimi bateriami, które potrafią sie wylewać i niszczyć zegary
Ale jeśli baterie są ok, to odlicza sobie czas czy coś tam innego, na odwiedzenie serwisu, nie związane to jest z żadnymi usterkami.
Tak jak napisał Radość, nic to nie oznacza, prócz informacji, że pora by wybrać sie na przegląd.
Rozbierz zegary i sprawdz czy baterie nie leją, najlepiej wymień.
Płytka, jeśli jest uszkodzona, to pasuje (identyczna jest) w e28 i e24 ![]()
U mnie to samo. Wymieniłem bateryjki i jak ręką odjął :v;
Dzieki za info. Czytalem gdzies ze nawet w tych starych motronicach mozna bylo sczytac kody bledow przy pomocy tej lampki (nie pamietam kombinacji, chyba trzeba bylo kilkakrotnie wcisnac pedal hamulca, a potem lampka migala , zaleznie od liczby migniec byl rodzaj usterki). Wiec wolalem sie upewnic, czy aby nie mam problemu. Choc podejrzewam ze to raczej moze byc jednak zmasakrowana elektryka na plytce (zwlaszcza ze juz mialem kiedys awarie, polutowanie naprawilo problemy), ale baterie tez warto sprawdzic. Zreszta akurat to swiatelko malo jest istotne, wiec jak nie dzial to mi specjalnie nie przeszkadza.
[ Dodano: 11-07-2007, 11:04 ]
A co do identycznosci plytek- czy sa takie same w roznych deskach? Bo z tego co widzialem deski roznia sie wygladem, rozlozeniem lampek, jak jest automat-to jeszcze bardziej (sa lampki od automatu) itd. Czy wiec beda miedzy soba pasowac, czy musi byc ten sam model deski?
Mam.pytanie-jak.bezpiecznie.dobrać.się.do.bateryjek.pod.zegarami.w.e-23.i.może.ktoś.wie.jakie.dokładnie.to.są.baterie.? ![]()
Nie wiem jak to dokłądnie wygląda w e23 ale podejrzewam ze tak samo jak w e24 i e28. Wykrecasz zegary, pozniej odkręcasz srubki tak żeby oddzielić czarne od białego
pozniej wyjmujesz prędkościomierz i obrotomierz po czym zdejmujesz tą największa płytkę odczepiając przy tym 2 taśmy. Juz widzisz bateryjki teraz wystareczy odkręcic 2-3 srubki i wyjmujesz płyteńkę i lutujesz nowe akumulatorki.
Dzęki za informację
w weekend biorę się do roboty ![]()
Mam ,nowy problemik,a mianowicie-akumulatorki wymieniłem,wszystko działa,ale po skasowaniu inspekji po każdym rozruchu zapala się na nowo.Inspekcje kasuję za pomocą zworki w gnieździe inspekcji,próbowałem poczekać ok 3-4 minut po zapaleniu się zielonych kontrolek ,ale lipa przy odpaleniu znowu się zapala,Co o tym myślicie,macie może jakiś pomysł? ![]()
Zworka jest dobra do czasu ![]()
Znalazłem rozwiązanie
jako że samochód przez 7 lat nie jeździł to dostał choroby “stajennej”
poprostu nie bło dobrego styku przy bezpieczniku nr 10 odpowiedzialnym za instrumenty i podczas wibracji przy rozruchu rozłączał.Teraz jest ok ![]()