[e23] szarpanie przy przyspieszaniu

Ostatnio zauważyłem niezbyt przyjemny objaw. Gdy wciskam pedał gazu, w pewnych zakresach obrotów (nie cały czas) czuje sie jakby lekkie szarpanie. Zastanawiam się czy może to mieć związek z wydechem? Niedawno go robiłem (i zauważyłem te objawy później), a że poprzednio ktoś zakombinował i wstawił ostatni tłumik z jedna rurą, a teraz jest jak być powinno - więc silnik zapewne lepiej się przewietrza. Czy to może mieć jakiś związek, czy zbieg okoliczności?

Pewnie zbieg okoliczności. Sprawdź kable, palec itp.

i koniecznie świece,miałem identyczną sytuację jak się wkręcił mniej więcej do ok 2000 było ok,jedna świeca była walnięta pomimo że były nowe wymieniłem na BERU i jest super(dwa razy posypała mi się NGK-oczywiście nówki) :wink:

Przyszedł czas na regulację zaworów i przepływomierza.

Zawory chyba raczej nie, bo ustawiałem niedawno - pewnie ze 3 tys. km. temu. A przepływomierz przy moim zasilaniu jest mało istotny :slightly_smiling_face: Zresztą zmęczony życiem i wyregulować juz sie pewnie dobrze nie da. Jak mi sie zachce , to może go kiedyś wymienię, narazie w sumie pali i jedzie. Najprawdopodobniejszy wydaje mi sie układ zapłonowy, zwłaszcza że ostatnio było wilgotno (teraz jest sucho a autko jeździ jakby lepiej, chociaż trochę brak mocy). Chyba trzeba będzie kable wymienić (te co mam nie są stare, z półtora roku mają około, ale to żaden argument :slightly_smiling_face: ) Jeszcze myślę o ewentualnych nieszczelnościach - przy robieniu kolektora demontowałem dolot, może coś zostało nieszczelne.

Da się jakoś rozpoznać czy palec względnie rozdzielacz jest juz zużyty?

A z tymi świecami NGK to jestem zaskoczony - właśnie one mi zawsze były polecane (w przeciwieństwie do BOSCHa). Może to jakiś pech po prostu? Z BERU chyba nie miałem doświadczeń.

osobiscie bardzo cenie beru za niezawodnosc . z kablami i instalacja wn jest tak ze czesto przy wzroscie obrotow silnika przebicia sie nasilaja co oczywiscie objawia sie szarpaniem . najzdrowiej i najlepiej wymienic wszystko … kable swiece kopulke i palec lub po kolei zaczynajac od kabli i swiec bo jednak kopulka i palec rzadziej sie psuja .

Miałem kiedyś podobny objaw i przyczyną były kable wn ( nie wyrabiały z tak wysokim napięciem ) , więc zacząłbym właśnie od nich ,a jeśli nie to tak jak piszą chłopaki : kopułka , palec , świece . Przy czym wykluczyłbym w tym wydech .