e23 tarcze hamulcowe

1. czy heble do 2.8i a 3.5i czyms sie roznia? bo jak dzwonilem to carix o zimmermany pytac to pytali o pojemnosc, i nie wiem czy to kwestia oznaczen w katalogu czy jest roznica?

2. gladkie / nawiercane? czy w jezdzie codziennej po miescie i w trasie nawiercane sie oplacaja czy to dodatkowe chlodzenie nigdy nie bedzie potrzebne (moze zaznacze ze lubie sobie przydepnac)?

Z tego co wiem to się nie różnią, ja w mojej 728i, mam zaciski i tarcze od 735i (przełożyłem tarcze bo miały miesiąc i niecały 1000km jak ją kupiłem)
Tarcze były identyczne, zaciski także. Ale może były 735i z większymi tarczami?
Co do nawiercanych, to nie wiem nigdy nie miałem.

tez tak sadzilem ze niczym sie nie roznia.. ogolnei zauwazylem, ze bmw w wiekszosci katalogow jest oznaczana po pelnej nazwie modelu (728i, 735i) nawet jak sa te same czesci..

czytam sobie rozne opinie o nawiercanych i mimo, ze malo uzywam hamulca, to chyba sie skusze…

Nie ma róznicy pomiędzy 2.8 a 3.5. Jeśli chodzi o nawiercane tarcze hamulcowe, to warto załozyć, gdyż eliminuje się poduszkę gazowa podczas hamowania co powoduje skuteczniejsze hamowanie. Do tego warto byłoby wymienić DOT-4 na DOT-5 i zafundować rekinowi przewody w splocie :bulb: Reasumując; nawiercane tarcze polepszają hamowanie podczas ekstremalnej jazdy i oszczędzają płyn hamulcowy.

myslalem, ze chodzi jedynie o szybsze odprowadzanie temperatury (wieksza powierzchnia oddajaca cieplo i lepsza wentylacja) i pylu z klockow; dobrze wiedziec…

za jakis miesiac w takim razie zalozymy, poki co bede musial sie pare tygodni pomeczyc na moich syfkach… czym sa przewody w splocie?

Nie puchną jak gumowe co powoduje szybsze dotarcie płynu hamulcowego do zacisków hamulcowych.

czaje.

koszt?

Ostatnio kupowałem kpl za 612pln
Teraz nie wiem, bo sklep się zlikwidował :cry:

nie ma spiechu, poszuka sie..

moze i sprezyny sie kieyds znajda? :wink: