e24 635csi 10.1983 - jakie sprezyny na obnizenie???

Witam!
Jakie sa mozliwosci obnizenia wysokosci zawieszenia w bmw e24 z 1983 roku?
Vin-decoder(s) podaje, ze jest to produkcja z 10.1983; w danych (historia), umieszczonych na stronie ‘seria6’ wyczytalem, ze zawieszenie e24 jest spadkiem po serii ‘5’ (e12); z mojej wiedzy wynika, ze e12 produkowano do '81 roku - potem wprowadzono model (typ, szereg…? - jakie okreslenie jest prawidlowe?) e28; dlatego zastanawiam sie jak wyglada temat zmian (teraz akurat w zawieszeniu, ale ogolnie to rowniez ‘szerszej nieco’ calosci) zwiazanych z ‘mieszaniem’ czesciami miedzy roznymi modelami z podobnych rocznikow produkcji - tzn. czy zawieszenie z e12 bylo montowane w ‘szostkach’ tylko do '81 roku, a potem z e28; czy byl (a chyba byc mogl) jakis okres przejsciowy miedzy zakladaniem zawieszen z e12 a e28; ewentualnie jakie inne opcje wchodzily w gre (moze np. zawieszenie z ‘siodemek’ z tamtego okresu)???
Kiedys widzialem gdzies ciekawe info na ten (historyczny jakby nie bylo) temat, tzn. calkiem obszerny opis zmian wprowadzanych przy produkcji bmw e24 z podzialem na miesiace i lata, ale niestety nie pamietam gdzie…
Pytanie jest proste: jak mozna ‘pokombinowac’ przy probach obnizenia ‘6’?
Troche sie rozpisalem, ale moze sie czegos dowiem.
Pozdrawiam!!!

p.s. doczytalem teraz troche na forum - dlatego cala powyzsza tresc powinna byc zastapiona: ‘e24 635 z 10.1983r - sprezyny z e12, e28 lub inne?’
Wybaczcie laikowi - pozdro!

Kraja za pozwoleniem podepne sie pod topic :sunglasses:

Mam podobny dylemat (tylko odwrotny) delikatnie w e23 chce podniesc tyl o gumach pod sprezyny czytalem juz ale sa moze inne metody ?? firma co ma lekko o 2-3 cm wyzsze sprezyny?inne propozycje?

Co do obniżania auta metodą b.szybka choć nieprofesjonalna jest diax (szlifierka kontowa)tniesz spreżyny o tyle cm ile chcesz( :grin: w obniżaniiu aut z fso sie sprawdza bardzo dobrze ale do bmw :face_with_rolling_eyes: :??: )

polak potrafi :sunglasses:

podnoszenie guma to cos jak montowanie liftow w 4x4?
obcinanie sprezyn - no comment. to nie kawalek kielbasy tylko produkt inzynierii i ma pracowac tak jak go zaprojektowano.
o spinkach czasem tez nawet nie wspominaj.

ps. kiedy rejestrujesz? ciagle cie na celnych widze :wink:

CS do 1982 roku czyli zawieszenie e12. Ty masz CS/1 produkowany od 1982roku na zawieszeniu e28.Dokładnego miesiąca zmiany nie pamiętam chyba maj… Co do obniżenia do zawiechy e28 możesz kupić H&R albo taniej Jamex.

:grin: Zalew mam straszny niedobor gotowki.Kasa ktora była na rejestracje i “srodowisko” poszła na samochod ktory braciak sprowadzil (musialem mu dołozyć troche)
Czekam na wypłaty z roboty.

Strach iść do urzedu po takim czasie :grinning: niby jest tylko miesiac od sprowadzenia na wszystkie papiery i inne g…a

a cięcie sprezyn to pewna mozliwosc nie pisałem ze to polecam tylko ze sie sprawdza w polskich produkcjach z FSO :smiling_imp:

I co to sa te spinki ??? pierwsze słysze/czytam

witam ja mam u siebie h&r kupowalem w polsce nowe koszt zprzed 5 lat 500 zl sprezyny sa niebieskie no i przod lezy bardziej niz tyl :grinning: polecam zmienialem i po zmianie idealnie czuje sie kiedy auto bedzie szlo bokiem amorryt

takie sciagacze na sprezyny, jakis czas temu popularne na allegro wsrod polskich domoroslych tunerow…

Jesli chcesz obniżyć delikatnie, to znaczy 30mm, kup JAMEX’y. Poniżej aukcja z tym, że 40mm
http://www.allegro.pl/item262625148__jamex_sprezyny_obnizajace_bmw_e28_seria_5.html
W ogóle jesli chcesz obniżyć, to warto zmienić też amortyzatory, najlepiej na BILSTEIN B6 :bulb:

Dzieki za info!
Wiem teraz, ze moge zalozyc sprezyny z e28 - myslalem o tych jamexach, bo sa w dobrej cenie…
Pozdrawiam!

A ja słyszałem o takiej se ich jakości, tylko nie pamiętam gdzie :face_with_rolling_eyes: :v;

Są to spręzyny, które nie nadają się do lekkich aut, może dlatego tak słyszałeś. Poza tym H&R potrafią pękać a jamex’ów pękniętych jeszcze nie spotkałem :u:

Tyle że to nie są Jamexy a ich podróby… oprócz pudełka i koloru nic ich z produktami Jamexa nie łączy a o podróbach DarsTunig już nie raz było nawet na tym forum…

Skoro wychodzi na jaw, ze te sprezyny oferowane na allegro:http://www.allegro.pl/item262625148__jamex_sprezyny_obnizajace_bmw_e28_seria_5.html moga byc podrobkami, to pytanko:

• jak mozna odroznic (sprawdzic), kiedy mamy do czynienia z oryginalem a kiedy nie?
    Pozdro!

Hmm… sprężyny podróbki be a wahacze ok…ehhh :face_with_rolling_eyes: W każdym bąć razie moje auto na tych jamexach z allegro najlepiej zachowywało się na torze w Koszalinie :sunglasses:

Oryginalne Jamexy powinny mieć jakieś oznaczenia nadrukowane na sprężynach no i pewnie jakieś papiery, kolega Miłosz będzie lepiej wiedział bo kupował oryginalne Jamexy w Niemczech. Znalazłem posta kolegi z innego forum:

jako że mam e24 na platformie e12 tak wiec ze sprężynami jest troszke trudniej i tutaj pytanie firma Boge, zna ktoś? oceny?

Pozdrawiam

masz to oryginalnie w samochodzie :laughing: , kiedyś to była firma “pierwszego montażu” w BMW

zerknij sobie na dolną część amortyzatowa przy uchwycie…

p.s.
ja zakupiłem H&R

Firma Boge jest polecana przez te kobity co mają sklep BMW koło rakowieckiej :grinning:

No chyba nie bo te obniżają o 40mm :v:

Narbutta 5a nie tam jakies kolo rakowieckiej :wink: