e24 z otomoto (SIEDLEC, Małopolska)

Czy ktoś z forumowiczów, widział to auto na żywo, albo wie coś o nim?
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-6-csi-ID6y4Ha9.html

Planuję w sobote podjechać i obejrzeć auto.
Prosił bym o kilka wskazówek na co zwrócić uwagę?
Jakie są największe bolączki tego modelu?

Bolączki? Korozja i brak części zamiennych na rynku wtórnym. :v:

Dzięki, chodziło mi jednak o porady na co zwrócić uwagę przy zakupie? co można sprawdzić na miejscu, gdzie handlarz może coś “przy-chachmęcić”.

Najlepiej podjedź gdzieś do warsztatu i obejrzyj sobie wszystko na podnośniku. Blacharka to rzecz podstawowa, obejrzyj podłogę, progi, drzwi od dołu, wzmocnienia pod przednimi błotnikami. Sprawdź miernikiem lakier na obecność szpachli, obejrzyj wnętrze, sprawdź czy wszystko działa. Ogólnie to możesz ściągnąć sobie z netu ściągawkę jak sprawdzić auto przed kupnem ale pamiętaj że na wszystkie braki i niedociągnięcia trzeba patrzeć bardzo krytycznie bo E24 w częściach i naprawach tanie nie jest.

Jak to jest to auto co je widziałem ( ale na 100% to nie jestem pewien, powinno mieć na dachu antenkę z cienkiego/seikola) to weź sobie pojedź i zobacz jakie auto najbardziej mnie odrzuciło.
Oczywiście komuś innem może się spodobać…
Zależy kto czego szuka.

dzięki za info. Rozumiem, że ta 6 jest dojechana? dlatego ci się nie podoba? nie przez antenkę? jak chodzi o ceny części, to czy są one porównywalne w cenie i dostępności z częściami do bmw seri 8?
Nie ukrywam, że się przerzuciłem w poszukiwaniach z 8 na 6, bo 8mki mają obecnie chore ceny za egzemplarze, które swoją jakością odbiegają od moich oczekiwań :P. Ale z tego co widzę to 6tki też nie będą łatwe do znalezienia.
Czy możecie jeszcze powiedzieć o widełkach cenowych obowiazujących w 6kach?
np. za rzęcha z którego nic nie będzie 15tys za auto bazę do robienia 25tys, auto po renowacji juz od 40 do 70 etc… Czy mozna takie widełki wogóle określić? z tego co czytam to tych aut jest mało, zaryzykował bym stwierdzenie że nawet mniej niż 8mek.

Nie wiem wszyscy zgodzą się ze mną ale ja widzę to tak :

Poniżej 20k - omijamy szerokim łukiem chyba że zakładasz większą odbudowę, poszukiwanie galanterii, tudzież jesteś blacharzem i lakiernikiem, albo chcesz wiedzieć jak 6stka ma NIE wyglądać
Za 30k *) powinieneś znaleźć zadbany egzemlarz w dobrym/bardzo dobrym stanie blacharskim (może minąć trochę czasu zanim np. ktoś z forum zdecyduje się sprzedać zadbany egzemplarz ale w ciągu roku kilka takich przypadków na pewno występuje).
Za 40k *) oczekiwałbym bardzo zadbanego i kompletnego egzemplarza blisko oryginału, w którym wszystko działa i nie wymaga dużego wkładu (bo to że każda wymaga czegoś do zrobienia to nie podlega dyskusji), lakier w stanie bardzo dobrym

Za 50k i więcej *) - mamy wolny rynek więc każdy może podać swoją cenę, ale wolałbym kupić tą za 30k i regularnie coś w niej zrobić. Gdyby rzeczywiśćie stan takiej Szóchy odzwierdziedlał żadaną kwotę to chyba obawiałbym się wyjeżdzać nią na ulicę :slightly_smiling_face:

Każdy brak galanterii i rude w karoserii będzie czaso-kaso-chłonne w znalezieniu i naprawie.

*) nie dotyczy handlarzy

No wiesz… żeby zamontować antenkę trzeba zrobić dziurkę w dachu a potem jak byś chciał to zdemontować to Ci się będzie lało na głowę, podsufitka zamoknie, woda może polecieć po słupkach do głośników tam się zrobi zwarcie jak będziesz głośnej nuty słuchał i pożar murowany, sandały na pewno się okopcą, dziury w skareptach na palcach i te sprawy, masakra!
Dlatego odradzam.

A poza tym to jest auto od handlarza.

A Marcus napisał że za 20 to omijamy szerokim łukiem.

A jak jest od handlarza to odejmij 10koła i wyjdzie Ci 20koła = omijamy szerokim łukiem.

A co do cen od Marcusa to na pewno dodałbym 5 tysi jak nie 10.
Ale wiesz , każdy z nas ma inne liczydło…
Najważniejsze żebyś po zakupie nie chodził smętny:)

ja kupiłem swoją 6 w maju. Auto było kiedyś wrzucone jako ciekawostka z allegro. Zostało delikatnie skrytykowane. Głównie za to ze zostawiło plamę na kostce w komisie. Okazało się że cieknie z czujnika na skrzyni biegów. Drobiazg za parę zł. Wszystko pozostałe suche. Aż się zdziwili na przeglądzie rejestracyjnym. Krytyka też byłą za środek. Nowa “skóra”. Dla mnie też jest to minus. Ale do zrobienia w przyszłym roku jak znajdę fotele sporty.
Zapłaciłem za nią 26,5 tyś. Oczywiście auto ma swoje wady. Kupiłem bezpośrednio od właściciela. Pierwotnie chciał ponad 30 tyś. Sporo zszedłem z ceny. Przy zakupie oglądał je mój znajomy blacharz i kolega zajmujący się naprawami BMW. Wady miało do zaakceptowania. Najważniejsze że podłoga i blacha była w bardzo dobrym stanie. Chromy w niezłym.
Sporo w aucie poprawiłem. Raczej na nim nie oszczędzam. Mam dostęp do części do 6. Oczywiście wszystkiego nie ma od ręki ale jak coś tylko się trafia to biorę. Wiele rzeczy nie było konieczne do robienia. Raczej były moimi zboczeniami żeby doprowadzić rekina do takiego stanu i wyglądu jakiego oczekuję.
Szukałem samochodu prawie pół roku. I lepiej poczekać niż kupić za szybko. Obejrzyj kilka 6. Widziałem że samochody które dla mnie były nie do zaakceptowania zostały kupione i wiem że właściciele są nimi zachwyceni. Zapewne znajdą się tacy którym i moje auto nie będzie pasować. Najważniejsze żebyś Ty sam był z zakupu zadowolony.
Zależy od czasów i finansów ale przez okres od kilku miesięcy do kilku lat możesz zrobić z tego samochodu swój wymarzony pojazd.

Dla wglądu tak wyglądała przed moim zakupem → http://www.gieldaklasykow.pl/bmw-635-csia-e24-1983-31000-pln/

A dziś wygląda tak jak na zdjęciach.

Moja rada jest taka żeby kupić auto bezpośrednio od użytkownika a jeszcze lepiej z forum.

20150729_165156.jpg

20150730_131424.jpg

20150729_165156.jpg

20150730_131424.jpg