Chciałbym Wam zaprezentować mój ostatni nabytek - E28 M535i z czerwca 1985 r. wyposażoną fabrycznie w Spotrgetriebe ![]()
To był właśnie powód sprzedaży mojego 520i Editon, którym cieszyłem się prawie 2 lata.
Oba te auta, to dwa różne światy, ale mają jedną wspólną cechę - Delphin był moim pierwszym E28, a to jest moje pierwsze M535i, które nie ukrywam jest spełnionym marzeniem z mojego dzieciństwa, gdy wówczas jeździłem na tylnej kanapie takiej M-ki w w moim ulubionym kolorze Zinnoberrot
Jak widać, historia zatoczyła koło ![]()
Piątka miała 3 właścicieli, z czego **ostatni użytkował ją od kwietnia 2003 roku. ** W tym samym roku auto zostało wymeldowane i kolejne lata jeździło już tylko na tablicach sezonowych wiosną i latem. Przez ostatnie 10 lat, auto przejechało jedynie 10 tys. km
Co się później okazało, właściciel auta, przez kilkanaście lat pracował w salonie BMW jako serwisant i krótko mówiąc znał się na rzeczy. Naprawdę przemiły człowiek, również pasjonat klasycznych modeli BMW, więc oczywiście pozostaliśmy w kontakcie. Gdy zapytałem Go o powód sprzedaży auta, powiedział, że miał dylemat, bo ma jeszcze Lancię Deltę Intergrale w stanie niemal fabrycznym i jedno auto musiał sprzedać, ponieważ nie ma na nie miejsca - wybór padł na BMW, za co bardzo jestem mu wdzięczny ![]()
Z piątki jestem bardzo zadowolony i wczoraj prawie z niej nie wysiadałem ![]()
Nie zmienia to oczywiście faktu, że przede mną jeszcze naprawdę długa droga, aby doprowadzić auto do takiego stanu, abym z czystym sumieniem mógł powiedzieć, że nie ma przy nim już nic do zrobienia - ale czy można w ogóle tak powiedzieć w przypadku klasycznego auta ![]()
Przedwczoraj od rana walczyłem z przewodem paliwowym, który sparciał ze starości i przez to samochód gubił paliwo w dość szybki tempie. Przewód był chyba w najgorzej dostępnym miejscu, dlatego zeszło się prawie 3 h. Dalsze sprawdzanie i pojawił się szalony alternator, który przez wyrobienie się tulei ładnie sobie “tańczył” - kolejna godzina. Później już szybko wymiana oleju, filtrów, wycieraczek, bezpieczników, uzupełnienie płynów i technicznie auto gotowe do drogi ![]()
Na maskę wskoczył nowy emblemat, a reszta sobie grzecznie czeka ![]()
Nie byłbym sobą, gdybym do takiego auta nie założył odpowiednich felg
Polowałem na nie już dobre 3 miesiące i w końcu się udało!
Przyszły do mnie prosto z Niemiec z samego rana w Wielki Piątek
Chyba nie muszę pisać jaki byłem zadowolony, bo wszystko pięknie się ułożyło ![]()
Mowa o **BBS RZ 394 8,5J x 16’ ET13 **
Opony na felgach to 225/50 16’ - niestety są to stare Fuldy z końca lat 90’ Huczą, aż miło ![]()
Felgi w stanie bardzo dobrym, z normalnymi śladami użytkowania, a dostałem wraz z nimi 2 osłony od pyłu hamulcowego i 2 klucze do felg - za to właśnie cenię Niemców.
Tak to wyglądało:
Felgi dokładnie wyczyściłem, co w przypadku szprych jest niestety czasochłonne. Pozostało już tylko zakręcić koła na piastach i modlić się, żeby wszystko pasowało - weszły dosłownie na styk
Stałem i patrzyłem, patrzyłem i stałem ![]()
Jak pewnie większość z Was, jestem zwolennikiem utrzymania auta w oryginale i tak też będzie w przypadku tego M535i. Aaa, bym zapomniał - do auta posiadam komplet 5 oryginalnych TRX-ów, które fabrycznie były montowane do M535i ![]()
Chyba czas na trochę danych:
Dane pojazdu
Kod typu DC71
Typ 535 I (EUR)
Typoszereg E E28 ()
Seria 5
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M30
Pojemność skokowa 3.50
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor DIAMANTSCHWARZ METALLIC (181)
Tapicerka ANTHRAZIT (0129)
Data prod. 1985-06-03
Przebieg: 201 634 km
Wyposażenie
Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)
S206 FUENF-GANG-SPORTGETRIEBE
S300A ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH Centralny zamek z autoalarmem
S301A DIEBSTAHLWARNANLAGE MIT ZV Autoalarm
S311 ELEKTRISCHER BEIFAHRERSPIEGEL
S350A WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM Szkło izolacji cieplnej zielone
S400A SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obsług. ręcznie
S979 VELOURS-FUSSMATTEN VORN UND HI
Nie jest zbyt bogato, ale w przypadku tego auta, ma to naprawdę najmniejsze znaczenie ![]()
Stworzyłem też sobie tabelę, gdzie prowadzę całą historię auta wraz z uwzględnieniem wszystkich poniesionych wydatków - początki są zawsze najgorsze ![]()
Na pewno zapomniałem o niejednej rzeczy, o której miałem napisać, ale to już uzupełnię w dalszej części tematu ![]()
Mam nadzieję, że będzie Wam się podobało, bo zdjęcia robiłem przy 2 stopniach na plusie i po całej sesji nie czułem rąk
I żeby tego było mało, to jeszcze w trakcie przez chwilę zaczął padać śnieg…
Miłego oglądania
PS Wnętrze i pozostałe rzeczy wrzucę w późniejszym czasie.