[Elektryka]Klimatronic W E23 - nie działa nic:(

Mam najbogatszy panel w moim E23 taki z 6 dużymi klawiszami i ustawianiem temp w zakresie od 16 do 28 stopni, niestety nic w nim nie działa prócz DEFROST :confused:

Wiem że należy wymienić przekaźnik pod wiatrakiem na podszybiu, ale jak naprawić poszczególne tryby pracy oraz regulacje temperatury, jest to sterowane silniczkiem elektrycznym (chyba) a w moim poprzednim E23 było na linkę (biegła od pokrętła do klapy nagrzewnicy)

Klawisze trybów pracy (6 ustawionych poziomo) wogóle się nie włączają, zdjąłem kokpit i od defrosta biegnie kabel jest podłączony do masy auta, jeśli go się odłączy to defrost też nie działa, ale za to jak wciśnie się dowolny klawisz to zapalają się żaróweczki pod przyciskami, które wcześniej były martwe :frowning:

Jeśli ktoś ma taki panel i wie jak to naprawić to będe wdzięczny za wszelkie info, byłem u nie jednego elektryka, ale jakoś dziwnie na nich działa stare BMW z takim wynalazkiem :grinning:
Albo nie chcą wogóle dotykać (pewnie ci uczciwi), albo mówią że zrobią ale nie wiedzą na kiedy i za ile :laughing:

Nawet się zastanawiałem nad całym autkiem ze sprawny klimatronickiem, ale takie rzeczy to tylko… (nie będe robił kryptoreklamy :grin:

hmmm.. to jest cięzki temat :slightly_smiling_face: mi, np. przyciski nie pozostają w pozycji wduszonej… ale mam juz na to patent i pozostają :grin: mozna powiedzieć ze prawie dobrze działają.

Defrost działa zawsze, a pozostałe 5 przycisków działa tylko wtedy gdy dmuchawa jest włączona na poz 1,2,3 lub potencjometr jezeli jest wyłaczona to przyciski sa martwe.

A testowałeś czy ustawienie temp. Ci działa?

U mnie z tym jest tylko ten problem, ze przycisków normalnie nie idze wdusić.A reszta OK tzn. ustawienie temp. a klima jeszcze nie działa.

Przy dźwigni gazu (pedału) po prawej stronie na górze jest silniczek sterujacy klimą.

mnie również, ale w lodówce :laughing:

hehe Macias muszę przyznać nie byłem jeszcze u Ciebie, ale jak przyjadę to lodówkę biorę ze sobą bo kiepsko widze tego browara :grinning: hehe

Wiem gdzie jest silniczek :slightly_smiling_face: , ale on chyba nie działa albo nie dostaje odpowiednich sygnałów, ogólnie ustawienie temp nie działa co najbardziej boli, bo muszę to blokować ręcznie.
Całe lato jeździłem bez ogrzewania - dobrze że grzane są wszystkie fotele :grinning: , bo w nocy byłby kłopot :frowning:
A teraz zimą muszę przestawić na stałe grzanie, ale wolałbym to naprawić :grinning:
Czy ktoś ma schematy elektryczne do tego modelu :question:
Lub do samego klimatronic :question:
Dane autka:
BMW 728i
Rocznik: 04/1984
Za wszelką pomoc z góry dzięki :piwko:

Przyczyną może być niesprawny czujnik temperatury który znajduje się przy silniku-dadmuchu w podszybiu.

Ja z kolei chciałbym wymienić dmuchawe nawiewu w e23 klimatronic na nową moja już jest mocno zużyta i czasami trudno jej ruszyć. Czy wiecie ile to może kosztować i gdzie tego szukać. Czy moze założyć od innego modelu np są na allegro nowe dmuchawy od E34 i są calkiem podobne :grinning:

Nie ma zamienników na rynku, więc tylko nowa w ASO za około 1400pln lub regeneracja za około 200pln

łoł kupno nowej jest dla mnie nie osiągalne :frowning: . Dzięki Adam za info. pozostaje czekać aż całkiem stanie i regeneracja

iphone 4

gdzie szukać usterki?? wymieniłem tranzystory, przeczyściłem troche silnik dmuchawy a klimatronik nie działają jak należy. Jak włącze nawiew obojętnie na, którym biegu nie zawsze chce zaskoczyć dmuchawa, dioda mruga słabym światełkiem i coś trzeszczy ale jak zaskoczy to zaświeci jasnym światłem i włącza się nawiew i wszystko potem działa okey na każdym biegu dmuchawy. W momencie jak zaskoczy słychać z pod deski jak włącza się jakiś przekaźnik. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania może jakiś główny przekaźnik siadł już mi ręce opadają

Miałem podobne przypadki tzn.:

• **klima nie zawsze chciała się załączyć ale nawiew działał i w tym przypadku szwankował mi jeden z tych dwóch przekaźników przy skrzynce z bezpiecznikami **,
    **- teraz klima mi nie działa bo się rozszczelniła ale czasami nie świecą mi od przełączników sterowania nawiewem ale wystarczy , że ruszę bezpiecznikiem w skrzynce ( między nr 15 , a 18 ) **i funkcje zaskoczą - pojadę z tym do elektryka - jak tylko wymienię nagrzewnice , która mi strzeliła :v:
    Może te wskazówki przydadzą ci się , dodam , że mam klimę manualną .

Majster ja mam klimatronik ale wszystkie zachowania panelu sterującego wkazuje na problemy z napięciem tak mówisz a bezpieczniki nr 3, 16, 18 dotyczą pośrednio bądź bezpośrednio nawiewów i sterowania będę musiał pożądnie przejrzeć dokładnie instalacje przy bezpiecznikach chyba gdzieś jest słabe przejście. wymiane nagrzewnicy mam za sobą zycze powodzenia bo troche jest dłubania :piwko:

W klimatronic’u jest bezpiecznik na trasie panel - przegroda silnika, taki przelotowy jak do radia. Trzeba zdemontowac schowek.