witam chcielem sie podzielic z wami doswiadzeniami zwiazanymi z montazem i jazda na filtrze stozkowym. a wiec postanowilem taki zalozyc i sprawdzic roznice na plus lub minus . wszyscy sie ze mnie smiali ze wiocha itd ale mialem wizje. zalozylem rure stozek odizolowalem go i zrobilem z 400 km i co? wg mnie lipa po pierwsze wyglad fatalny po drugie pogorszenie osiagow a to mnie najbardziej zdziwilo. ale nie na samym dole tylko od 5 do odciecia tak jakby brakowalo mu powietrza a wiec zalozylem na powrot normalny dolot i zaczal jezdzic normalnie a co ciekawe na stozku wydech chodzil mi …ciszej i to dla mnie zagadka wiec jak ktos ma taki zamiar zastanow sie…czy warto no chyba ze cos posulem ale to chyba niemozliwe pozdrawiam :pa: :pa:
Żeby robić takie testy to powinieneś na hamownie podjechać i zobaczyć jak się zachowuje przed i po, w sumie masz oba, więc podjedź i zapodaj tu wykresy.
Jako lajkonik w temacie, mówię że to efekt placebo ![]()
Pozdrawiam
Wydaje mi się że nie, ale jest kilka wąskich gardeł i modyfikacja jednego to ma mały sens. Sprawę trzeba przemyśleć i przeanalizować zanim się takie modyfikacje wprowadzi, na internecie jest sporo źródeł i można dokładnie poznać zasady działania silników i co wpływa na ich moc i moment. Poza tym inżynierowie BMW z gruszy sie nie urwali i poprawienie osiągów nie jest tak proste jak zamontowanie filtra stożkowego ![]()
jeśli nie odseparowałeś izoterm pod machą, to na pewno musiało się pogorszyć
, z reguły wkład K&N do oryginalnej puchy daje dużo więcej od stożka, a z reguły zastosowanie stożka bez odpowiednich patentów dławi przepływ o jakieś 15-25%
a z gruszy to urywają się z reguły śliwki, i często to robaczywki :v; ![]()
Czyli dobrze mówie ze inżynierowie BMW nie? ![]()
Każda modyfikacja dolotu - powinna być robiona razem z wydechem … sama wymiana filterka na stożkowy może tylko pogorszyć osiągi ![]()
W moim papamobile włożyłem sam wkład K&N. Złego słowa o wynalazku nie powiem…
Co na to inżynierowie? ![]()
A czemu wraz z modyfikacją dolotu trzeba też robić wydech? Nie czaję..
Ja sie nie znam ale tłumacze sobie to tak: to co wlatuje musi wylecieć, a jak zmieniami sposób wlotu to i wylotu trza by było.
Ostatno sobie cos czytałem i wiecie ze 70% energi podczas pracy silnika jest przetworzone na ciepło
ale zarówka jest lepsza bo 95% to ciepło. Takie tam małe OT ![]()
Oprócz odizolowania stożka, należy zrobić chwytak powietrza. Wówczas czym szybciej jedziesz, tym lepsze osiągi ![]()
Jak chwytak to i moze intercooler
.
Co do filtra to chyba nawet na forum jest watek, w ktoryms ktos pisze, ze po takiej zmianie zajezdzil silnik ( po jakis tam tys. km) poniewaz filtr byl slabej jakosci.
Ale w ogole jezeli chodzi o poprawianie inzynierow BMW… to w sprawie wydechu i dolotu spisali sie rewelacyjnie.
Ja bym wolal skupic sie na “oczyszczeniu” z wszelkich przeszkod drogi powietrza np. przepolerowaniu kanalow, usunieciu nadmiarow powstalych po odlewanu itp. a zamiast filtra stozkowego wklad K&N.
pozdro
witam dziekuje za odpowiedzi zaznaczam ze odizolawlem termicznie i to porzadnie i zrobilem chwytak tez w miare dobrze ale ma sie otworzyc hamownia obok nas i wtedy sie zobaczy na razie zalozylem nowy filter ale manna a wkladka k&n chyba znajdzie tam miejsce…trza cos robic zeby nie umrzec z nudow…pozdrawiam
Witam,
Jezdzisz nadal na tym stozku?
Ja planuje zalozyc w swoim 728i, poniewaz (tak, wiem, profanacja) mam zalozony gaz i przez to lekko przerobiony przeplywomierz. Efektem tego wszystko jest o pare cm przesuniete i rury z przeplywomierza nie trafiaja w pudlo filtra i nic sie nie trzyma kupy (poprzedni wlasciciel poklecil wszystko paskami tryczkami).
Pomysl mam taki, zeby nie wprowadzac zbyt wielu zmian w obudowie filtra, uchwytach itp, zaloze filtr stozkowy, ktory duzo latwiej umiejscowic.
Moze ktos ma doswiadczenie z gazem+stozek?
pzdr!
gaz + stożek hmmm. to będzie chyba wybuchowa kombinacja ![]()
Będzie z przytupem ![]()
a tak na powaznie?
wybuchnie czy co? nie znam sie na instalacjach gazowych, taka juz zastalem i chce cos z tym zrobic, zeby skoro juz jest to chociaz dzialalo.
Zapraszam do mnie na demontaż tego ustrojstwa. Istalacja gazowa w rekinie równa się
kłopoty i nieskończone wydatki. Conajmniej dwa razy w tygodniu przyjeżdża do mnie na sznurku lub lawecie jakiś rekin po wystrzale gazowym. Koniec i kropka ![]()
Lepiej nie poruszaj tego tematu na tym forum ![]()
Siema.
Z tymi filtrami stozkowymi to bym uwazal (noo chyba ze kupisz cos za 300zl), juz ktos gdzies pisal na forum na ten temat i u niego skonczylo to sie zdechnieciem silnika.
A ja jezdze na gazie i narazie nie narzekam
i wrecz przeciwnie mam problemy ale z ladowaniem.
Ogolnie to i tak sie zastanawiam nad usunieciem tego ustrojstwa…jezeli gaz to tylko sekwencja.
pozdro