Dopatrzyłem się w ETK’a, że głowica oczywiście goła jest ta sama w 2.5, 2.8, 3.0, 3.2, 3.3, 3,5. Jak to mozliwe?
kompletne bzdury ![]()
Zgadzam się…
Tylko jak to się ma? Załóżmy, że zamawiamy głowicę do 525 (prawie 7000zł), a ktoś inny do 735. Według ETK’a po porównaniu, głowice powinny być takie same. Dowiadywałem się w BMW Polska i jest tak, że głowice są takie same, róznią się zaworami i wałkiem. Czy ktoś mi to wytłumaczy? Bo ja do końca nie jestem przekonany…
2,5 ?? w big blocku ??
reszta by się zgadzała ale 2,5 nie widziałem jeszcze w big blocku, ale widać jeszcze krótko żyję i mało wiem. ![]()
Modele 525 miały duże bloki.
rzeczywiście - sprawdziłem w ETK - korpusy głowic te same dla różnych pojemności ![]()
A wałki, zawory, gniazda, prowadmice są inne… Nie znalazłem nikogo kto przerobiłby np 2.8 na 3.5 ![]()
Ciekawostka, kupiłem głowicę i porównałem z głowicą z mojej 6 która jest do wyrzucenia. Głowica którą kupiłem ma oznaczenia B35 M30, a moja B28 M30. Pomiary zrobione u fachowca od głowic dowiodły, że różnią się tylko wielkością dolotów, czyli w tej którą kupiłem są większe, ale rozstaw śrub jest taki sam, drugą różnicą jest to, że w tej z oznaczeniem B28 są dwa rzędy maleńkich kanalików wodnych, a w tej z oznaczeniem B35 jeden rząd. Zaniepokoiło mnie to i pojechałem obejrzeć blok, w bloku jest jeden rząd kanalików. Wniosek nasuwa się jeden, że było coś kombinowane. Ale tym samym, jest dowód, że da się założyć głowicę od innej pojemności.
a tak z ciekawości gdzie kupiłeś ?
U kolegi na Strzeleckej…
A co z cylindrami? Tłoki bez luzów?cylindry nie za ciasne?Dla mnie to niezrozumiałe wręcz niemożliwe
. Z tego co wiem to big six miał głowice w 4 wersjach:
- dawno temu w 2000cs z poj.2000.
- od 2,5 do 2,8 cm3
- od 2,8 do 3,0 cm3
- od 3,0 do 3,5 cm3
Jeśli się mylę to prosze o sprostowanie
jeśli różnią się skokiem tłoka i fazami rozrządu, to chyba mozliwe ![]()
A jesli dobrze wiem to big block były:
- 2.5/2.8
- 3.0/3.3
- 3.2/3.5
No tak cylinder może mieć identyczny rozmiar, wystarczy zwiększyć skok tłoka by uzyskać większą pojemność. A z wersjami bloków masz racje ![]()
i jak Adasiu głowica ?? działa czy nie działa ?? ![]()
Działa, zrobiłem już jakieś 700 km, olej i płyn bez ubytków, motor ładnie wkręca się w obroty, jak narazie bez zastrzeżeń ![]()
i oby tak dalej przez następnych tysiący kilometrów ![]()
i oby tak dalej przez następnych tysiący kilometrów 8)
Prawda ![]()
Wszystko by było łdnie gdyby nie temperaturka, która daje znać o s
obie